ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το νέο σκηνικό στις χορηγίες των ομάδων

H πρόσφατη συμφωνία ΚΟΠ-CYTA δημιουργεί πρόβλημα στις ομάδες

Η απεμπλοκή της Cyta από τις μεμονωμένες ποδοσφαιρικές χορηγίες προς τις ομάδες έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό των χορηγιών στο κυπριακό πρωτάθλημα. Την περσινή σεζόν η Cyta διαφημιζόταν στο μπροστινό μέρος της φανέλας στις δεκατρείς από τις δεκατέσσερις ομάδες (!) της α΄ κατηγορίας (μόνη εξαίρεση ο ΑΠΟΕΛ), δίνοντας συνάμα ένα πακτωλό χρημάτων στα κλαμπ, σε πολλές περιπτώσεις πάνω και από την αξία της προβολής που λάμβανε.

Όμως η πρόσφατη συμφωνία της ΚΟΠ με τη Cyta για κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος, έχει φέρει τον ημικρατικό οργανισμό να σταματά από φέτος από τις ξεχωριστές χορηγίες προς ομάδες, για να συγκεντρωθεί στην κεντρική χορηγία. Το γεγονός αυτό έχει φέρει αρκετά προβλήματα στις ομάδες, που αναγκάστηκαν να βγουν στο παζάρι για να βρουν νέες κύριες χορηγίες, με λεφτά όμως που δεν φτάνουν στο ύψος της χορηγίας της Cyta.

Τα έσοδα

Συγκεκριμένα, εκεί που τα μεγάλα κλαμπ έπαιρναν ετησίως 300 χιλιάδες ευρώ και άνω από τη Cyta και οι μικρότερες ομάδες ξεπερνούσαν ακόμη και τα εξαψήφια ποσά (πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι οι συμφωνίες αυτές ήταν συχνά συνδεδεμένες με τα ξεχωριστά τηλεοπτικά ντιλ), πλέον στη σημερινή νέα εποχή, τα μεγάλα κλαμπ κλείνουν συμφωνίες που στην καλύτερη ξεκινούν από 150 και χιλιάδες ευρώ, ενώ τα μικρά κλαμπ διαφημίζουν στο μπροστινό μέρος της φανέλας εταιρείες που τους προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Άρα μιλάμε για μείωση από 40% και πάνω.

Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, οι έντεκα από τις δεκατέσσερις ομάδες της α΄ κατηγορίας είχαν χορηγό στο μπροστινό μέρος της φανέλας. Η Ανόρθωση και ο Απόλλωνας έπαιξαν «γυμνοί» από χορηγούς, όπως και ο Εθνικός Άχνας. Μιλήσαμε με τους δύο «μεγάλους» και μας είπαν ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν την εταιρεία με την οποία θα συμβληθούν χορηγικά, αφού δεν ήθελαν να κλείσουν ένα χορηγό χωρίς να πιάσουν τον στόχο που έθεσαν. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα απέκλειαν να τοποθετήσουν φιλανθρωπική οργάνωση στη φανέλα, κάτι που έκανε πέρσι ο ΑΠΟΕΛ για να μην μειώσει την αξία του προϊόντος του με την διάθεση της φανέλας σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αξία της.

Το μεγαλύτερο ποσό που είχε πάρει κυπριακή ομάδα για διαφήμιση στη φανέλα ήταν οι 550 χιλιάδες ευρώ του ΑΠΟΕΛ από την ΜΤΝ πριν μερικά χρόνια. Σήμερα, οι γαλαζοκίτρινοι έχουν συμφωνήσει με τη Pari-Match για ένα ποσό γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ. Γενικότερα όμως, οι μεγάλες ομάδες θα είναι πλέον ικανοποιημένες αν πάρουν χορηγία ύψους 150 χιλιάδων ευρώ και πάνω.

Το εύρος των χορηγών

Στις εταιρείες που διαφημίζονται φέτος στο μπροστινό μέρος των φανέλων των ομάδων της α΄ κατηγορίας, είναι αρκετά διαφορετικό το εύρος του είδους των χορηγών. Από στοιχηματικές εταιρείες, μέχρι… grill bar και κινεζική εταιρεία κλιματιστικών, οι κυπριακές ομάδες έχουν εργαστεί σκληρά για να βρουν χορηγούς που θα συνεισφέρουν στα ετήσιά τους μπάτζετ. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου εταιρείες συμφερόντων των προέδρων των ομάδων χορηγούν τις δικές τους ομάδες, ενώ σε μία περίπτωση (ΑΕΛ) προβάλλεται μέσω της φανέλας η δράση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Στους έντεκα βασικούς χορηγούς των ομάδων της σεζόν 2016-17 απαντώνται δύο στοιχηματικές εταιρείες (ΑΠΟΕΛ και Ερμής), δύο εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών (ΑΕΚ και ΑΕΖ), μία εταιρεία παραγωγής κλιματιστικών (Ομόνοια), μία χρωματοβιομηχανία (Νέα Σαλαμίνα), μία εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλέτων (Αναγέννηση), μία εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων (Άρης), μία εταιρεία προπληρωμένων πιστωτικών καρτών (Καρμιώτισσα) και ένα μπαρ (Δόξα). Η ΑΕΛ προβάλλει στη φανέλα της το ΚΕΠΑΚΥ που είναι κέντρο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, ειδικά σε άτομα με αυτισμό.

Οι θέσεις χορηγίας

Τα περισσότερα έσοδα για τις ομάδες έρχονται από το βασικό χορηγό της φανέλας, όμως οι ομάδες έχουν έσοδα και από τα άλλα σημεία της στολής. Συγκεκριμένα, οι ομάδες δικαιούνται να τοποθετήσουν ένα λογότυπο χορηγού στο μπροστινό μέρος της φανέλας, ένα στο πίσω, ένα στο μανίκι (στο άλλο μανίκι μπαίνει το λογότυπο της Cyta λόγω της χορηγίας πρωταθλήματος, ενώ στα ματς κυπέλλου μπαίνει το λογότυπο της Coca Cola) και από ένα στους δύο ώμους. Στο παντελονάκι, οι ομάδες έχουν από μία διαθέσιμη θέση στο μπροστά και στο πίσω μέρος.

Οι κύριοι χορηγοί των έντεκα ομάδων:

ΑΕΚ / A.J.K. Wealth Management Limited
Πρόκειται για συμβουλευτική εταιρεία και διαχείρισης οικονομικών υπηρεσιών. Managing Director είναι ο Αντρέας Καραπατάκης. Η AJK στηρίζει εδώ και καιρό την ΑΕΚ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις κερκίδες της AEK Arena έχει πάρει το όνομα της εταιρείας.

ΑΕΛ / ΚΕΠΑΚΥ
Το «Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σοφοκλέους» είναι Mη Κυβερνητική Οργάνωση, που έχει ως κύριο σκοπό την προαγωγή της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΚΕΠΑΚΥ διαχειρίζεται η κ. Ασουσένα Σοφοκλέους, σύζυγος του προέδρου της ΑΕΛ. Κυρίως ασχολείται με προστασία και στήριξη ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

ΑΕΖ / CRI Group
Πρόκειται για εταιρεία με γραφεία στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου που ειδικεύεται στην ατομική και εταιρική αναδιοργάνωση και αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης σε επιχειρήσεις που αναζητούν επαγγελματική βοήθεια.

Αναγέννηση / KYMCO
Η εταιρεία παραγωγής μοτοσυκλετών KYMCO είναι εταιρεία από τη Ταϊβάν που παράγει σκούτερ, μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά αμάξια. Ιδρύθηκε το 1963, μετά που «χώρισε» με τη Honda. Σήμερα παράγει ένα εκατομμύριο οχήματα το χρόνο. Στην Κύπρο η αντιπροσωπεία έχει έδρα τη Σωτήρα της επαρχίας Αμμοχώστου.

ΑΠΟΕΛ / Pari-Match
Ουκρανική εταιρεία στοιχημάτων που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για τον επίσημο χορηγό της ουκρανικής ομοσπονδίας, της εθνικής Ουκρανίας και της ποδοσφαιρικής λίγκας της χώρας.

Άρης / Europcar Greece
Εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Στο στόλο της εταιρείας περιλαμβάνονται δεκάδες ειδών αυτοκίνητα, από μικρά Fiat μέχρι υπερπολυτελή Porsche.

Δόξα / Murphy's Bar & Grill
Γνωστό Irish Pub στην Έγκωμη, που λειτουργεί ως sports bar και συχνά θα δεις στο χώρο ανθρώπους του ποδοσφαίρου, από προέδρους των μεγάλων κυπριακών κλαμπ, μέχρι διεθνείς διαιτητές. Καθημερινός θαμώνας του μαγαζιού είναι ο πρόεδρος της Δόξας, Κώστας Χριστοδούλου «Καραβίδας».

Ερμής / Mybet
Πρόκειται για εταιρεία online στοιχημάτων. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι εφικτή η επίσκεψη στην ιστοσελίδα της από κυπριακό IP, αφού μας βγάζει το εξής μήνυμα: «Η πρόσβαση στην εν λόγω ιστοσελίδα έχει απαγορευτεί με βάση τον Περί Στοιχημάτων Νόμο του 2012. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα ανακοινώσεων της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων».

Καρμιώτισσα / MoneySafe
Η νεοφώτιστη ομάδα έχει συμφωνήσει με τη Prepaid Money Safe Master Card, που είναι επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη Master Card.

Νέα Σαλαμίνα / Vitex
Ελληνική εταιρεία χρωματοβιομηχανίας, δηλαδή εταιρεία που παράγει μπογιές, βερνίκια και μελάνια. Στην Κύπρο η Vitex εισάγεται από την εταιρεία Α/ΦΟΙ Α&Π Ανδρέου Λτδ.

Ομόνοια / Gree
Η Gree είναι κινεζική εταιρεία παραγωγής κλιματιστικών, που έχει 40 χιλιάδες υπαλλήλους και ετήσιο τζίρο 18 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ήταν μία από τους επίσημους προμηθευτές των Ολυμπιακών του Ρίο. Στην Κύπρο εισάγεται από την Masterstar Trading Ltd με έδρα τη Λεμεσό, η οποία είναι εμπορική επιχείρηση, μέλος του Ομίλου Λαϊκού.

* Ανόρθωση, Απόλλωνας και Εθνικός Άχνας ξεκίνησαν το πρωτάθλημα χωρίς βασικό χορηγό φανέλας.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X