ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουντιάλ: Ένα κύπελλο, πιο… παγκόσμιο από ποτέ

Το μουντιάλ ξεκίνησε το 1930 με 13 ομάδες

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας απέχει μεν ενάμιση χρόνο, ξεκινά τον Ιούνιο του 2018, όμως η διοργάνωση είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες και ο Τζιάνι Ινφαντίνο φρόντισε γι’ αυτό. Από τις πρώτες σκέψεις που έκανε όταν εξελέγη πρόεδρος της FIFA, ήταν η επέκταση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στις 48 ομάδες και τελικά στις 10/1/2016 έπεισε το συμβούλιο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας να περάσει ομόφωνα την πρότασή του. Αυτή θα εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2026 και μέχρι το 2020 θα γίνει και η επιλογή της χώρας που θα φιλοξενήσει αυτή τη διοργάνωση μαμούθ.

Κατά καιρούς, έχει αλλάξει αρκετές φορές ο τρόπος διεξαγωγής του μουντιάλ και φτάσαμε από τις 13 ομάδες να πάμε στις 48.

1930: Η πολύ δύσκολη αρχή
Ο εμπνευστής της ιδέας για τη διεξαγωγή του μουντιάλ ήταν ο Γάλλος Ζιλ Ριμέ και αφορμή για να γίνει ήταν η απόφαση της ΔΟΕ να μην αποδέχεται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου (σ.σ: κάτι που βέβαια ισχύει με κάποιες διαφοροποιήσεις ακόμα και σήμερα). Για εκείνη την πρώτη διοργάνωση δεν υπήρχαν προκριματικά, αφού δεν έβρισκαν και πολλές χώρες πρόθυμες να λάβουν μέρος. Η απόφαση να δώσουν τη διοργάνωση στην Ουρουγουάη, έκανε τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν αρχικά να ταξιδέψουν μέχρι εκεί και μόλις εννιά ομάδες από την Αμερική θα λάμβαναν μέρος. Μετά από αρκετές πιέσεις, βρέθηκαν και τέσσερις χώρες από την Ευρώπη για να δώσουν πιο παγκόσμιο χαρακτήρα στη διοργάνωση με τις Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Βέλγιο να κάνουν το μακρινό ταξίδι.

1934-1938: Νοκ άουτ και διακοπή
Τέσσερα χρόνια μετά, ανέλαβε η Ιταλία να φιλοξενήσει το μουντιάλ που έγινε με αγώνες νοκ άουτ. Έλαβαν μέρος 16 χώρες και ανάμεσά τους για πρώτη φορά ομάδα από την Αφρική, η Αίγυπτος. Το 1938 η διοργάνωση μεταφέρθηκε στη Γαλλία και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και αποχωρήσεις, ενώ στην Ισπανία δεν επετράπη να λάβει μέρος γιατί βρισκόταν σε πόλεμο. Η Αυστρία κέρδισε τη συμμετοχή της αλλά στο μεταξύ προσαρτήθηκε από τη Γερμανία και έτσι η θέση της έμεινε κενή. Σημειώνεται η πρώτη συμμετοχή ομάδας από την Ασία, η σημερινή Ινδονησία.

1950-1978: Οι ομάδες σταθερές, το σύστημα όχι
Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να επαναρχίσει το μουντιάλ και εξαιτίας του Β΄ παγκοσμίου υπήρξαν και πάλι προβλήματα. Στη Γερμανία, χωρισμένη πλέον στα δύο, δεν επετράπη η συμμετοχή. Η διοργάνωση έγινε με στόχο να λάβουν μέρος 16 ομάδες, αλλά τελικά 13 βρέθηκαν στη Βραζιλία. Αυτές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους, με τις νικήτριες να σχηματίζουν τον όμιλο του τίτλου. Τελικός δεν υπήρξε, αλλά έμεινε στην ιστορία το τελευταίο ματς Βραζιλία-Ουρουγουάη που έδωσε στη δεύτερη το τρόπαιο. Το 1954 επιστρέψαμε Ευρώπη και στη Δ. Γερμανία που συμμετείχε για πρώτη φορά ως τέτοια και το πήρε κιόλας. Έλαβαν μέρος 16 ομάδες σε τέσσερις ομίλους και οι δύο πρώτες πέρασαν στα νοκ άουτ προημιτελικά. Στα επόμενα τέσσερα μουντιάλ, μέχρι και το 1971, ο τρόπος διεξαγωγής έμεινε ίδιος. Στα επόμενα δύο, 1974-1978, επελέγη νέα δομή με 16 ομάδες και ομίλους των τεσσάρων μεν αλλά η δεύτερη φάση ήταν και πάλι με δύο ομίλους των τεσσάρων και όχι νοκ άουτ. Οι νικήτριες προκρίνονταν απευθείας στον τελικό.

1982-1994: Πραγματικά παγκόσμιο
Οι 16 ομάδες ήταν όντως λίγες για να έχει πραγματικά παγκόσμιο χαρακτήρα η διοργάνωση και έτσι αυξήθηκαν σε 24 για το μουντιάλ 1982 της Ισπανίας. Αρχικά έξι όμιλοι των τεσσάρων, ακολούθως άλλοι τέσσερις και οι νικήτριες πέρασαν στα ημιτελικά. Το 1986 τα πράγματα άλλαξαν και πάλι, καθώς μετά την πρώτη φάση ομίλων ξεκίνησαν τα νοκ άουτ με τη φάση των 16. Έτσι πορευθήκαμε μέχρι και το 1994.

1998-2022: Η σημερινή μορφή
Το τουρνουά επέστρεψε στη Γαλλία μετά από 60 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση που έγινε εκεί, με την καινοτομία να δούμε για πρώτη φορά 32 ομάδες. Αυτή τη μορφή έχει το μουντιάλ μέχρι σήμερα με οκτώ ομίλους των τεσσάρων και ακολούθως η νοκ άουτ φάση των 16.

2026: Η επανάσταση του Ινφαντίνο
Έχουμε ακόμα εννιά χρόνια, όπου θα γίνουν και δύο ακόμα μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ, αλλά ήδη οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Η αρχική απόφαση κάνει λόγο για 16 ομίλους των τριών ομάδων και πρόκριση των εξ αυτών στους 32 όπου η συνέχεια θα είναι με νοκ άουτ. Είναι μια συμβιβαστική λύση αυτή, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων που δεν ήθελαν με τίποτε να αυξηθεί η χρονική διάρκεια της διοργάνωσης και οι αγώνες που δίνει κάθε ομάδα. Στον αντίποδα, η αύξηση των ομάδων δίνει ευκαιρία σε πολλές μικρότερες ποδοσφαιρικά χώρες να λάβουν μέρος, με αγορές σαν αυτή της Κίνας να είναι ο στόχος. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσες ομάδες από κάθε ήπειρο θα συμμετάσχουν, αλλά η γκρίνια από Ασία και Αφρική για περιορισμένη συμμετοχή τους (αναλογικά με το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε αυτές) θα ληφθεί υπόψη.

Αυτή η μορφή όμως, θέτει εν αμφιβόλω το επίπεδο του ανταγωνισμού αφού ειδικά στην πρώτη φάση θα είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο για τις μεγάλες δυνάμεις να μείνουν έξω. Όσο αυξάνονται οι ομάδες, αυξάνεται και η διαφορά ποιότητας μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν κάτι που κανείς δεν θέλει να βλέπει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο θαυμασμός του Ράτκλιφ για τον συμπολίτη «εχθρό», επιδρά καταλυτικά στο μέλλον της Γιουνάιτεντ
Kathimerini.gr
 |  ΓΕΝΙΚΑ
Τα μέλη της αγγλικής μπάντας δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της Γουέστ Χαμ
Του Πανίκου Κωνσταντίνου
 |  ΓΕΝΙΚΑ
X