ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιδού το νέο Τσάμπιονς Λιγκ 2018-2021

Αλλάζει η δομή τα επόμενα χρόνια

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Η ώρα του νέου Super Champions φτάνει. Την προσεχή Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Μόντε Κάρλο η ΟΥΕΦΑ θα ανακοινώσει το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ για την επόμενη τριετία 2018- 2021. Όπως είχαμε αποκαλύψει από τις 4 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεχόταν έντονες πιέσεις για θεαματικές αλλαγές στο προσεχές τριετές πρόγραμμα (πάει όπως και τα τηλεοπτικά συμβόλαια). Ήρθε έπειτα η Gazzetta Dello Sport στις 8 Αυγούστου να προχωρήσει σε αρκετές λεπτομέρειες του νέου σχεδίου της ΟΥΕΦΑ. Και τώρα σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες φτάνουμε ακόμη πιο κοντά στην ιδέα του Superchampions να πλησιάζει στην επίσημη πραγματοποίησή του. Άλλωστε αυξάνονται και τα χρήματα που θα μοιράζει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Στο Μόντε Κάρλο λοιπόν την Πέμπτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, όπου θα προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος βαθμολογίας των ομάδων (όχι όμως των ομοσπονδιών). Θα δίνεται πλέον μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα της κάθε ομάδας και λιγότερο στο συντελεστή της εθνικής ομοσπονδίας. Ενδεχομένως να μην ισχύει η διαίρεση που πραγματοποιείται σήμερα δια του αριθμού των συμμετεχόντων ομάδων. Αυτό όμως πως ακριβώς θα ισχύσει, θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη.

Και μία ημέρα αργότερα, μετά την κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της σαιζόν 2016- 17, ο προσωρινός πρόεδρος και εκ των υποψηφίων για την προεδρία, Ισπανός, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ Λόνα ή ο γενικός γραμματέας, Θόδωρος Θεοδωρίδης (αυτό θα το αποφασίσουν οι δύο τους) την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το νέο σχέδιο που προτίθεται να κάνει πράξη η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Η διοργάνωση θα έχει φυσικά ξανά 32 ομάδες στους ομίλους. Όπου οι 4 των μεγάλων χωρών (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία) θα περνούν απευθείας στους ομίλους δίχως πλέον η τέταρτη να περνά από την διαδικασία των πλέι-οφ που ισχύει σήμερα.

Η ΟΥΕΦΑ επιμένει να δώσει την 4η θέση σε ιστορικά σωματεία, καθώς οι πιέσεις που δέχεται είναι εντονότατες. Υπάρχουν βεβαίως πολλές αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά όλα οδηγούν ότι θα περάσει η «γνώμη της» για την wild card ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο η κατανομή των κερδών που παρουσιάζει ο κάθε σύλλογος. Παράλληλα τα χρήματα που θα μοιράζει πλέον η ΟΥΕΦΑ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δίνει τώρα. Σύμφωνα με το νέο τριετές τηλεοπτικό συμβόλαιο των χωρών που έχουν συμφωνήσει ή πρόκειται να συμφωνήσουν μαζί της, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχει αποφασίσει να μοιράζει και στις δύο διοργανώσεις της ετησίως, το ποσό των 2, 7 δις ευρώ! Κι αυτό βεβαίως γιατί θα αυξηθούν κατά πολύ και τα έσοδά της.

Η ΟΥΕΦΑ θα προχωρήσει σε ανακατανομή των χρηματικών επάθλων. Σήμερα με το υπάρχον σύστημα γίνεται μία διαίρεση μεταξύ των αποτελεσμάτων σε ύψος 60% και το υπόλοιπο 40% προέρχεται από το περίφημο «μάρκετ πουλ». Τώρα αυτό θα αλλάξει. Το «μάρκετ πουλ» θα μειωθεί γύρω στο 20% και το υπόλοιπο 80% θα δίνεται στις ομάδες αναλόγως των αποτελεσμάτων της στον αγωνιστικό χώρο. Όλα αυτά έως τώρα είναι σε επίπεδο συμφωνίας, ενώ η οριστική τους επικύρωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 15 Σεπτεμβρίου από το νέο πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Για να πάρουμε μία πρώτη γεύση. Αν ίσχυαν από φέτος οι αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ της σαιζόν 2016- 2017 οι ομάδες που θα συμμετείχαν θα ήταν οι:

ΑΓΓΛΙΑ
Λέστερ
Άρσεναλ
Τότεναμ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μπαρσελόνα
Ρεάλ Μαδρίτης
Ατλέτικο Μαδρίτης
Σεβίγια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μπάγερν
Μπορούσια Ντόρτμουντ
Λεβερκούζεν
Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ ή Αμβούργο

ΙΤΑΛΙΑ
Γιουβέντους
Νάπολι
Ρόμα
Ίντερ ή Μίλαν

ΓΑΛΛΙΑ
Παρί Σεν Ζερμέν
Λυών

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μπενφίκα
Σπόρτιγκ ή Πόρτο

ΡΩΣΙΑ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ροστόφ ή Ζενίτ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ντιναμό Κιέβου

ΒΕΛΓΙΟ
Μπριζ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αϊντχόφεν

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπεσίκτας

ΕΛΒΕΤΙΑ
Βασιλεία

+ 5 Σύλλογοι από πλέι-οφ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Τσάμπιονς Λιγκ: Τελευταία Ενημέρωση