ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταγραφές: Ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ, νηνεμία στην Ισπανία

Περισσότερο από ένα δις λίρες ξόδεψαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ για να ενισχυθούν

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Η θερινή μεταγραφική περίοδος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε και για ακόμα μία φορά δισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια για αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών.

Πως πήγε το παζάρι στα κορυφαία πρωταθλήματα της «Γηραιάς Ηπείρου»;

Πρέμιερ Λιγκ
Η πάμπλουτη, λόγω του αμύθητου τηλεοπτικού συμβολαίου που έχει εξασφαλίσει, Πρέμιερ Λιγκ ήταν και πάλι το πρωτάθλημα που κυριάρχησε. Για 6η συνεχόμενη σεζόν το συνολικό ποσό που δαπάνησαν οι ομάδες της για μετεγγραφές αυξήθηκε, με το τελικό άθροισμα να φτάνει τις 1,165 δισ. λίρες (1,38 δισ. ευρώ). Το ποσό αυτό φυσικά και αποτελεί ρεκόρ, όχι μόνο για την Αγγλία αλλά όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πώς να μην υπάρξει ρεκόρ αγορών στην Πρέμιερ, όταν 13 από τις ομάδες της ξόδεψαν αυτούς τους μήνες τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη μεταγραφική περίοδο στην ιστορία τους. Μην ξεχνάμε πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ αγοράς ποδοσφαιριστή, δίνοντας 105 εκατ. ευρώ για τον Πογκμπά. Πάντως, η έτερη ομάδα του Μάντσεστερ, η Σίτι, ήταν αυτή που ξόδεψε συνολικά τα περισσότερα (212,8 εκατ. ευρώ), θέλοντας να επανέλθει στην κορυφή. Η Γιουνάιτεντ διέθεσε 185 εκατ., η Τσέλσι 134,8 εκατ., η Άρσεναλ 113 εκατ., ενώ την πρώτη πεντάδα κλίνει η Λίβερπουλ με 79,9 εκατ.

Σέριε Α
Το ότι στην Πρέμιερ Λιγκ θα γίνονταν τα ακριβότερα μεταγραφικά deal αυτό ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο. Ότι το 2ο σε αγορές πρωτάθλημα θα ήταν η ιταλική Σέριε Α, όμως, αποτελεί έκπληξη. Τα τελευταία χρόνια η ιταλική λίγκα διανύει περίοδο «ισχνών αγελάδων», ωστόσο εφέτος έγινε μεγάλη προσπάθεια να αποκτηθούν παίκτης εγνωσμένης αξίας. Τα ιταλικά κλαμπ ξόδεψαν 708 εκατ. ευρώ, που είναι τα περισσότερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας (100 εκατ. περισσότερα από πέρυσι). Η μόνιμη πρωταθλήτρια (και εκτός συναγωνισμού σε όλους τους τομείς) Γιουβέντους έδωσε 161 εκατ ευρώ, με τα 90 να πηγαίνουν στη Νάπολι για τον Ιγκουαΐν, ωστόσο συνολικά βγήκε κερδισμένη κατά 23,6 εκατ., λόγω της παραχώρησης του Πογκμπά. Η Ίντερ των νέων Κινέζων ιδιοκτητών πλήρωσε περίπου 109 εκατ., με τα 70 από αυτά να δίνονται τις τελευταίες ημέρες των μετεγγραφών. Η συμπολίτισσα Μίλαν επίσης πέρασε σε Κινέζους, ωστόσο επειδή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, τα νέα αφεντικά δεν πρόλαβαν να επενδύσουν σε παίκτες. Έτσι, οι «ροσονέρι» δεν ήταν ιδιαιτέρως ενεργοί και έδωσαν μόλις 22 εκατ. Στην 3η θέση της λίστας βρίσκεται η Ρόμα με αγορές ελάχιστα κάτω από τα 100 εκατ., ενώ η Νάπολι κατέβαλε 73,5 εκατ. για απόκτηση παικτών.

Μπουντεσλίγκα
Μεγάλο ρεκόρ είχαμε και στη Γερμανία, με τις ομάδες της Μπουντεσλίγκα να επενδύουν 548 εκατ. ευρώ (140 περισσότερα από πέρυσι) για νέους ποδοσφαιριστές. Η γερμανική λίγκα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, όπως αποδεικνύει το γεγονός πως μέσα σε τέσσερα χρόνια τα χρήματα για μετεγγραφές διπλασιάστηκαν. Η Ντόρτμουντ πλήρωσε το 1/5 από το άθροισμα όλων των κλαμπ, στην προσπάθειά της να επανέλθει στην κορυφή. Η Μπορούσια αγόρασε οκτώ παίκτες για τους οποίους έδωσε 115,2 εκατ. Η Μπάγερν Μονάχου δεν προχώρησε σε πολλές αγορές, ωστόσο ξόδεψε 70 εκατ. Στην 3η θέση της λίστας με αγορές 50 εκατ. βρίσκουμε τη Βόλφσμπουργκ, ενώ στην 5η θέση είναι η Μπάγερν Λεβερκούζεν με 43 εκατ. Την έκπληξη, για όσους τουλάχιστον δε γνωρίζουν την οικονομική της ισχύ, έκανε η Ρεντ Μπουλ Λειψίας που ξόδεψε 46,5 εκατ. Το συγκεκριμένο άσημο κλαμπ χρηματοδοτείται από τον κολοσσό των ενεργειακών ποτών Red Bull, οπότε αυτή η μεταγραφική περίοδος είναι μόνο η αρχή.

Πριμέρα Ντιβιζιόν
Στην Ισπανία οι ομάδες δε θέλησαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, με αποτέλεσμα να ξοδευτούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια. Το γεγονός πως η Ρεάλ έκανε μόλις μια κίνηση (επαναγορά Μοράτα) αξίας 30 εκατ. ευρώ, έπαιξε κομβικό ρόλο στο ότι τα συνολικά έξοδα για μεταγραφές έμειναν κάτω από τα 500 εκατ. (492,2 εκατ.). Αντιθέτως, ιδιαιτέρως κινητική ήταν η μεγάλη αντίπαλος της «βασίλισσας», η Μπαρτσελόνα, που ηγήθηκε του μεταγραφικού πυρετού καταβάλλοντας 122,4 εκατ. Μάλιστα, η αγορά με 35 εκατ. ευρώ του Αντρέ Γκόμες είναι η ακριβότερη όλων. Αρκετά πιο πίσω βρίσκουμε την Ατλέτικο Μαδρίτης που κατέβαλε 81 εκατ. για να ενισχυθεί, ενώ 3η στα έξοδα ήταν η μόνιμη κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλη, με 61,5 εκατ. Την 5άδα κλείνουν η Βιγιαρεάλ με 53,3 εκατ. (τα περισσότερα στην ιστορία της) και η Βαλένθια με 32 εκατ.

Γαλλική Λιγκ 1
Περνάμε και στη Γαλλία όπου φυσικά ξοδεύτηκαν πολύ λιγότερα χρήματα από τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα και συγκεκριμένα 190 εκατ., αφού για άλλη μια σεζόν οι περισσότερες γαλλικές ομάδες αρκέστηκαν στο να πουλήσουν τα ταλέντα που έχουν αναδείξει. Όπως θα περίμενε κανείς τα περισσότερα χρήματα για αγορές έβγαλε από τα ταμεία της η Παρί Σεν Ζερμέν (75,6 εκατ.). Περίπου τα μισά (35 εκατ.) ξόδεψε η Μονακό, με Νις και Μαρσέιγ να ακολουθούν με 14 και 10 εκατ., αντίστοιχα. Η Λιόν βρίσκεται σε φάση που πρέπει να αποπληρώσει το καινούργιο της γήπεδο, οπότε προτίμησε να ξοδέψει λίγα για μεταγραφές (6,5 εκατ.).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο θαυμασμός του Ράτκλιφ για τον συμπολίτη «εχθρό», επιδρά καταλυτικά στο μέλλον της Γιουνάιτεντ
Kathimerini.gr
 |  ΓΕΝΙΚΑ
Τα μέλη της αγγλικής μπάντας δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της Γουέστ Χαμ
Του Πανίκου Κωνσταντίνου
 |  ΓΕΝΙΚΑ
X