ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα έγγραφα του Παναμά «ευαισθητοποιούν» την ΕΕ

Του Ανδρέα Παυλίκκα*

Μετά την αποκάλυψη των εγγράφων του Παναμά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να τροποποιήσει την οδηγία για τη φοροαποφυγή περιλαμβάνοντας δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Αυτό ήταν το θέμα που συζητήσαμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), αφού ετοιμάστηκε σχετική γνωμάτευση.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο επιθετικός, όπως αποκαλείται, φορολογικός σχεδιασμός που εφαρμόζουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρίες προκαλεί τη διάβρωση της φορολογικής βάσης των κρατών μελών με ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 50 και 70 δισεκ. Ευρώ ετησίως.

Η πρόταση του Συμβουλίου σχετικά με την φοροαποφυγή θεσπίζει κανόνες, οι οποίοι στοχεύουν στην καταπολέμηση πρακτικών φοροαποφυγής που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τη δυνατότητα φορολογικής έκπτωσης των τόκων, τη φορολόγηση κατά την έξοδο από μια χώρα, τη ρήτρα της προοδευτικής απαλλαγής, ένα γενικό κανόνα απαγόρευσης των καταχρήσεων και κανόνες για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες.

Υπάρχουν και μέτρα που αφορούν τη βελτίωση του μηχανισμού για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών-μελών που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τις πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα κατά τη λήξη του οικονομικού έτους για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Πάντως η ΕΟΚΕ παρότι συμφωνεί με τα μέτρα, συνιστά στο Συμβούλιο, η ρήτρα της προοδευτικής απαλλαγής (switch-over), η οποία αφορά τη μη απαλλαγή από τη φορολόγηση ενός φορολογούμενου σε ένα κράτος μέλος για εισοδήματα που αποκτήθηκαν σε τρίτες χώρες, να εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα σε δικαιοδοσίες που είναι αναγνωρισμένοι ως φορολογικοί παράδεισοι.
Επιπλέον συνιστάται να μην εφαρμοστεί η προϋπόθεση σχετικά με το συντελεστή φορολόγησης των κερδών που αποκτώνται σε τρίτη χώρα σε σχέση με το φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται στο κράτος μέλος προέλευσης του φορολογουμένου.

Η ΕΟΚΕ, τέλος, τάσσεται υπέρ της κατάρτισης ενός ευρωπαϊκού καταλόγου των κρατών ´ή των εδαφών που αρνούνται να εφαρμόσουν τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης. Η Επιτροπή φρονεί ότι ένας τέτοιος κατάλογος ο οποίος θα θεσπίζει σαφή κριτήρια για τον προσδιορισμό των κρατών και εδαφών, καθώς και κυρώσεις που θα εφαρμόζονται με ομοιόμορφο τρόπο από όλα τα κράτη μέλη, θα αποτελούσε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Παίρνοντας το λόγο τόνισα ότι οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις των εγγράφων του Παναμά (Panama papers) δείχνουν τη χειρότερη όψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν ήταν όμως κεραυνός εν αιθρία.. Όλοι γνώριζαν για τους φορολογικούς παραδείσους, κανένας δεν μιλούσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετεροχρονισμένα ευαισθητοποιείται προβάλλοντας βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα ελέγχου.

Συνεχίζοντας ανέφερα ότι ότι τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα, όμως πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν στα χαρτιά γιατί οι μεγάλες χώρες με τις πολυεθνικές τους μετέχουν σε αυτό το σκάνδαλο. Και είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι Πολυεθνικές είναι αυτές που καθορίζουν πολιτικές, ανεβάζουν και κατεβάζουν Προέδρους σε αρκετές χώρες. Αυτό το είπε καλύτερα με το πιο εμφαντικό τρόπο, όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς.

Ένα άλλο σημείο που έθιξα είναι το γεγονός επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. σκληρές πολιτικές λιτότητας, επιτελέστηκε μια επίθεση ενάντια στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων τη στιγμή που τόσα δισεκατομμύρια φοροδιαφεύγουν. Αν το ένα τρίτο αυτών των λεφτών μαζεύετο δεν θα υπήρχε ανάγκη μνημονίων για να "σωθούν" χώρες..

Τέλος επισήμανα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το διορισμό του Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωρίζοντας ότι διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μιας χώρας, που όλοι ξέρουν και κανένας δεν το λέει, ότι συγκεντρώνει πολλές υπεράκτιες Εταιρείες που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα ενώ και ο ίδιος ο Γιούνγκερ βρέθηκε εμπλεκόμενος. Αντί αυτού κατηγορείται η μικρή Κύπρος, η οποία ως πειραματόζωο έχει υποστεί το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων, ως χώρα συγκέντρωσης αυτών των ύποπτων εταιρειών.


*Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X