ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:10
 

Τα στοιχεία της έρευνας για τον Συνεργατισμό και η προστασία τους

* Ολύμπιος Χριστοφή

Όποια έρευνα και αν γίνει για τον Συνεργατισμό, από τους όποιους εμπειρογνώμονες ξένους ή μη, δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά εάν κάποιοι προλάβουν να καταστρέψουν τα στοιχεία που ενδεχομένως να θέλουν να κρύψουν. Και για να μην συμβεί αυτό, που δυστυχώς ίσως να συμβαίνει ήδη, πρέπει το κράτος να δράσει άμεσα και αποφασιστικά.

Ο διορισμός της Επιτροπής που θα διεξάγει την έρευνα για την κατάσταση που περιήλθε ο Συνεργατισμός θα γίνει σύμφωνα με τον Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο και τις πρόνοιές του. Η διάλυση του Συνεργατισμού οπωσδήποτε είναι κάτι που απασχολεί την Κυπριακή Κοινωνία και είναι αναγκαία η απόδοση ευθυνών σε όσους έφεραν τον Συνεργατισμό στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Φυσικά είναι τουλάχιστον ατυχές το ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα είναι ουσιαστικά ένας τύπος «νεκροψίας» για την υπό διάλυση Κυπριακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, η επιτροπή η οποία θα διοριστεί, έχει μεταξύ άλλων τις εξουσίες να συγκεντρώνει οποτεδήποτε κάθε έγγραφο ή στοιχείο που θεωρεί αναγκαίο ή επιθυμητό να εξασφαλίσει ή εξετάσει, τα οποία διατηρεί υπό την κατοχή και φύλαξή της, έστω και αν δεν έχουν κληθεί οποιαδήποτε πρόσωπα να καταθέσουν ενώπιον της.

Από την ημέρα της εξαγγελίας για το διορισμό της Επιτροπής και της έναρξης των εργασιών της, θα περάσει χρονικό διάστημα τέτοιο που δημιουργείται το εύλογο ερώτημα σχετικά με ποιά στοιχεία και/ή έγγραφα, ηλεκτρονικά και μή, θα μπορεί να εξασφαλίσει και/ή εξετάσει η ερευνητική επιτροπή. Το χρονικό διάστημα είναι τέτοιο που μπορεί να καταστραφούν και/ή να χαθούν στοιχεία που να υποβοηθούν την έρευνα ή να είναι εξαιρετικής σημασίας. Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας σχετικά με την προστασία των στοιχείων έτσι ώστε η επιτροπή να έχει πρόσβαση σε αυτά. Η σοβαρότητα του υπό διερεύνηση θέματος είναι τέτοια που τα απαραίτητα στοιχεία (emails, έντυπη αλληλογραφία, αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου κ.ο.κ) είναι αναγκαία για την επιτυχή εξέλιξη της έρευνας και ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε την απαίτηση να διενεργηθεί μια σωστή έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Το θέμα της προστασίας των στοιχείων και εγγράφων προς εξέταση για τον Συνεργατισμό έπρεπε να απασχολήσει τους αρμόδιους έτσι ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα πριν την εξαγγελία για το διορισμό της ερευνητικής επιτροπής. Από τη στιγμή που δεν διασφαλίζεται αυτό τότε η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα αποδόσει τα απαιτούμενα και οπωσδήποτε οι ευθύνες δεν θα αποδοθούν σε αυτούς που πραγματικά ενέχονται στη διάλυση του Συνεργατισμού.

* Ο Ολύμπιος Χριστοφή είναι νομικός 

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X