ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΕΛ: Ορθολογισμός…

Ο κόουτς έδειξε ότι δεν το φοβήθηκε

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Τι σημαίνει η λέξη; Ο ορθολογισμός είναι η σκέψη ή κρίση σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής. Ποια είναι η λογική στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ο κάθε παίκτης στη θέση του. Οι εξτρέμ είναι εξτρέμ, ο επιτελικός χαφ είναι επιτελικός χαφ και πάει λέγοντας.

Ο Πάμπος αποφάσισε να πορευτεί με τη λογική και χίλια μπράβο του. Με τις αποφάσεις του μέχρι στιγμής, όλοι νομίζαμε ότι πάμε του τύπου όπως με Απόλλωνα και ΑΕΚ… τρεις δηλαδή  αμυντικοί χαφ στο χώρο του κέντρου, Λούκας, Μάριος και Σοάρες.  Άντε τώρα να σου κάνει κάποιος παιγνίδι. Και άμα έπαιζε και ο Σαβανέ στα εξτρέμ μια από τα ίδια θα λέγαμε.

Ο κόουτς έδειξε ότι δεν το φοβήθηκε.  Και όχι μόνο αυτό, άλλαξε την ταυτότητα της ομάδας. Σου δίνω κιόλας παράδειγμα, γιατί εδώ γράφουμε κριτική και επώνυμα, προσπαθώντας να στοιχειοθετήσουμε κιόλας αυτό που γράφουμε ή λέμε. Δεν επιλέγουμε που και πότε βάζουμε το όνομα μας. Λύσσαξαν οι γλείφτες… αλλά αυτά είναι δικά μας, δεν σε ενδιαφέρουν. Θα επανέλθουμε όμως…

Λοιπόν. Τι δήλωσε ο Κρίστιανσεν την Παρασκευή στη συνέντευξη τύπου αναφορικά με το πώς παίζει η ΑΕΛ;  Αν ξέχασες σου θυμίζω:

«Περιμένουμε πως θα κτίσουν το παιχνίδι από πίσω και με μακρινές μπαλιές. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό τον τρόπο παιχνιδιού». Σωστός και ειλικρινής ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Αυτό ακριβώς έκανε η ΑΕΛ στα περισσότερα των παιγνιδιών της.

Έλα όμως που τούτη τη φορά, το περίμεναν από ψηλά, η ομάδα όμως έπαιξε με τη μπάλα κάτω. Ορθολογικά. Ο στόπερ, στον χαφ, ο χαφ βλέπει γήπεδο και από κει άμα λάχει πάει η μπάλα και στα άκρα και στον επιθετικό. Από ψηλά το περίμεναν από χαμηλά τους ήρθε.

Η ΑΕΛ έπαιξε με τη μπάλα κάτω. Και έδειξε ότι αυτό πρέπει να είναι το παιγνίδι της. Ο κάθε παίκτης στη θέση του. Εγώ δεν λέω ότι κακώς έκανε ο Πάμπος τόσο καιρό. Άλλωστε το δήλωνε επανειλημμένα ότι κάποιοι δεν είναι έτοιμοι και κάποιοι δεν παίζουν στη φυσική τους θέση.

Στο ματς με τον ΑΠΟΕΛ, έφτιαξαν τα πράγματα. Και σε ρωτώ νοουμένου ότι ο Μπουένο έκανε τέτοιο παιγνίδι, βγαίνει από την ενδεκάδα; Άμα έχεις ένα τέτοιο δίδυμο στον άξονα, Λούκας και Σοάρες (ίσως οι καλύτεροι του πρωταθλήματος κατά την άποψη μου) πειράζεις κάτι εκεί;

Υπάρχει καλύτερος εξτρέμ από το Γεωργιάδη στην ομάδα; Άμα στρώσει και λίγο ο Μέσκα δεν φτιάχνουν εντελώς τα φτερά σου; Γιατί το πρόβλημα της ΑΕΛ φέτος δεν ήταν ποτέ από τη μέση και πίσω. Από τη μέση και μπροστά ήταν το θέμα. Άμα όμως φτιαχτεί, όπως φτιάχτηκε με τον ΑΠΟΕΛ, πόσο πολύ φοβάσαι τους αντιπάλους; Και με εξτρέμ κανονικούς και με επιτελικό χαφ, ίσως να λύσεις και το πρόβλημα που έχεις με τους μικρούς. Αυτούς που ταμπουρώνονται από πίσω…

Όλα αυτά για τον ορθολογισμό. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι. Το πάθος η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι παίκτες είναι παράγοντες που εξασφαλίζονται στα αποδυτήρια. Και όπως είδαμε στο ματς, το πράγμα δουλεύτηκε έτσι όπως πρέπει να δουλεύεται. Σοβαρότητα, πειθαρχία στο πλάνο και φυσικά πάθος και θέληση. Μακάρι πάντοτε να τα έχει η ομάδα και να δεις που θα φτάσει μέχρι το τέλος η ομάδα. Και άστους ανώνυμους λένε...

Τώρα για τα ματς συγκεκριμένα. Τι να πεις; Πήγε ο ΑΠΟΕΛ να απειλήσει εκεί στον Αϊρόσα από τα άκρα στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά. Μόλις όμως διαπίστωσε την αδυναμία ο Πάμπος, ο Γεωργιάδης πήρε οδηγίες να κλείνει τους χώρους και ο Σοάρες να έχει το νου του. Αυτό ήταν. Δεν σε ξανά απείλησαν.

Γιατί στον άξονα, δέσποζαν οι Σοάρες και Λούκας.  Παναγία μου, τι δίδυμο είναι αυτό; Δεν υπήρχε κανένας Μπρεσάν, τα κατεβάσματα του Βινίσιους κόπηκαν μαχαίρι, ενώ η πίεση στον Μοράις είναι κτύπημα στην καρδιά έτσι όπως παίζει ο ΑΠΟΕΛ. Δεν νομίζω ποτέ η ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια να είχε τέτοια ποιότητα στο συγκεκριμένο χώρο. Κατά την άποψη μου δεν τους ξαναενοχλείς. Γιατί το να πηγαίνει ο Λούκας σαν επιτελικός χαφ, όπως έγινε με τον Απόλλωνα ή την ΑΕΚ, τότε προκαλείται διπλή ζημιά. Και τον χάνεις από τη θέση, σπας δηλαδή το ντουέτο με τον Σοάρες και χάνεις τη δημιουργία που μπορεί να σου κάνει ο Μπουένο ή ο Σαβανέ.

Ο οποίος Μπουένο βοήθησε και τον Αρουαμπαρένα. Ο Ισπανός δεν ήταν αυτό το πράγμα να ψάχνεται από δω και από κει για να πιάσει μπάλα. Έκανε τις κινήσεις του φορ, γνωρίζοντας ότι από πίσω του υπάρχει ένας παίκτης που θα τον δει στον ανοικτό χώρο. Θα τον στηρίξει. Δεν θα ναι ο Λούκας για παράδειγμα που τρέχει σαν ψυχάκιας αλλά δεν γνωρίζει πως θα αβαντάρει τον σέντερ φορ.

Για τους πίσω τι να πεις; Ο Σιέλης θέλει αρθογραφία από μόνος του. Ο Λαφράνς έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει ενώ τα μπακ με τη βοήθεια των εξτρέμ τους κατάπιαν. Είδες εσύ κανένα κατέβασμα των Μιλάνοφ ή Λάγο;

Κόφτε τις μαλακίες με τις μπάλες. Ο Ρόμο ξέρει πλέον τι πρέπει να κάνει. Τον είδες που έπεφτε τα τελευταία λεπτά γονατιστώς πάνω στην μπάλα. Έτσι σπάει ο ρυθμός, όχι με τον άλλο που κάνει εξυπνάδες πάνω στην ανατολική.

Όπως και να έχει η ομάδα ήταν μια κούκλα. Και χίλια μπράβο τους. Από τον προπονητή μέχρι τους μασέρ έκαναν αυτό που έκαναν. Έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος, στον αγώνα με την Ομόνοια. Εκείνα τα κενά προς τη Θύρα 4 να παν στο διάολο να μην εμφανίζονται…

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X