ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι πέτυχε το μνημόνιο

Του Μάριου Μαυρίδη*

Η περίοδος του μνημονίου ήταν καθοριστική για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος αναγκάστηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν θα έκανε χωρίς αυτό. Το μνημόνιο μας έχει βοηθήσει να θέσουμε γερές βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Η εφαρμογή του μνημονίου έχει διορθώσει πολλές στρεβλώσεις και προβλήματα που υπήρχαν στην οικονομία και που επιδείνωναν την κατάσταση της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών στο δημόσιο και ο υπερδανεισμός της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Μέσα σε τρία χρόνια, έχουμε πετύχει πολλά, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής: Η σταδιακή εφαρμογή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού θα επιτευχθεί πλήρως το 2017. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να δημιουργεί ελλείμματα και να καλύπτει με δανεισμό ή από βαριές φορολογίες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ήδη φορτώσει στον Κύπριο φορολογούμενο πέρα από €28 δις. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα €19 δις, το χρέος της κυβέρνησης προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχεται στα €7.2 δις και οι κυβερνητικές εγγυήσεις προς ημικρατικούς και δήμους ανέρχονται στα €3 δις. Αυτό το τεράστιο χρέος είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη αφού μόνο η εξυπηρέτηση του, ανέρχεται σήμερα στα €700 το χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η δημοσιονομική πειθαρχεία έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης στο 4% με προοπτική να το μειώσει κάτω από το 2%. Αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα καθώς η εξέλιξη αυτή μειώνει την εξυπηρέτηση του χρέους στο μισό.

Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η ένταξη της Κύπρου στην Τραπεζική Ένωση είναι επίσης μια τεράστια επιτυχία, καθώς διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα πραγματικό αποθεματικό που θα διασφαλίζει τις καταθέσεις μέχρι €100,000 ανά άτομο. Το νέο τραπεζικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα μειώνει τον κίνδυνο ενός νέου κουρέματος στο ελάχιστο. Από εδώ και πέρα, ο καταθέτης μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής για τα χρήματα του.

Η τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση που έχει επιτευχθεί μέσω του μνημονίου είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο διασφαλίζει ένα σημαντικά βελτιωμένο δίκτυ προστασίας για τους πολίτες, σε σχέση με αυτό που υπήρχε προηγουμένως.

Οι άνεργοι βεβαίως δεν θέλουν επιδόματα αλλά θέσεις εργασίας. Αυτό που δεν έχει πετύχει το μνημόνιο είναι θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι πολύ ψηλή και θα ήταν ακόμα ψηλότερη, αν χιλιάδες Κύπριοι δεν κατέφευγαν στο εξωτερικό για εργασία. Όμως ο στόχος του μνημονίου δεν ήταν να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά να μας βοηθήσει να θέσουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Οικονομολόγος*

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση