ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πράσινο Μάρκετινγκ και η Ιστορία του

Του Σπύρου Τινή*

Το πράσινο μάρκετινγκ είναι το μάρκετινγκ προϊόντων τα οποία θεωρούνται ότι είναι περιβαλλοντικά ασφαλή.
Ενώνει επιχειρηματικές πρακτικές και προϊόντα τα οποία είναι φιλικά στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Αναπτύσσει στρατηγικές προτάσεις και λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών για οικολογικά προϊόντα
Η 10ετία του 1990 χαρακτηρίστηκε ως η «δεκαετία της Γης» και άνοιξε τον διάλογο για την αειφορία, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να προσαρμόζονται σε μία νέα κατάσταση και το μάρκετινγκ άρχισε σοβαρά να συζητά τα παραπάνω και να ανοίγει το δρόμο σε μία καλύτερη ζωή για την επιχείρηση και τους καταναλωτές.

Στην Κύπρο τα πράγματα εξελίσσονται συνήθως με σημαντική υστέρηση στην προσφορά οικολογικών προϊόντων σε ποσότητα, ποικιλία, χαμηλές τιμές.

Οι αλλαγές, όμως, στη νοοτροπία και την επιχειρηματικότητα είναι «προ των πυλών», γιατί όταν ο πελάτης απαιτήσει οικολογικό προϊόν, οι παραγωγοί θα προσαρμοστούν, αφού η οικολογία είναι μονόδρομος.

Έτσι το «Μάρκετινγκ» έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις που οδηγούν στην επανάσταση του «πράσινου εμπορίου»:
Α. να επικοινωνεί σωστά και να πείθει τον καταναλωτή για το προϊόν και να αναδείξει τον οικολογικό τρόπο ζωής.
Β. να καινοτομεί με νέα προϊόντα.

«Πράσινο Μάρκετινγκ»… άραγε είναι μόδα;
Σίγουρα δεν είναι μόδα, καθώς καταρχάς έχει μία μακροχρόνια ιστορία. Η Αμερικάνικη Ένωση «Μάρκετινγκ» είχε ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση ήδη από τις αρχές του 1975.

Αποτέλεσμα εκείνης της προσπάθειας ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου με τον τίτλο «Οικολογικό Μάρκετινγκ». Το πρώτο βασικό κύμα του «Green Marketing» εκδηλώθηκε στη δεκαετία του 1980, κατά την οποία η Ένωση Μάρκετινγκ εξέδιδε εκθέσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τις οποίες παρουσίαζε σε εταιρείες που, εκτός από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, έδειχναν και την ανάλογη ευαισθησία σε θέματα οικολογίας.


Το δεύτερο κύμα εκδηλώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση και σοβαρότητα. Τα διάφορα ακραία «καιρικά φαινόμενα» και η εκδήλωση «παθήσεων» που οφείλονται στη μόλυνση του περιβάλλοντος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και ανέδειξαν την αναγκαιότητα λήψης σχετικών μέτρων.

Εξάλλου, στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι «πράσινοι» καταναλωτές είναι πλέον πραγματικότητα. Παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στην κατανάλωση «οικολογικών προϊόντων» τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις επιχειρήσεις, όπου γίνεται συνειδητή επιλογή «πράσινων» προϊόντων».

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι το «Πράσινο Μάρκετινγκ» μόνο μόδα δεν είναι.

Είναι συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει στην Αποτελεσματική Προστασία του Περιβάλλοντος, στη σωστή χρήση των Φυσικών Πόρων και στη διατήρηση υψηλού και σταθερού επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν τις βασικές αρχές της «πράσινης» επιχειρηματικότητας προκειμένου να ενδυναμωθεί η «πράσινη» τάση και να υπάρξουν πιο απτά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος.


*Ο κ. Τινής (PhD, DBA) είναι Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολογία, Μπροστά και Διευθυντής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση