ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:28
 

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη νοσεί…

Του Αντώνη Βρασίδα*

Προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ενίσχυσης των δημόσιων οικονομικών, από το 2011 μέχρι σήμερα επιβάλλονται περικοπές μισθών και ωφελημάτων στους εκπαιδευτικούς και λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε υποχρεωτικά και ένα τέλος της τάξης του 1,5% των ακαθάριστων απολαβών τους, για να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια.


Η συγκεκριμένη αποκοπή εμπεριέχει, όμως, μια σειρά από στρεβλώσεις και αδικίες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το σύστημα υγείας και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Καταρχάς πρέπει να εξεταστεί το υποχρεωτικό της εν λόγω αποκοπής. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν τις δικές τους ιδιωτικές ασφαλίσεις και δεν έχουν ανάγκη την εν λόγω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εντούτοις την πληρώνουν υποχρεωτικά. Επίσης, σε πολλές οικογένειες τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είναι εκπαιδευτικοί (ή δημόσιοι υπάλληλοι) και ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της οικογένειας καλύπτεται από τη συνδρομή ενός εκ των δύο, υποχρεώνονται και οι δύο να πληρώνουν χωρίς κανένα επιπρόσθετο όφελος.

Ακόμη, επανεξέτασης χρήζει και το ύψος της αποκοπής για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εκπαιδευτικών (αλλά και όλων των δημοσίων υπαλλήλων) στα κρατικά νοσηλευτήρια. Πρόσφατα είδαν το φώς της δημοσιότητας αναφορές, από κυβερνητικής πλευράς, για ένα «Μίνι ΓΕΣΥ», όπου τέθηκε το 1% ως το απαιτούμενο ποσοστό συνδρομής από πλευράς των εργαζομένων. Επομένως, γιατί στην περίπτωση των εκπαιδευτικών (και των δημοσίων υπαλλήλων) έχει επιβληθεί από το 2011 το 1,5%; Προκύπτουν, δηλαδή, ερωτήματα ουσίας που θα πρέπει να απαντηθούν και στρεβλώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια αποδέχτηκαν, χωρίς να αντιδράσουν, αποκοπές και μειώσεις. Η θετική μας αυτή προσέγγιση, όμως, δεν πρέπει να παρεξηγείται και να λειτουργεί σε βάρος μας.


Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έχουμε εντοπίσει τις αδικίες που υπάρχουν στις αποκοπές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εκπαιδευτικών και έχουμε θέσει την ανάγκη για διόρθωσή τους ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας. Το εν λόγω ζήτημα θα τεθεί στις επικείμενες συναντήσεις μας τόσο με τον Υπουργό Υγείας όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών. Θα θέσουμε το θέμα και θα απαιτήσουμε να μας δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις διορθώσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν.

*Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση