ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χορός εκατομμυρίων στην Πρέμιερ Λιγκ

Δεκατέσσερις από τις είκοσι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, πραγματοποίησαν νέο ρεκόρ μεταγραφής

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Μπορεί η μετακίνηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί έναντι του ποσού των 222 εκατομμυρίων ευρώ να αποτελεί την πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ωστόσο ακόμα και αυτή ωχριά μπροστά στην σταθερά αυξητική τάση της αγοραστικής δύναμης των αγγλικών συλλόγων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ 1,4 δισεκατομμύρια στερλίνες εκταμίευσαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, με το ποσό αυτό να αγγίζει τα 1,65 δισεκατομμύρια, αν υπολογιστεί υπό τη μορφή ημερολογιακού έτους. Μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου του 2003 μέχρι και σήμερα, απογειώνει τις μεταγραφικές δαπάνες των συλλόγων του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη, στις 10 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Μεταγραφικό ντεμαράζ με επιμέρους ρεκόρ

Ένα επιμέρους ρεκόρ το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του πιο πάνω φαινομένου, είναι το μεταγραφικό ντεμαράζ των αγγλικών ομάδων, οι οποίες δεν παράτησαν τη μάχη της ενίσχυσης, ακόμα και την τελευταία διαθέσιμη ημέρα. Συγκεκριμένα 210 εκατομμύρια στερλίνες διατέθηκαν την υστάτη με τον Ντάνι Ντινκγουότερ να μετακινείται από τη Λέστερ στην Τσέλσι για 35 εκατομμύρια στερλίνες και τον Άλεξ Τσάμπερλεϊν από την Αρσεναλ στη Λίβερπουλ για το ίδιο ποσό. Λίγο πριν από το κλείσιμο του μεταγραφικού παραθύρου, σημειώθηκε η μεταπήδηση του Σέργκε Οριέρ από την Παρί στην Τότεναμ για 23 εκατομμύρια στερλίνες, όπως και η αντίστοιχη του Σακχό από τους «Reds» του Γιούργκεν Κλοπ στην Κρίσταλ Πάλας για 26 εκατομμύρια στερλίνες. Το καλοκαίρι του 2017 ήταν το έκτο συνεχές κατά το οποίο οι σύλλογοι του αγγλικού πρωταθλήματος, σπάζουν το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ διάθεσης χρημάτων για ενίσχυση.

Κι όμως ξοδεύουν λιγότερα απ’ όσα εισπράττουν

Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο αυτό δεν οδηγεί σε κακοδιαχείριση μιας και οι αγγλικές ομάδες έχουν δει τα έσοδά τους, ιδιαίτερα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα την τελευταία δεκαπενταετία, σύλλογοι όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι και η Λίβερπουλ, ξοδεύουν για μεταγραφές ένα ποσοστό της τάξης του 25% των ετήσιών τους εσόδων, κατά μέσο όρο. Πέραν του επενδυτικού χαρακτήρα που έχουν οι μεταγραφές των κορυφαίων ταλέντων στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ καταφέρνουν να έχουν ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μέσω των συνεχών βελτιώσεων στα γήπεδα αλλά και την προβολή των δικών τους ανθρώπινων περιουσιακών στοιχείων, μέσω διαφήμισης.

Είκοσι ομάδες, δεκατέσσερις υπερβάσεις

Πολύ περισσότερες από τις μισές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, πραγματοποίησαν φέτος νέο ρεκόρ διάθεσης ποσού για έναν και μόνο ποδοσφαιριστή. Μάλιστα τέσσερις εξ αυτών, οι Χάντερσφιλντ, Μπράιτον, Έβερτον και Λίβερπουλ, κατάφεραν να το σπάσουν περισσότερο από μία φορά, μέσα σε μία και μόνο μεταγραφική περίοδο! «Φτωχαδάκια» του καλοκαιριού του 2017 ήταν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λέστερ, Στόουκ, Κρίσταλ Πάλας και Νιούκαστλ, οι οποίες δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση με αποτέλεσμα οι Πογκπά, Ντε Μπρούιν, Σλιμανί, Ιμπούλα, Μπεντέκε και Όουεν αντίστοιχα, να παραμένουν οι μεταγραφές-ρεκορ στην ιστορία τους.

Οι πρωταθλητές του Αντόνιο Κόντε πόνταραν στο ισπανικό στοιχείο με την απόκτηση του Αλβάρο Μοράτα να απαιτεί την εκταμίευση 70 εκατομμυρίων στερλινών, έναντι 50 που διατέθηκαν το 2011 για τον Τόρες. Η ενσωμάτωση του Κεϊτά στις προπονήσεις της Λίβερπουλ θα καθυστερήσει ένα χρόνο, ωστόσο η επένδυση στον ποδοσφαιριστή της γερμανικής Λειψία, στοίχισε 55 εκατομμύρια στερλίνες, οι οποίες ξεπέρασαν τις 39 που διατέθηκαν για τη μετακίνηση του Σαλάχ από την ιταλική Ρόμα.

Τη γαλλική αγορά επέλεξε για ακόμη μία φορά ο Αρσέν Βεγκέρ και μετά την απόκτηση των Σαμάχ και Ζιρού από την Ligue 1, «κανονιέρης» ντύθηκε και ο Λακαζέτ για ένα ποσό που ξεπέρασε τις 50 εκατομμύρια στερλίνες, αλλά και τις 42 που στοίχησε η απόκτηση του Οζίλ. Η αποχώρηση του Λουκάκου για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δημιούργησε ένα σημαντικό κενό στη γραμμή κρούσης της Έβερτον, με τον Ρόναλντ Κούμαν να επιλέγει ως αντικαταστάτη του τον Σίγκουρντσον για τον οποίον χρειάστηκε η μεταγραφική υπέρβαση των 45 εκατομμυρίων στερλινών, ποσό το οποίο ξεπέρασε κατά 50% το αντίστοιχο που δόθηκε για τον Πίκφορντ.

Μέχρι και τον πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς, η Τότεναμ μετρούσε μόνο απώλειες ποδοσφαιριστών, ωστόσο η αντεπίθεση δεν άργησε να έρθει με τον Σάντσες να εξαργυρώνει την εξαιρετική χρονιά που έκανε με τη φανέλα του Άγιαξ και να μετακομίζει στο Λονδίνο για 42 εκατομμύρια στερλίνες. Προκειμένου να μην μπλέξει και φέτος σε μπελάδες, η Γουέστ Χαμ επέλεξε την υπέρβαση για την επιθετική της γραμμή, με τον Αρναούτοβιτς να ξεπερνά κατά 4 εκατομμύρια στερλίνες το ποσό που διατέθηκε πέρσι τέτοια περίοδο για τον Αγίου το οποίο άγγιξε τα 20 εκατομμύρια.

Από εκεί και πέρα, ακόμα και σύλλογοι όπως οι Μπόρνμουθ, Γουότφορντ, Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Μπέρνλι, Γουέστ Μπρομ, Μπράιτον και Χάντερσφιλντ έσπασαν το δικό τους μεταγραφικό ρεκόρ προκειμένου να εντάξουν στο δυναμικό τους μονάδες όπως οι Άκε, Γκρέι, Λεμινά, Κλούκας, Γουντ, Μπουρκ, Ιζγκέρντο και Μούνι.

Δεκάδα μισού δισεκατομμυρίου

Ανομοιόμορφη ήταν η κατανομή του 1,4 δισεκατομμυρίου στερλινών, μιας και οι δέκα ακριβότερες μετακινήσεις αποτέλεσαν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ποσού. Συγκεκριμένα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Έβερτον και Τότεναμ ανακηρύχθηκαν ως πρωταθλήτριες της μεταγραφικής περιόδου με τις πιο δαπανηρές του κινήσεις να κοστίζουν ένα ποσό κοντά στο μισό δισεκατομμύριο στερλίνες.

Μπορεί η απόκτηση του Πογκπά να παραμένει ως η ακριβότερη στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων» ωστόσο η αντίστοιχη του Λουκάκου αποτέλεσε την πιο ακριβή του καλοκαιριού, μιας και κόστισε 75 εκατομμύρια στερλίνες. Μόλις 5 εκατομμύρια λιγότερα διάθεσε η Τσέλσι για τον Μοράτα, ενώ οι «πολίτες» έκαναν τη δική τους υπέρβαση για τους Μεντί και Γούολκερ των οποίων η απόκτηση στοίχισε περισσότερο από 100 εκατομμύρια στερλίνες. Σφήνα στην τριάδα με τις πιο ακριβές μεταγραφές μπήκε η Άρσεναλ με τα 52 εκατομμύρια που δόθηκαν στη Λιόν για τον Λακαζέτ, την ίδια ώρα που τα «ζαχαρωτά» ψώνισαν από Ουαλία με τον Σίγκουρντσον να κοστολογείται 45 εκατομμύρια.

Η μετακίνηση του Σίλβα από τη Μονακό στη Σίτι κόστισε 43 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι χρειάστηκε να εκταμιεύσουν 40 εκατομμύρια στερλίνες για καθεμία από τις περιπτώσεις των Λίντελοφ, Μπακαγιόκο και Μάτιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση