ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:51
 

Απού φύει φύει οι Κύπριοι

*Του Σταύρου Χατζησάββα

Ένα έντονα κοινωνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός μας, είναι αυτό της μετανάστευση ανάμεσα στους Κύπριους. Το πρόβλημα υπόβοσκε στην κυπριακή κοινωνία, όμως πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία λάβαμε από την στατιστική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως απάντηση σε ερώτημα που έθεσε ο Πρόεδρος και Βουλευτής Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, οι αριθμοί προκαλούν έντονο προβληματισμό. Συγκεκριμένα, το 2009 συνολικά 248 κύπριοι μάζεψαν τα πράγματα τους και τράβηξαν για τα ξένα. Τα έτη 2010 και 2011 οι δείκτες μετανάστευση ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτούς του 2009. Συγκεκριμένα το 2010 μετανάστευσαν 212 συμπατριώτες μας και το 2011 μετανάστευσαν 242.

Η κατάσταση για το έτος 2012 και 2013 έφυγε από τους θεωρητικά φυσιολογικούς δείκτες των προηγούμενων χρόνων, αφού το 2012 είχαμε συνολικά 1.050 κύπριους μετανάστες ενώ το 2013 ο αριθμός έφτασε τους 3.579. Άξιο απορίας είναι για το πότε η στατιστική υπηρεσία προτίθεται να δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα για τα έτη 2014 και 2015 ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο η τάση εξακολουθεί να είναι αυξητική ή πήρε πτωτική φόρα. Μάλλον θα συμβαίνει το πρώτο από ότι ακούω από φίλους και γνωστούς. Πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν και όλοι εκείνοι οι νέοι Κύπριοι που είτε παρατείνουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή αναζητούν εργασία στη χώρα σπουδών τους ή απλά επιλέγουν να παραμείνουν άνεργοι στη ξενιτιά αντί στη Κύπρο. Όλοι αυτοί δεν υπολογίζονται στις στατιστικές.

Η μετανάστευση ανάμεσα στους κύπριους είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα της ανικανότητας και ανευθυνότητας των κομμάτων εξουσίας, αφού είναι απόρροια των αποτυχημένων πολιτικών τους. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να δώσει η στατιστική υπηρεσία επιπλέον πληροφορίες των στατιστικών στοιχείων που αφορά τους κύπριους μετανάστες. Συγκεκριμένα θα πρέπει να μάθουμε το φύλο, τις ηλικίες και την ακαδημαϊκή μόρφωση των συμπατριωτών μας που απέρριψαν την Κύπρο – λόγω της επικρατούσας κατάστασης - και έφυγαν για άλλους προορισμούς για μια καλύτερη τύχη, ως επί το πλείστον στον εργασιακό τομέα.

Θα πρέπει να δώσουμε τα ‘εύσημα’ για αυτά τα αποτελέσματα, στις δυο τελευταίες κυβερνήσεις του τόπου, Α.Κ.Ε.Λ. και ΔΗ.ΣΥ. αφού κατάφεραν, όπως και η Τουρκία το 1974 με την εισβολή, να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή και να επιβεβαιώσουν ένα κανόνα που λέει ‘’πως η πατρίδα τρώει τα παιδιά της’’. Φυσικά καμιά πατρίδα δεν τρώει σε καμία περίπτωση τα παιδιά της. Τα παιδιά της πατρίδας μας τα ‘τρώνε’ οι ακολουθούμενες πολιτικές των ταγών μας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για μια χώρα όπως η Κύπρος είναι ο πληθυσμός της. Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική δημογραφικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

*Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X