ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα στοιχεία της έρευνας για τον Συνεργατισμό και η προστασία τους

* Ολύμπιος Χριστοφή

Όποια έρευνα και αν γίνει για τον Συνεργατισμό, από τους όποιους εμπειρογνώμονες ξένους ή μη, δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά εάν κάποιοι προλάβουν να καταστρέψουν τα στοιχεία που ενδεχομένως να θέλουν να κρύψουν. Και για να μην συμβεί αυτό, που δυστυχώς ίσως να συμβαίνει ήδη, πρέπει το κράτος να δράσει άμεσα και αποφασιστικά.

Ο διορισμός της Επιτροπής που θα διεξάγει την έρευνα για την κατάσταση που περιήλθε ο Συνεργατισμός θα γίνει σύμφωνα με τον Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο και τις πρόνοιές του. Η διάλυση του Συνεργατισμού οπωσδήποτε είναι κάτι που απασχολεί την Κυπριακή Κοινωνία και είναι αναγκαία η απόδοση ευθυνών σε όσους έφεραν τον Συνεργατισμό στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Φυσικά είναι τουλάχιστον ατυχές το ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα είναι ουσιαστικά ένας τύπος «νεκροψίας» για την υπό διάλυση Κυπριακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, η επιτροπή η οποία θα διοριστεί, έχει μεταξύ άλλων τις εξουσίες να συγκεντρώνει οποτεδήποτε κάθε έγγραφο ή στοιχείο που θεωρεί αναγκαίο ή επιθυμητό να εξασφαλίσει ή εξετάσει, τα οποία διατηρεί υπό την κατοχή και φύλαξή της, έστω και αν δεν έχουν κληθεί οποιαδήποτε πρόσωπα να καταθέσουν ενώπιον της.

Από την ημέρα της εξαγγελίας για το διορισμό της Επιτροπής και της έναρξης των εργασιών της, θα περάσει χρονικό διάστημα τέτοιο που δημιουργείται το εύλογο ερώτημα σχετικά με ποιά στοιχεία και/ή έγγραφα, ηλεκτρονικά και μή, θα μπορεί να εξασφαλίσει και/ή εξετάσει η ερευνητική επιτροπή. Το χρονικό διάστημα είναι τέτοιο που μπορεί να καταστραφούν και/ή να χαθούν στοιχεία που να υποβοηθούν την έρευνα ή να είναι εξαιρετικής σημασίας. Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας σχετικά με την προστασία των στοιχείων έτσι ώστε η επιτροπή να έχει πρόσβαση σε αυτά. Η σοβαρότητα του υπό διερεύνηση θέματος είναι τέτοια που τα απαραίτητα στοιχεία (emails, έντυπη αλληλογραφία, αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου κ.ο.κ) είναι αναγκαία για την επιτυχή εξέλιξη της έρευνας και ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε την απαίτηση να διενεργηθεί μια σωστή έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Το θέμα της προστασίας των στοιχείων και εγγράφων προς εξέταση για τον Συνεργατισμό έπρεπε να απασχολήσει τους αρμόδιους έτσι ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα πριν την εξαγγελία για το διορισμό της ερευνητικής επιτροπής. Από τη στιγμή που δεν διασφαλίζεται αυτό τότε η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα αποδόσει τα απαιτούμενα και οπωσδήποτε οι ευθύνες δεν θα αποδοθούν σε αυτούς που πραγματικά ενέχονται στη διάλυση του Συνεργατισμού.

* Ο Ολύμπιος Χριστοφή είναι νομικός 

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση