ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη συνεργατική οικονομία

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 2 Ιουνίου 2016 τους στόχους της για την ανάπτυξη της συνεργατική οικονομίας, με πρώτιστο μέλημα την στήριξη των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συνεργατική οικονομία, ως επιχειρηματικό μοντέλο, αναπτύσσεται ραγδαίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης και του αισθήματος εμπιστοσύνης, η Επιτροπή αποφάσισε την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την συνεργατική οικονομία. Το γεγονός ότι η ανάπτυξη του επιχειρηματικού αυτού μοντέλου γίνεται χωρίς να υπάρχει ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο αλλά στηρίζεται σε ένα μείγμα κανονισμών και επί μέρους διατάξεων σε κάθε κράτος – μέλος, δημιουργεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, αβεβαιότητα όσον αφορά την επιβίωση και την διαφύλαξη του μοντέλου αυτού.

Στόχος των νέων κατευθυντηρίων γραμμών είναι η εξασφάλιση της ισόρροπης ανάπτυξης της συνεργατικής οικονομίας, της διασφάλισης της καινοτομίας και την δημιουργία ανταγωνιστικών μοντέλων που θα επωφελούν τους καταναλωτές, τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες και θα μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη.

Η παροχή νομικής καθοδήγησης μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών της Επιτροπής θεωρείται σημαντική για την υγιή ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και τα οφέλη μέσα από τον σωστό σχεδιασμό ανάπτυξής της θα είναι τεράστια για τους καταναλωτές και ευρύτερα για τις οικονομίες των κρατών – μελών της Ένωσης.

Τονίζεται ότι στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεργατική οικονομία αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή επιχειρήσεων που καλύπτει τους πλείστους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα παροχής υπηρεσιών. Η δημιουργία πλατφόρμων ‘ανοιχτής αγοράς’ εκτιμάται ότι απέφερε το 2015 28 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, ενώ σύμφωνα με δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, οι καταναλωτές δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον σε αυτό το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η συνεργατική οικονομία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες και μπορεί ως εκ τούτου να συμβάλει με ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο στην απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αναπτυχθεί με υπεύθυνο τρόπο, ως προβλέπεται μέσα από τις κατευθυντηρίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέσα από την λελογισμένη ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για όλους αυξάνονται και βελτιώνονται, ενώ οφέλη παρατηρούνται και στην αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων, που με την σειρά της μπορεί να συμβάλει στην ατζέντα της βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση