ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παγκόσμια μέρα του DNA

Του Καθ. Φίλιππου Πατσαλή*

Η 25η Απριλίου, έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα του DNA, που σκοπό έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του DNA. Αυτή τη μέρα πριν από 65 χρόνια, δημοσιεύτηκε η πρωτοποριακή ερευνητική εργασία των βιολόγων Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ που περιέγραφε για πρώτη φορά την δομή της διπλής έλικας του μορίου του DNA. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ως η σημαντικότερη του 20ου αιώνα καθώς αποτέλεσε τη βάση της γενετικής και βοήθησε στην κατανόηση της κληρονομικότητας.

Το DNA είναι η χημική γενετική ουσία που διαιωνίζεται στο χρόνο αφού κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Το γενετικό υλικό DNA περιέχει τον κώδικα για τη δημιουργία και τη ζωή του ανθρώπου. Οι κωδικοποιημένες οδηγίες που περιέχονται στο DNA είναι αυτές που χρειάζονται από ένα κύτταρο για να λειτουργεί και δημιουργούν τα πρώτα κύτταρα σε ένα καινούργιο οργανισμό, την ανάπτυξη και τη συντήρησή του. Η κατανόηση της δομής του DNA και της αποκωδικοποίησής του βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και άνοιξε το δρόμο για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία πολλών γενετικών παθήσεων. Είναι γνωστό ότι οι πλείστες ασθένειες στον άνθρωπο έχουν γενετική βάση. Οι διάφορες παραλλαγές στη σύνθεση του DNA ευθύνονται για, μεταξύ άλλων, την εξωτερική εμφάνιση ενός οργανισμού, κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες που έχουν κάποιοί, και για γεννητικές παθήσεις. Υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες όπου ευθύνεται 100% κάποιο λάθος στο DNA και άλλες παθήσεις που ευθύνεται εν μέρει το περιβάλλον όπου ζει ο οργανισμός και εν μέρει το DNA. Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας υπάρχει αυξημένη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Μέσω της προγεννητικής, της προεμφυτευτικής και της μεταγεννητικής διάγνωσης, της πρόληψης, της γενετικής συμβουλευτικής και της θεραπείας των γενετικών παθήσεων προσφέρεται βελτίωση της υγείας των ασθενών και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Επιπρόσθετα η Κύπρος είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες στο κόσμο στο τομέα της γενετικής έρευνας. Αυτό προδιαθέτει επάρκεια γνώσης στα θέματα αιχμής τα οποία μεταφράζονται σε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στους ασθενείς.

Η Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου έχει σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης της ανθρώπινης γενετικής στην Κύπρο. Ενώνει και εναρμονίζει τους εθνικούς και διεθνείς επαγγελματίες των βιοϊατρικών επιστημών, οργανώνοντας το επαγγελματικό πλαίσιο των γενετιστών στην Κύπρο, διευκολύνοντας την εκπαίδευση, την έρευνα και τη βελτίωση της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης κληρονομικών παθήσεων.

* Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου
Καθ. Φίλιππος Πατσαλής, Τέως Υπουργός Υγείας, Πρόεδρος Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση