ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:49
 

Ακης Ε.Κλεάνθους:Θύμηση, χρέος, κλέος Το χαμόγελο που εμπνέει 5 χρόνια

του Γιάννη Α. Οικονομίδη

Υπάρχουν στιγμές που η μνήμη δεν είναι αρκετή για να μας παρηγορήσει μπροστά στην απώλεια ανθρώπων που με τη δύναμη της προσωπικότητάς τους έδωσαν αίγλη και κλέος στον ίδιο τον άνθρωπο και την ύπαρξή του, ανύψωσαν το ήθος σε επίπεδα ανέγγικτα από τη μικρότητα και τη διαχρονική υποκρισία του κόσμου και τοποθέτησαν την εποχή μας στις ράγες της αξιοπρέπειας και της ηθικής.

Μιλώ για ανθρώπους όπως τον αείμνηστο ΄Ακη Κλεάνθους, που διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προτού η μοίρα να τον κτυπήσει απρόσμενα, πρόωρα και άδικα τέτοιες μέρες πριν ακριβώς πέντε χρόνια.

Ο ΄Ακης Κλεάνθους στο πρόσταγμα του χρέους που ανέλαβε να εκπληρώσει ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αναζήτησε εκείνες τις παραμέτρους που θα πρόσφεραν στον άνθρωπο την ευχέρεια μιας ελεύθερης, δημιουργικής και συνεχούς βελτίωσης του ατόμου, ως εκπαιδευτικού και ως εκπαιδευόμενου. ΄Εθεσε στόχους με πυξίδα τη διαφάνεια, την αξιότητα, την ευθύνη και την άψογη διαχείριση των θεμάτων που αφορούσαν το νευραλγικό αυτό κέντρο της γνώσης, της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσης των χαρακτήρων των νέων μας.

Η παρουσία του στο Υπουργείο προσέδιδε μια ισόρροπη καθημερινή άσκηση συναδελφικής αλληλεγγύης, αίσθησης του καθήκοντος και δημιουργικής επιθυμίας. Οι γρήγορες και αποφασιστικές του ενέργειες προσέδιδαν μια ουσιαστική και συγκροτημένη προσωπικότητα που εξέπεμπε σιγουριά πολιτικής βούλησης, θέληση για κριτική θεώρηση των πραγμάτων καθώς επίσης και ορθολογική οργάνωση του χώρου όπου προϊστατο. Παραμέριζε το ανούσιο, κρατούσε την ουσία των πραγμάτων. Ενέπνεε σεβασμό, πρόσφερε φιλική διάθεση. Στάθμιζε τις ανάγκες, μεθόδευε την εκπλήρωσή τους, ιεραρχούσε την διεκπεραίωσή τους, ειδικά μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό και οδοδείκτη που μας κατευθύνει έως και σήμερα.

Αφιέρωνε χρόνο για να διαμορφώσει ένα νέο πρόσωπο στις έννοιες παιδεία, πολιτισμός, περιβάλλον, παραγωγικότητα, ευημερία, ήθος και δημιουργία.

Την πρόκληση, ο πολλά υποσχόμενος αυτός προικισμένος άνθρωπος, την μετέτρεψε σε έργο συνείδησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτική πράξη. Το σπουδαιότερο όμως, ήταν η αληθινή, υπεύθυνη και δημοκρατική εικόνα που εξέπεμπε σε φίλους, συναδέλφους και συνεργάτες.

Συνταίριαξε το καθήκον με την ανθρωπιά, την εργασία με την τιμιότητα, καθιστώντας το όνομά του συνώνυμο με την συνέπεια και το ήθος.

Μέσα στη δίνη των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας η θύμηση του ΄Ακη Κλεάνθους δημιουργεί μεγαλύτερη την αίσθηση της απώλειάς του. ΄Ετσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε την ψυχική εκείνη δύναμη που κάποτε μας ενέπνευσε και να συνεχίσουμε το έργο που άρχισε. Με το χαμόγελο, τον ήρεμο δυναμισμό του και το ήθος στην πολιτική και κοινωνική σκηνή, που τόσο πολύ δυστυχώς μας λείπει σήμερα.

 

 

Σχόλια αναγνωστών

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αρχιεπίσκοπος: Γιατί δεν πήγα στην κηδεία του Δ. Χριστόφια

«"......κάλεσαν τον Άγιο αδελφό"!!! O ένας βαγαπόντης λέγει τον άλλο βαγαπόντη ΑΓΙΟ! Μα πότε εν ...»
ΑΚΑ  |  18:26

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Η πρόταση Ακκιντζί δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Αν είναι! »
ΑΚΑ  |  18:23

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Μόνο υπό τον όρο να στήσουν επιτροπή που θα αναλάβει την επιστροφή περιουσι`ων προσφύγων.»
Varoshiotis  |  20:48

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X