ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:43
 

Brexit...

Του Δρος Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου*

Παρ’ όλο που πολλοί δεν το πίστευαν, αυτή την φορά συνέβη: Brexit. Με οριακή πλειοψηφία (περίπου 52% έναντι 48%) το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ψήφισε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η Ευρώπη και ο κόσμος έβλεπε κατάπληκτος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και φοβόντουσαν τις συνέπειες της εξόδου από την ΕΕ. Η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν για Brexit, η Σκωτία, η Βόρειος Ιρλανδία και το Λονδίνο ψήφισαν για Bremain.

Άμεσα αποτελέσματα:

1. Παραίτηση του υπέρ της παραμονής Πρωθυπουργού David Cameron.

2. Αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και υποτίμηση της Στερλίνας.

3. Η Marine Le Pen , ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς ‘Εθνικό Μέτωπο’ στην Γαλλία ζήτησε δημοψήφισμα και στην Γαλλία. Το ίδιο, το εξτρεμιστικό κόμμα της Ολλανδίας για την χώρα του.

4. Ο Donald Trump δήλωσε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν για την ανεξαρτησία τους και ανακοίνωσε την πρόθεση του να επισκεφθεί το ΗΒ.

5. Οι Σκώτοι αποφάσισαν για δεύτερο δημοψήφισμα αν θα παραμείνουν ή όχι στο ΗΒ. Το ίδιο, η Βόρειος Ιρλανδία σκέφτεται για το μέλλον της.

6. Οι Βρετανοί αμέσως σκέφτηκαν τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Επαγγελματικές οργανώσεις έσπευσαν να καθησυχάσουν τους συνεργάτες τους ότι θα είναι ‘business as usual’. Σπεύδουν δε να δηλώσουν ότι δεν θα φύγουν αμέσως από την ΕΕ, αλλά μετά τουλάχιστον δύο χρόνια, μέχρις ότου λήξουν οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση για την έξοδό τους .

Είναι γνωστά από τα ΜΜΕ τα επιχειρήματα των οπαδών του Brexit για τους μετανάστες, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, την αποστέρηση της εθνικής κυριαρχίας και άλλα πολλά.

Το ΗΒ απόδειξε στον κόσμο το αδύνατο της εξακολούθησης της ΕΕ υπό την σημερινή της μορφή. Η τυραννία των συνεχών ντιρεκτίβων, τα αλόγιστα έξοδα, η καταβολή εισφορών στην Ένωση από τα Κράτη-Μέλη, η εισδοχή ανόμοιων κρατών, οι συνομιλίες για εισδοχή με χώρες όπως την Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν κανένα κοινό με τα περισσότερα Κράτη-Μέλη.

Η έξοδος του ΗΒ από την Ένωση θα αποφέρει πολλές δυσκολίες στο ίδιο. Περισσότερες, όμως, στην Ένωση. Θα υπάρξει έξαρση των εξτρεμιστικών κινημάτων, πολιτικών όπως αυτών του Donald Trump, αμφισβήτηση της Ένωσης και ίσως πίεση προς ριζική αλλαγή της.

Η 23η Ιουνίου,2016, είναι μια ημερομηνία σημαντική στην ιστορία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά, ίσως, και του κόσμου. Απομένει, βέβαια, να δούμε αν τελικά οι Βρετανοί θα φύγουν ή τουλάχιστον, πότε και πώς θα φύγουν.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X