ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΕΚ - Πανιώνιος 0-0: «Κόλλησε» στο μηδέν

Πολλή δουλειά για να κάνει την ΑΕΚ διεκδικήτρια του τίτλου έχει ο Ζοσέ Μοράις

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Εξίσου προβληματική με την περίοδο Κετσπάγια παρουσιάστηκε η ΑΕΚ. Με την αλλαγή προπονητή να μην φέρνει αποτέλεσμα ούτε στον ψυχολογικό τομέα, η «Ένωση» παγιδεύτηκε από τον Πανιώνιο και υπέπεσε σε νέα γκέλα στο ΟΑΚΑ (0-0).

Εγκλωβισμένοι στο άγχος και ανήμποροι να ξεπεράσουν τις πολλές απουσίες τους, οι «κιτρινόμαυροι» έφτιαξαν ελάχιστες ευκαιρίες και επέτρεψαν στους καλοστημένους Νεοσμυρνιώτες να αποσπάσουν μια σχετικά εύκολη ισοπαλία.

Δεν μπόρεσε να αλλάξει την κατάσταση (παρόλο που το πάλεψε) ο Μοράις και είδε την ομάδα του να αποδοκιμάζεται -όπως και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πρώτο ημίχρονο- με το σύνθημα «ΑΕΚ, ΑΕΚ, αυτό δεν είναι ΑΕΚ».


Πώς έπαιξε

Χωρίς εκπλήξεις (βάσει των πολλών απουσιών και των όσων είχε δείξει στις προπονήσεις) ήταν η πρώτη ενδεκάδα που επέλεξε ο Ζοζέ Μοράις. Με τον Γιόχανσον να ξεπερνά την ίωση και να τίθεται στη διάθεσή του, ο Πορτογάλος τον ξεκίνησε κανονικά στο 4-3-3, ενώ επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον Αλμέιδα και διατήρησε σε αυτό τους Αραβίδη-Πλατέλλα. Έτσι, η ΑΕΚ παρατάχθηκε ως εξής:
Το ματς

Μια ΑΕΚ που ήθελε (να πάρει τον έλεγχο), αλλά δεν μπορούσε (να πιέσει τον Πανιώνιο) παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ. Παίζοντας εμφανώς πιο ψηλά σε σχέση με την εποχή Κετσπάγια και προσπαθώντας να διασπάσουν από τα πλάγια την αντίπαλη άμυνα, οι «κιτρινόμαυροι» εξάντλησαν σε αυτά τα δυο στοιχεία τη διαφορά τους από τις προηγούμενες (προβληματικές) εμφανίσεις. Είχαν λοιπόν την μπάλα στην κατοχή τους, αλλά δυσκολεύονταν χαρακτηριστικά -ελλείψει κίνησης και φαντασίας- να κλείσουν τους μαχητικούς Νεοσμυρνιώτες.

Παρόλο λοιπόν που εκείνοι πάγωναν σε κάθε ευκαιρία τον ρυθμό και απορροφούσαν την -όποια- πίεση, η «Ένωση» έφτιαξε προϋποθέσεις για το πολυπόθητο γκολ: Πρώτα με «γλυκιά» σέντρα του Μάνταλου, που κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος επρόκειτο- να μην κάνει γκολ ο αμαρκάριστος Τσιγκρίνσκι. Και έπειτα με σουτ του Αραβίδη από σέντρα του (καλού) Ντίντακ, το οποίο έφυγε έξω. Κάπως έτσι ο Πανιώνιος έμενε ατσαλάκωτος και η μουρμούρα της εξέδρας μετατράπηκε σε αποδοκιμασίες στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Αυτό βέβαια δεν βοηθούσε την ΑΕΚ. Όπως δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν από τα άκρα οι Αραβίδης-Πλατέλλας, αφήνοντας στη μέση της ενέργειές τους και… σαν την καλαμιά στον κάμπο τον Αλμέιδα. Βλέποντας λοιπόν τον Πορτογάλο να μην τροφοδοτείται και τους αμυντικούς του Πανιωνίου να τον κλείνουν από παντού, Μοράις προσπάθησε να επέμβει. Πρώτα άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2 και έπειτα έβαλε τον Πέκχαρτ (αντί του Αραβίδη) να παίξει δίπλα του. Ούτε αυτή η κίνηση όμως, ούτε η αντικατάσταση του Πλατέλλα με τον Σιμόες έφερνε αποτέλεσμα.

Γιατί η αμυντική λειτουργία του Πανιωνίου παρέμενε άψογη. Η ενέργεια του συγκινητικού Μάνταλου -που έτρεχε παντού- δεν ήταν αρκετή. Και αντί να φτιάχνει ευκαιρίες η ΑΕΚ, περισσότερο επικίνδυνοι (όπως επιβεβαίωσε προβολή του Ανσαριφάρντ και σουτ του Φούντα) έμοιαζαν οι φιλοξενούμενοι. Ακόμα, δε, κι όταν οπισθοχώρησαν στο τέλος, ελάχιστα πιέστηκαν. Διότι οι αντίπαλοί τους ήταν πνιγμένοι στο άγχος. Όλες τους οι προσπάθειες -σαν να ‘χε μαγνήτη- κατέληγαν στην αγκαλιά του Γιαννιώτη. Και το τελικό 0-0 επιβεβαίωνε ότι το σύνθημα-ξέσπασμα στη λήξη (ΑΕΚ, ΑΕΚ, αυτό δεν είναι ΑΕΚ) έλεγε την πλήρη αλήθεια.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Ζοζέ Μοράις): Ανέστης, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Γιόχανσον (84’ Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Μπακασέτας, Πλατέλλας (67’ Σιμόες), Αραβίδης (67’ Πέκχαρτ), Αλμέιδα

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Γκιοατά (90’+2’ Πατσατζόγλου), Ρισβάνης, Οικονόμου, Αντωνιάδης, Κόρμπος, Σιώπης, Φούντας, Μασούντ, Μπεν (70’ Μασούρας), Ανσαριφάρντ (86’ Ενγκόγκ)

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση