ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:06
 

Η περιπέτεια ενός νέου ψηφοφόρου

*Της Αλεξίας Σακαδάκη

Η εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έχει καταντήσει μια πονεμένη ιστορία. Μου προκαλεί έκπληξη ότι ενώ γίνονται τόσες εκστρατείες παρότρυνσης για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, η Υπηρεσία Εκλογών αποφάσισε να δυσκολέψει τους νέους ψηφοφόρους ηλικίας άνω των 25 ετών και να τους οδηγήσει σε περιπετειώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, βάζοντας εμπόδια με αυτό τον τρόπο στη δική της εκστρατεία.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Υπηρεσίας Εκλογών ήταν ότι άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών θα έπρεπε να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στις επαρχιακές διοικήσεις και να υποβάλλονται σε «συνέντευξη» έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τα άλλα, προηγουμένως τους παρέπεμπαν στους κοινοτάρχες της περιοχής τους για πιστοποίηση της διεύθυνσής τους. Σε σχετική μου ερώτηση προς τους αρμοδίους η απάντηση που έλαβα ήταν «και πού ξέρει ο κοινοτάρχης»; Φυσιολογική λοιπόν η απορία μου που διογκώνεται μετά από τέτοια ανταπόκριση: τότε γιατί στέλνουν τους ανθρώπους στους κοινοτάρχες εφόσον η υπογραφή των κοινοταρχών δεν θεωρείται αξιόπιστη;

Η περιπέτεια όμως συνεχίζεται, αφού η διαδικασία που ακολουθήθηκε ανάγκαζε τους αιτητές να αποδείξουν το μόνιμο της διαμονής τους στην Κυπριακή Δημοκρατία με εντελώς διαφορετικούς τρόπους: κάποιοι με βεβαιώσεις από την εργασία τους, κάποιοι με αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών και άλλοι με λογαριασμούς σε ΑΗΚ. Η γραφειοκρατία στο ζενίθ, υποτίθεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας να πείσουμε τους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Το αποκορύφωμα όμως που με έχει ξενίσει εντελώς είναι στο τελικό στάδιο της «συνέντευξης», όπου -σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες που είχαμε - ο επαρχιακός επόπτης έπρεπε να πιστοποιήσει ότι οι αιτητές έχουν σώας τας φρένας! Πώς μπορεί ο επαρχιακός επόπτης να πιστοποιήσει κάτι τέτοιο; Με ποια κατάρτιση και ποια δικαιοδοσία; Είναι κατ’ εμένα ο πλήρης εξευτελισμός των ψηφοφόρων. Πώς μπορεί δηλαδή να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ψηφοφόροι που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους και ήταν ηλικίας κάτω των 25 έχουν σώας τας φρένας; Ποια η απόδειξη ότι όλοι οι υπόλοιποι που εγγράφηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν σώας τας φρένας;

Είναι καιρός να αλλάξει η νοοτροπία της καχυποψίας και να ανοίξουν οι εκλογικοί κατάλογοι για όλους τους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας με απλοποιημένες διαδικασίες. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ήταν ίσως η πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία εγγραφής. Οι καιροί αλλάζουν και δυστυχώς το κράτος μας έμεινε κολλημένο στη γραφειοκρατία.


*Υποψήφια Βουλευτής, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση