ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμφάνιση με αρνητικά και κάποια θετικά

Η Εθνική Κύπρου δεν ξεκίνησε ιδανικά τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018

Αν και η Εθνική Κύπρου μας έχει συνηθίσει στο πρώτο ματς στις προκριματικές φάσεις να πετυχαίνει έκπληξη, απέναντι στο Βέλγιο την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 η ομάδα μας εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων και δέχτηκε μια σχετικά εύκολα ήττα με 3-0 στο ΓΣΠ.

Ο αγώνας, που ήταν για την 1η αγωνιστική του 8ου ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 που θα γίνει στη Ρωσία, ανέδειξε αρκετά αρνητικά, αλλά και κάποια θετικά.

Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να τονιστεί ότι η ήττα δεν αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια της Εθνικής, αφού το Βέλγιο είναι Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA και το μεγάλο φαβορί του ομίλου. Η ήττα δεν ήταν εκτός προγράμματος και σημαντικό είναι στα επόμενα παιχνίδια η Κύπρος να εμφανιστεί καλύτερη και να διεκδικήσει το βαθμολογικό κέρδος, αν θέλει να έχει ελπίδες για ένα καλό πλασάρισμα στον όμιλο.

Δύσκολο πρόγραμμα
Το αρνητικό για την Κύπρο είναι πως ακολουθούν δύο εκτός έδρας παιχνίδια με τις άλλες δύο ισχυρότερες ομάδες του ομίλου. Στις 7 Οκτωβρίου η Κύπρος θα αγωνιστεί στο «Καραϊσκάκη» με την Ελλάδα και στις 10 του μήνα στη Ζένιτσα με τη Βοσνία. Ένα ενδεχόμενο μηδέν στα τρία για την Εθνική μας ίσως βάλει πρόωρο τέλος στις όποιες ελπίδες για ψηλό πλασάρισμα στον όμιλο.

Για να έχει ελπίδες η Κύπρος, πρέπει πολύ απλά να βελτιώσει την αγωνιστική της εικόνα. Η διεκδικητικότητα που βλέπαμε από την Εθνική τα τελευταία χρόνια, η άγνοια κινδύνου και το πάθος έλειπαν από το ματς της Τρίτης με το Βέλγιο. Η ομάδα μας δεν κόντραρε σε σχεδόν κανένα σημείο τον αντίπαλο. Ακόμη και όταν φτιάξαμε κάποιες φάσεις στο α΄ ημίχρονο, αυτά ήρθαν μετά το γρήγορο γκολ των Βέλγων και το γεγονός ότι στη συνέχεια μας άφησαν να κρατήσουμε μπάλα, για να «κτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις.

Αμυντικά προβλήματα
Πολύ αρνητικά ήταν και τα αμυντικά λάθη που βλέπαμε. Και τα τρία γκολ των Βέλγων προήλθαν στο «ριμπάουντ» ή σε αμυντικές αδράνειες. Λάθη που θα μπορούσαν και έπρεπε να αποφευχθούν. Ακόμη και το γεγονός ότι οι διεθνείς μας υπέπεσαν σε λιγότερα φάουλ απ΄ ότι οι αντίπαλοι (δώδεκα έναντι δεκαέξι), δείχνει την έλλειψη σκληρότητας στο παιχνίδι μας.

Ο μέσος όρος ηλικίας
Στα θετικά της βραδιάς, ήταν η μείωση και άλλο του μέσου όρου ηλικίας των διεθνών μας. Η ομάδα που παρατάχθηκε απέναντι στο Βέλγιο είχε μ.ο. ηλικίας τα 26,3 χρόνια, ένα νούμερο που ανέβηκε εκεί λόγω της παρουσίας των Χαραλαμπίδη (35), Νεκτάριου (32) και Λαμπάν (31) στην ενδεκάδα. Βέβαια, είναι σημαντικό να είναι παρούσα και η παλιά γενιά, σε ένα μίγμα νεαρών και έμπειρων.

Ο Γρηγόρης Κάστανος της Γιουβέντους έπαιξε για πρώτη φορά βασικός στα 18 του, ενώ στην ενδεκάδα ήταν και ο 21χρονος Χάμπος Κυριάκου και ο 22χρονος Κωνσταντίνος Παναγή. Έπαιξαν επίσης ο 21χρονος Ανδρέας Μακρής και οι 23χρονοι Κωνσταντίνος Λαΐφης, Πιέρος Σωτηρίου και Κωστάκης Αρτυματάς. Υπάρχει μέλλον για την Εθνική, αφού αρκετά είναι και τα ταλαντούχα παιδιά στην Ελπίδων και Νέων, όμως τα παιδιά αυτά χρειάζεται να παίρνουν συνεχόμενα λεπτά στο γήπεδο και όχι να τους θυμόμαστε για λίγο μόνο όταν κερδίζουν σε κανά ματς την Τουρκία.

Να βοηθήσει ο κόσμος
Άλλο ένα θετικό από το παιχνίδι, ήταν η προσέλευση του κόσμου. Έντεκα μήνες μετά το τελευταίο επίσημο ματς, με τη Βοσνία, όπου οι Κύπριοι γέμισαν το ΓΣΠ σε ένα αγώνα όπου «παιζόταν» η πρόκριση, κόντρα στο Βέλγιο, στην έναρξη μιας νέας προκριματικής φάσης, οι τρεις από τις τέσσερις κερκίδες του εθνικού σταδίου ήταν γεμάτες. Και με πολλές οικογένειες μάλιστα να είναι παρούσες.

Η ενέργεια της ΚΟΠ να μοιράσει φανέλες και σημαίες είναι πραγματικά εξαιρετική και φτιάχνει ατμόσφαιρα αλλά και αίσθημα στους φιλάθλους ότι μαζί λαμβάνουν μέρος σε ένα μοναδικό γεγονός.

Όμως, την ίδια στιγμή, μερικές ενέργειες μπορούν να φτιάξουν ακόμη περισσότερο το θέμα «φιλάθλοι της Εθνικής». Η ΚΟΠ πρέπει να βρει τρόπους να εμπλέξει τον κόσμο περισσότερο στο παιχνίδι, όπως με τη χρήση της μικροφωνικής και ο κόσμος χρειάζεται από την πλευρά του να «σπρώξει» περισσότερο την Εθνική, με φωνές. Τα σφυρίγματα σε βάρος των Βέλγων στο διάστημα 41΄-44΄ ήταν θετικό στοιχείο, όμως έπρεπε να συνεχιστεί και όχι να περιοριστεί σε λίγα λεπτά.

Άλλη μια καλή ιδέα, θα ήταν η δημιουργία μιας μπουτίκ από την ΚΟΠ, αφού πολύς κόσμος θα ήθελε να αγοράσει την επίσημη φανέλα της Εθνικής. Και αυτό θα έφερνε και επιπλέον κέρδος για την ομοσπονδία, αν προωθήσει μέσω αυτής της οδού τις εμφανίσεις με το λογότυπο της ΚΕΟ, που είναι η μεγάλη χορηγός της Εθνικής…

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση