ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μεγάλη έλλειψη και ανάγκη για πτωματικές μεταμοσχεύσεις νεφρών στην Κύπρο

*Δρ Άλκης Πιερίδης FRCP, FACP, Ιδρυτής και 1ος Διευθυντής Νεφρολογίας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Newsroom K

Στις 30 Οκτωβρίου 1986, πριν 32 έτη, έγινε στην Κύπρο η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση νεφρού από μητέρα σε κόρη. Η επιτυχής αυτή μεταμόσχευση ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων προσπαθειών πολλών ανθρώπων και οργανώσεων με την δημιουργία του Παγκύπριου Τμήματος Νεφρολογίας το 1983, του Παγκύπριου Συνδέσμου Φίλων Νεφροπαθών τον Μάιο του 1984 και του Παρασκευαίδειου Μεταμοσχευτικού Ιδρύματος το 1985 με  την  επιστροφή  στην Κύπρο τότε του αείμνηστου Δρ. Γιώργου Κυριακίδη από την Αμερική το 1985.

Έκτοτε, καταρχάς στο Παρασκευαίδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο με χειρουργό τον Δρ. Γιώργο Κυριακίδη και από το 2011 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τον εξαίρετο χειρουργό μεταμοσχευτή μας

Δρ. Βασίλη Χ΄΄Αναστασίου γίνονται 20-30 μεταμοσχεύσεις νεφρών κάθε έτος στην Κύπρο, οι περισσότερες από ζωντανά συγγενικά πρόσωπα. Χαίρομαι που ακόμη και σήμερα παρακολουθώ μεταμοσχευμένα άτομα 27, 28, 29 έτη αργότερα σε εξαίρετη κατάσταση. Η επιτυχής Μεταμόσχευση νεφρού είναι ένα εξαίρετο και απίθανο δώρο νέας ζωής!

Την Τετάρτη 31/10/2018 στις 7 μ.μ. διοργανώνεται στο Προεδρικό μέγαρο από το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη μια ωραία εκδήλωση εις μνήμη και τιμή του Δρ. Γιώργου Κυριακίδη που έφυγε από την ζωή πριν 1 έτος και θα είναι επίσης μια ωραία υπενθύμιση της πρώτης μας μεταμόσχευσης νεφρού πριν 32 έτη.

Οι πλείστες μεταμοσχεύσεις στην Κύπρο είναι από ζωντανούς δότες γιατί η Κύπρια μητέρα ουδέποτε αρνήθηκε να δωρίσει ένα από τα 2 νεφρά της στα παιδιά της που το είχαν ανάγκη. Όμως ο αριθμός των Κυπρίων νεφροπαθών στην αιμοκάθαρση διαρκώς αυξάνεται εν μέρει λόγω της ανικανότητας μας ως κοινωνία να βρούμε πτωματικούς νεφρούς για μεταμόσχευση.

Ο εθελοντισμός και η βοήθεια του κάθε ενός από εμάς στον συνάνθρωπο μας με προβλήματα υγείας είναι η καλύτερη ένδειξη αγάπης, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Στις 13 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση   γιόρτασε φέτος την Ευρωπαϊκή ημέρα δωρεάς οργάνων σώματος για μεταμόσχευση. Θα πρέπει και εμείς στην μικρή μας πατρίδα   να τονίσουμε την μεγάλη κοινωνική σημασία αυτής της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας σε αιμοκάθαρση προσφέροντας πτωματικά νεφρά.

Ένα πολύ, πολύ δύσκολο θέμα που αφορά τις πτωματικές μεταμοσχεύσεις είναι η μεταφορά των κακών νέων, του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου στην οικογένεια του μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα , μια εγκεφαλική αιμορραγία ή κάτι άλλο σοβαρό. Από την δική μου προσωπική πείρα θέλω να τονίσω πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή για το γιατρό, να μεταφέρει το μήνυμα του θανάτου στα συγγενικά άτομα και να τους παρακαλέσει για την δωρεάν οργάνων σώματος. Κάθε γιατρός και κάθε εντατικολόγος είναι σε μια πολύ λεπτή και δύσκολη θέση και εκείνο που βοηθά πάρα πολύ είναι εάν γνώριζε τα αισθήματα της οικογένειας για την πιθανότητα πτωματικής μεταμόσχευσης. Πρέπει όλοι μας να μην διστάζουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας για την δωρεάν οργάνων σώματος για μεταμόσχευση και μια επικοινωνία με την εξαίρετη Νοσοκομειακή Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων που τώρα έχουμε στο Υπουργείο Υγείας και το γιατρό του αποθανόντος βοηθά πάρα, πάρα, πολύ στην προώθηση των πτωματικών μεταμοσχεύσεων.

Οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις λαμβάνονται από άτομα τα οποία ξεκάθαρα έχουν φύγει από την ζωή και είναι κρίμα να μην χρησιμοποιούνται τα νεφρά, οι κερατοειδείς, το συκώτι, οι πνεύμονες και η καρδιά για να δώσουν νέα ζωή σε ταλαιπωρημένα άτομα της κοινωνίας μας.

Ας βοηθήσουμε όλοι μας το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας την Κύπρο.                

*Δρ Άλκης Πιερίδης FRCP, FACP

Ιδρυτής και 1ος Διευθυντής Νεφρολογίας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Μάιος 2016, Αθήνα: Τιμητική Ανακήρυξη σε Κήρυκα Ιπποκρατείου Πνεύματος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X