ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξοδος από το μνημόνιο και κίνητρα για ξένες επενδύσεις

Του Μιχάλη Δαμιανού*

Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, δεν αποτελεί όμως και έξοδο από την κρίση. Ως Δημοκρατικό Κόμμα επιδείξαμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης και στηρίζοντας την προσπάθεια για ανάκτηση της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας μας.
Χρειάζεται τώρα μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη στρατηγική η οποία θα έχει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την οποιαδήποτε στρατηγική όμως, πρέπει να αντιληφθούμε τι ακριβώς έγινε στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013. Αυτό το οποίο στην ουσία έγινε, είναι δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση από τον τόπο μας, να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες μέρες, με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, τη μερική κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου και το ξεπούλημα των παραρτημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά πρέπει αυτά τα χρήματα να επιστραφούν στην Κυπριακή οικονομία, κάτι το οποίο, ως Δημοκρατικό Κόμμα, έχουμε πολλές φορές ζητήσει, κατανοώντας ταυτόχρονα τη δυσκολία αυτό να πραγματοποιηθεί. Αφού είναι πολύ δύσκολο να μας επιστραφούν τα χρήματα μας, μόνο ξένες επενδύσεις μπορούν να καλύψουν το κενό αυτό.

Ο μόνος τρόπος να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, είναι να προσφέρουμε κίνητρα σε ξένους επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους. Οι επιχειρηματίες αυτοί θα πρέπει να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίες. Τα κίνητρα τα οποία θα πρέπει να δώσουμε πρέπει να είναι οικονομικά.

Ειδικότερα, πρέπει να προσφέρουμε φορολογικές ελαφρύνσεις, ελαφρύνσεις σε ότι αφορά εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλα κίνητρα τα οποία θα μειώσουν τα εργασιακά και άλλα κόστη ξένων επενδυτών. Στην περίπτωση στην οποία δεν είναι εφικτό για νομικούς λόγους να δοθούν τέτοιου είδους ελαφρύνσεις, μπορεί αντί ελαφρύνσεων να δοθούν χορηγίες (π.χ. μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) σε νέες εταιρείες οι οποίες θα συσταθούν και θα απασχολούν κόσμο στην Κύπρο.

Η παροχή συγκεκριμένων φορολογικών και εργασιακών κινήτρων, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, μπορούν να προσελκύσουν διαφόρων ειδών επενδύσεις στην Κύπρο. Πρέπει τα κίνητρα όμως να είναι συγκεκριμένα και να μην είναι απλές υποσχέσεις για θετική αντιμετώπιση και διευκολύνσεις, γιατί σοβαροί επενδυτές μόνο με σοβαρά κίνητρα μπορούν να έρθουν στην Κύπρο.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ο μοναδικός σίγουρος δρόμος για ανάκαμψη της οικονομίας μας. Χρειάζεται να στοχεύσουμε και οργανωμένα να διαχειριστούμε ξένες επενδύσεις, οι οποίες πέραν από ενίσχυση της οικονομίας, θα ενισχύσουν και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου*

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση