ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αλήθεια γυμνή

Του Δρ. Γιάννη Τσαγγαρίδη*

Έχω μάθει να μην κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου. Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας μόνο απογοήτευση προκαλούν. Έχω επανειλημμένα τονίσει πως ο ευαίσθητος αυτός τομέας πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικά παιχνίδια.

Χάσαμε το μέτρο δυστυχώς. Διακηρύξεις κουρεύονται στην πορεία, ευχολόγια και κούφιες υποσχέσεις. Ο Υπουργός Υγείας δηλώνει διαρκώς πως πρώτη και σημαντικότερη μάχη είναι ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η αύξηση της παραγωγικότητας τους. Συμφωνώ απόλυτα και σαν Συμμαχία Πολιτών συντασσόμαστε μαζί του. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό, όλοι το γνωρίζουν. Φυσικά όχι με αποσπασματικές αποφάσεις που θα μπουν στη φαρέτρα της προχειρότητας και της εν μέρει ικανοποίησης μιας ομάδας επαγγελματιών, αποκομμένες πλην σαφώς από τη μεγάλη εικόνα. Είναι καλοδεχούμενες φτάνει να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο και δεσμευτικό σχεδιασμό. Αδιαπραγμάτευτος και αμετάθετος στόχος πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Όλες οι κινήσεις πρέπει να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Τι εμποδίζει την κατάθεση όλων των συναφή Νομοσχεδίων με σαφή χρονοδιαγράμματα που θα είναι δεσμευτικά για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ; Γιατί καθυστερεί ο Πρόεδρος να κάνει πράξη την εξαγγελθείσα πρόθεσή του να συγκαλέσει σύσκεψη των άμεσα εμπλεκομένων για να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις; Θα είναι ακόμη μία «δέσμευση», όπως αυτή του Απρίλη 2015 που δόθηκε σε συνέντευξή του στην Οικονομική Καθημερινή;

Η αλήθεια που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί είναι πως η ίδια η Κυβέρνηση τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργού Υγείας. Άλλοθι, η δήθεν συνετή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική του Υπουργού Οικονομικών που κατά τα άλλα διαφημίζει ένα success story στην οικονομία αλλά δεν μπορεί να επενδύσει στην υγεία, στον άνθρωπο. Είναι βλέπετε θέμα προτεραιοτήτων. Να ευημερούν οι αριθμοί και όχι η κοινωνία. Αν η δημόσια υγεία έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί σαν μνημονιακή υποχρέωση, τώρα θα είχαμε ενώπιον μας εκβιαστικές προτάσεις για να μην εκτροχιαστούμε από το πρόγραμμα που μας επέβαλαν οι δανειστές μας και η ιδιωτικοποίηση θα προχωρούσε με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και άμεση κατάθεση Νομοσχεδίων.

Εκσυγχρονισμός θα πει να πληρώνεις πολιτικό κόστος κτυπώντας τα συμφέροντα στη ρίζα τους, δίνοντας λύσεις και όχι να αφήνεις τα πράγματα να οδηγούνται στην κατάρρευση επιβάλλοντας εκ των υστέρων καταστροφικές επιλογές. Με την υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς. Το «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα, είναι ποντιοπιλατικό και άδικο. Η αβίαστη σύγκριση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, η οριζοντοποίηση της ανεργίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και η κατανομή ευθυνών και ενοχών σε αυτούς που δικαιολογημένα διεκδικούν τα αυτονόητα γίνεται εκ του πονηρού.

Δεν έχουμε μάθει να διεξάγουμε διάλογο. Για να έχεις πνεύμα συναίνεσης και σκοπό να καταλήξεις σε επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να το θέλεις πρώτα. Να ιεραρχήσεις τα δεδομένα και να μην είναι δέσμιος ιδιοτελών συμφερόντων. Όλοι πρέπει να βάλουν τα ξίφη πίσω στα θηκάρια τους, δίνοντας έτσι κίνητρο σε μια σωστή διαβούλευση μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων. Ο κόσμος δεν φταίει σε τίποτα να πληρώνει το μάρμαρο και θέλει να δει πράξεις. Να μην τον χρησιμοποιούν a la carte κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι.

Το ΓΕΣΥ πρέπει να είναι υπεράνω όλων και να αντιμετωπίζεται σαν εθνικός σκοπός. Πρέπει να αντιστρέψουμε όλα αυτά που το κράτησαν όμηρο τόσες δεκαετίες και δεν εφαρμόστηκε. Όλες οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, πρέπει να συνεχίζουν από εκεί που έμεινε ο προκάτοχος τους. Πρέπει ο Υπουργός Υγείας να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ανεξάρτητα με το ποιοι βρίσκονται στο τιμόνι του Κράτους για να εξυπηρετήσει τον απλό πολίτη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που θα έχει συμφωνηθεί. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα των εμπλεκομένων φορέων θα σταματήσουν να αναδύονται έχοντας την στήριξη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να καταποντιστούν από κίνητρα. Όταν κάτι απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου, ο καθένας μπορεί να κρύβεται και να παίζει τα δικά του παιχνίδια. Είναι θεμιτό η κάθε επαγγελματική ομάδα πολιτών να προστατεύει τα συμφέροντά της μέχρι ενός σημείου όμως, ώστε να μην παρεμποδίζεται το κοινό καλό. Σε μια χαώδη κατάσταση, όλοι τσουβαλιάζονται και θυματοποιούνται. Το μίνι ΓΕΣΥ χάθηκε μέσα στις κινητοποιήσεις αντί να σμιλευτεί και να καταστεί μοχλός πίεσης προς τους κυβερνώντες ώστε μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις, να καταστεί προπομπός του ΓΕΣΥ. Η ανάδειξη της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μας και η υποτίμηση του λειτουργήματος γιατρών και νοσηλευτών να γίνει το δόρυ των μεταρρυθμίσεων και όχι ο ενταφιασμός τους. Η διεκδίκηση εξαργυρώνεται όταν η κοινή γνώμη δεν αποπροσανατολίζεται και ενισχύει την πίεση προς την εκτελεστική εξουσία να πράξει αυτό που χρειάζεται στα αλήθεια η κοινωνία των πολιτών.

Θέλει χρόνο, πρόγραμμα και συνεχή προσπάθεια. Διέξοδος και τρόπος υπάρχουν. Ο οδικός χάρτης είναι έτοιμος. Καιρός να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα στα ακανθώδη θέματα. Ο κόσμος βαρέθηκε να είναι θεατής σε ένα καλοστημένο θέατρο διαφύλαξης κεκτημένων. Μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο και ο τομέας της υγείας επιχειρείται να μπει από τους γνωστούς αγνώστους που θυμούνται τις διαφορές τους παραμονές εκλογών πολώνοντας το κλίμα προς άγρα ψήφων. Οι ελεύθεροι, από ιδεολογικές αγκυλώσεις, πολίτες θέλουν να δουν στην πράξη προτάσεις που να μετατρέπονται σε έργα. Βήμα βήμα να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και να μην θυσιάζονται στο βωμό της πολιτικής επιβίωσης του κάθε κατεστημένου. Πιστεύω στη δύναμη της ομάδας και της συνεργασίας. Μακριά από αφοριστικές συμπεριφορές, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εμπέδωση της υφιστάμενης κατάστασης, θα πρέπει να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

Χάθηκε άδικα πολύτιμος χρόνος. Η ευθύνη και το κλειδί βρίσκεται πλέον στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι πλέον γυμνή.

* Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση