ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα Yφυπουργείο δεν φέρνει την άνοιξη

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, με αλλαγές οι οποίες θα οδηγούσαν στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη συνέχεια στην Βουλή, για συζήτηση, με στόχο να πάρει εντός μερικών μηνών τον δρόμο της Ολομέλειας και εκεί, το πράσινο φως. Ήταν λίγο ή πολύ δεδομένο ότι θα κατάφερνε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των θετικών ψήφων, μιας και ήταν κοινός παρονομαστής για την πλειοψηφία των κομμάτων, η ανάγκη για φρεσκάρισμα της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας.

Η ανάγκη για φρεσκάρισμα δεν θα ήταν απαραίτητη αν δεν το επέτασσε η τάση της αγοράς. Η γενιά των Milleniums αλλά και η γενιά Ζ (όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με τα smartphones και το διαδίδκτυο), καθορίζουν πλέον την αγορά και η κατανόηση των αναγκών τους είναι επιτακτική για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Είναι τα θέλω αυτής της μερίδας τουριστών που κατάφεραν να εξοστρακίσουν από την Αγία Νάπα το γνωστό επί δεκαετίες τουριστικό πρόγραμμα 18-30, και την χαμηλής ποιότητας διασκέδαση με την οποία είχε ταυτιστεί. Είναι επίσης εν μέρει, αυτή η ομάδα τουριστών, που ανέδειξε τον τουρισμό των καταλυμάτων τύπου Airbnb. Η τάση ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από μερικά χρόνια και έφτασε πλέον να κερδίζει σημαντικά ποσοστά από την παραδοσιακή ξενοδοχειακή βιομηχανία, ακόμα και στην Κύπρο.

Σίγουρα οι αλλαγές δεν είναι πάντα κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως κράτος είναι να προσπαθήσουμε να τις διαχειριστούμε κατά τρόπο ώστε στο τέλος της ημέρας να είναι όσο το δυνατό πιο ωφέλιμες.

Ίσως θα έπρεπε να αφουγκραστούμε νωρίτερα, και να ανασκουμπωθούμε ώστε να τις ρυθμίσουμε νομοθετικά, έγκαιρα και να μπούμε από νωρίς στο παιχνίδι. Κάτι που δεν έγινε. Πρόσφατα φάνηκε φως στο τούνελ με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ξενοδοχεία στην Ολομέλεια της 1ης Φεβρουαρίου για ψήφιση. Ωστόσο την υστάτη, το θέμα αναβλήθηκε για επόμενες συνεδρίες. Στο μεταξύ εκκρεμεί και η πρόταση νόμου για ρύθμιση των καταλυμάτων τύπου Airbnb, με την συζήτηση να γίνεται ατέρμονη, και τις αλλαγές στο κείμενο της πρότασης να δίνουν και να παίρνουν. Αυτή την εβδομάδα οι εισηγητές της πρότασης θα πάρουν αναθεωρημένο κείμενο στην Επιτροπή Εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι είχαν θέσει ως στόχο την ρύθμιση του θέματος πριν το τέλος του 2018. Προς το παρόν το μόνο που έχει πάρει σάρκα και οστά από τις αλλαγές στον τουρισμό μας, είναι το Υφυπουργείο. Αλλά αν δεν προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επιμέρους θέματα της βιομηχανίας, στην ουσία είναι ένα Υφυπουργείο χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να καταφέρει επί της ουσίας να γυρίσει την σελίδα στον τουρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Απόψεις: Τελευταία Ενημέρωση