ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:00
 

«Υπερπλεόνασμα» διάλυσης του κράτους

Newsroom Κ, Αθήνα

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Τ​​α μαθήματα από την τραγωδία πρέπει να τα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αναδιοργάνωση του κράτους, ήταν ήδη γνωστό, θα αποτελέσει κυρίαρχο στόχο (και δαπάνη) όταν η ομάδα Τσίπρα τα μαζέψει από τους κυβερνητικούς θώκους. Το γνωρίζαμε πριν επιβεβαιωθεί μέσα στην πρωτεύουσα και με τον χειρότερο τρόπο. Τώρα όμως δεν υπάρχει ούτε καν οδός υπεκφυγής. Ξοδεύουμε το μισό ετήσιο εθνικό εισόδημα για το κράτος. Είναι όμως απαράδεκτο να έχει τόσο πολύ διαλύσει η κυβέρνηση αυτό το κράτος, με τις (όποιες συγγνωστές) αδυναμίες του, ώστε να προκληθεί τέτοια καταστροφή.

Η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να ανακοινώσει την αποχώρησή της, το συντομότερο. Τους τελευταίους μήνες, με όση έμφαση χρησιμοποιεί κανείς όταν λέει τα δυσάρεστα, σημειώνουμε ότι το δήθεν υπερπλεόνασμα κρύβει μικρότερα και μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος αυτού που αποκαλώ «κράτος της καθημερινότητας του πολίτη». Κρατικές υπηρεσίες, περιφέρεια και δήμοι έχουν περικόψει τις δαπάνες που συντηρούν αυτό που λέμε κρατικές υποδομές. Δείτε την κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων. Σκεφθείτε την απουσία σχεδίων για την εκκένωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως με επιμονή εισηγούνται οι τεχνοκράτες προς ώτα μη ακουόντων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βαρύτατες ευθύνες επειδή δεν διόρθωσε τίποτε από όσα κακώς κείμενα κληρονόμησε. Πολλοί, πάρα πολλοί πολίτες, προτίμησαν να υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι θα διαχειριστεί το κράτος με μεγαλύτερη προσοχή σε όσα αφορούν την καθημερινότητα των «κανονικών» ανθρώπων. Να κάνει δηλαδή το κράτος όσες δουλειές διευκολύνουν τη ζωή των πολλών. Η ομάδα που κυβερνά έκανε το αντίθετο. Καυχάται ότι επιτυγχάνει υπερπλεονάσματα όταν αυτά οφείλονται σε άναρχη, χωρίς σχέδιο και, το χειρότερο, χωρίς εναλλακτικές επιλογές, περικοπή των στοιχειωδών κρατικών δαπανών. Απογοήτευσαν σε απελπιστικό βαθμό τους πιο ένθερμους οπαδούς τους.

Η αναδιοργάνωση του κράτους αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Σε αυτόν τον στόχο πρέπει να συνδράμουν όλοι ξεκινώντας από τα στοιχειώδη. Βέβαια, ζούμε σε κράτος που δεν μπορεί να τελειώσει το κτηματολόγιο επί δύο δεκαετίες, όπου κομματικοί συνδικαλιστές και ισχυροί παράγοντες (οικονομικώς ή πολιτικώς) επηρεάζουν τις αποφάσεις μέχρι του σημείου να τροποποιούνται σχέδια επιστημονικώς καταρτισμένα, κατά κανόνα άρτια και πανάκριβα, προκειμένου να προσαρμοστούν στα μικροσυμφέροντα του καθενός μας και σε έναν απαράδεκτο «εγωισμό» των κρατικών υπηρεσιών. Ορθώς ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους δικούς του να σιωπήσουν για την ώρα. Εχει όμως την υποχρέωση να κηρύξει συναγερμό το συντομότερο δυνατόν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X