ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Του Δρος Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου*

Η 23η Ιουνίου πλησιάζει. Κατ’ αυτή τη μέρα θα κριθεί αν οι Βρετανοί θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ή όχι . Είναι το γνωστό ως Brexit.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ίση σχεδόν κατανομή δυνάμεων. Οι υπέρ της παραμονής μιλούν για την καταστροφική συνέπεια που θα έχει ένα Brexit για τη βρετανική οικονομία και ακόμη και για το City του Λονδίνου και για την ελάττωση της επιρροής του ΗΒ στον κόσμο. Επίσης ένα Brexit ίσως προκαλέσει την έξοδο της Σκωτίας από το ΗΒ, αφού η Σκωτία είναι υπέρ της παραμονής στην Ένωση. Οι οπαδοί του Brexit μιλούν για το χαμένο μεγαλείο της Βρετανίας, για την παντοκρατορία των Βρυξελλών, για τον γερμανο-γαλλικό άξονα στην Ευρώπη.

Μιλούν επίσης για τους μετανάστες, που καταλήγουν στο ΗΒ και για τους Ρουμάνους, Βούλγαρους, Πολωνούς εργάτες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα και παίρνουν τις θέσεις των αυτοχθόνων. Σε μια συζήτηση στο BBC, μια φοιτήτρια ρώτησε τον κ. Cameron γιατί θέλουν να μείνουν σε μια Ένωση που θα έχει ως μέλος ένα καθεστώς σαν αυτό της Τουρκίας και θα αναγκάζει τα μέλη της να δέχονται τα εκατομμύρια των Τούρκων χωρίς βίζες. Ο κ. Cameron περιορίστηκε να απαντήσει ότι δεν είναι για σήμερα η εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ως και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τους Βρετανούς να παραμείνουν στην Ένωση. Το ίδιο και η Γαλλία, η Γερμανία και ο κ. Ομπάμα, οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα Brexit θα φέρει τα άνω-κάτω στην Ευρώπη και πέραν. Από την άλλη μεριά, οι οπαδοί του Brexit προσπαθούν να πείσουν τους Βρετανούς για τη σημασία του να είσαι «British».

Όπως έγραψα πιο πάνω, οι δύο πλευρές φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να έχουν την ίδια δύναμη. Ποιος θα επικρατήσει; ‘O Ναπολέων είπε κάποτε: «Les Anglais sont une nation des boutiquiers » («Οι Άγγλοι είναι ένα έθνος ‘μπακάληδων’»). Άραγε το ‘μπακαλίσιμο’ χαρακτηριστικό θα επικρατήσει;


*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X