ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια: Λίγο πριν τη σέντρα

Δείτε με ποια δεδομένα πηγαίνουν στο ντέρμπι οι δυο μονομάχοι

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το ντέρμπι αιωνίων ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικού του πρωταθλήματος.

Η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τον ΑΠΟΕΛ στο σημερινό μεγάλο παιχνίδι κόντρα στη συμπολίτισσα Ομόνοια. Οι «γαλαζοκίτρινοι», έχοντας τον 12ο παίκτη στο πλευρό τους, θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα και στις καλές εμφανίσεις. Παράλληλα θέλουν το τρίποντο για να εκμεταλλευτούν πιθανές απώλειες του δεύτερου Απόλλωνα που δοκιμάζεται αύριο στην έδρα της Ανόρθωσης.

Ντέρμπι για την Ομόνοια, το τρίτο στη σειρά, μετά από αυτά με την ΑΕΚ και την ΑΕΛ. Αγώνας εξ ορισμού πολύ δύσκολος. Που γίνεται δυσκολότερος με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες. Η Ομόνοια καλείται να δείξει εικόνα τέτοια, που να αλλάζει τα δεδομένα και να δίνει – επί τέλους - ελπίδα στον κόσμο της.

Δείτε με ποια δεδομένα πηγαίνουν στο ντέρμπι οι δυο μονομάχοι:

ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

ΑΠΟΕΛ: Η παράδοση των τελευταίων χρόνων είναι συντριπτικά με το μέρος των «γαλαζοκιτρίνων». Ο ΑΠΟΕΛ έχει πάρει τον αέρα της Ομόνοιας και τρέχει ένα μεγάλο αήττητο σερί στα ντέρμπι αιωνίων. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα που βάζει επιπρόσθετη πίεση στους «πράσινους». Όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο ΑΠΟΕΛ υπερτερεί έναντι της Ομόνοιας σε ποιότητα και εμπειρία. Οι πλείστοι παίκτες των «γαλαζοκιτρίνων» έχουν αγωνιστεί σε πάρα πολλά κυπριακά «clasico» και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Βασικό της πλεονέκτημα ενόψει του σημερινού ντέρμπι, είναι η δυναμική που διαθέτει ως μεγάλη ομάδα. Επίσης διαθέτει παραγωγικότατη επίθεση, που είναι η μόνη γραμμή που κρατά  τη …σημαία της φετινής Ομόνοιας ψηλά, σκοράροντας 55 φορές  με αιχμή του δόρατος  τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος το Ματ Ντάρμπισαιαρ. 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ

ΑΠΟΕΛ:  Η Ομόνοια είχε δυο μέρες ξεκούρασης περισσότερες από τον ΑΠΟΕΛ, καθώς οι «γαλαζοκίτρινοι» αγωνίστηκαν τη Δευτέρα με τον Απόλλωνα. Στο ντέρμπι του Τσιρείου δεν φάνηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό η κούραση όμως έλειψε σίγουρα η φρεσκάδα από τους παίκτες του Τόμας Κρίστιανσεν.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Η… σταθερή αστάθεια  που τη διακατέχει όλη τη χρονιά. Πλην κάποιων φωτεινών διαλειμμάτων, η Ομόνοια,  μέχρι στιγμής, δεν συμπεριφέρεται ως ομάδα υψηλών στόχων. Η άμυνα κατά πρώτον και κατά δεύτερον  η ανασταλτική της λειτουργία  αποτελούν την αχίλλειο της πτέρνα  (έχει δεχτεί 35 γκολ η Ομόνοια). Γενικότερα η υστερεί ποιοτικά από τον αντίπαλο.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΕΛ: Στο στρατόπεδο του ΑΠΟΕΛ το κλίμα είναι αρκετά καλό, παρά την ήττα της περασμένης αγωνιστικής από τον Απόλλωνα. Αυτό οφείλεται περισσότερο στη μεγαλειώδη πρόκριση απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι «γαλαζοκίτρινοι» πηγαίνουν στο ντέρμπι «αιωνίων» με αρκετά καλή ψυχολογία, έχοντας πίστη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Η ψυχολογία της ομάδας δεν είναι στα καλύτερα της. Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο, τα γεγονότα που ακολούθησαν με κατάληξη τη  μη παρουσία κόσμου σήμερα στο γήπεδο αφού το ΔΣ δεν ζήτησε εισιτήρια για το ματς υπό το φόβο της πραγματοποίησης της απειλής για διακοπή από μέρους της ΘΥΡΑΣ 9, έχουν δημιουργήσει μια βαριά ατμόσφαιρα σε όλο το οικοδόμημα, που περιλαμβάνει και τους παίκτες, που πάντως στο ματς με την ΑΕΛ είχαν καλή παρουσία και πήραν  αυτοπεποίθηση. Για να είμαστε λοιπόν ακριβείς, το ηθικό των παικτών δεν είναι χαμηλό. Αλλά, όσο νάναι, έχουν μπερδευτεί με όλα αυτά που έχουν συμβεί.

ΤΑΚΤΙΚΗ

ΑΠΟΕΛ: Δεν αναμένεται να αλλάξει την τακτική του ο Τόμας Κρίστιανσεν. Ο Δανός τεχνικός θα παρατάξει την ομάδα του με σχηματισμό 4-4-2, με τους Μπαράλ και Ντε Καμάργκο να διεκδικούν τη θέση στην επίθεση δίπλα στον Πιέρο. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα πρεσάρουν ψηλά για να δυσκολέψουν την ανάπτυξη της Ομόνοιας και να τους αναγκάσουν να υποπέσουν σε λάθη. Ο ΑΠΟΕΛ θα προσπαθήσει να πάρει την κατοχή της μπάλας και να κερδίσει τη μάχη στη μεσαία γραμμή για να επιβάλει το ρυθμό του.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Η τακτική της Ομόνοιας στο  σημερινό ντέρμπι (έστω και αν αυτό το στοιχείο δεν είναι απόλυτο, γιατί ο κάθε αγώνας είναι διαφορετικός), αναμένεται να  είναι σε διάταξη 4-2-3-1, με πολύ κλειστές γραμμές έτσι ώστε η ομάδα να είναι συμπαγής και ανασταλτικά πολύ πιο αποτελεσματική από ότι συνήθως. Αυτό αναμένεται να επιδιώξει, κυρίως, ο Άκης Ιωακείμ.

ΚΟΣΜΟΣ

ΑΠΟΕΛ: Μέχρι χθες είχαν διατεθεί πάνω από δεκάμισι χιλιάδες «μαγικά χαρτάκια», συμπεριλαμβανομένων και των εισιτηρίων διαρκείας. Υπολογίζεται ότι θα βρεθούν στις εξέδρες του ΓΣΠ 12 με 13 χιλιάδες οπαδοί του ΑΠΟΕΛ. Οι φίλοι των «γαλαζοκιτρίνων» θα αποτελέσουν τον 12ο παίκτη της ομάδας τους και θα προσπαθήσουν να δώσουν στους παίκτες μια έξτρα ώθηση.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Εδώ …τα χαλάμε. Ο κόσμος της Ομόνοιας θα είναι απών λόγω των γνωστών γεγονότων που δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Σαφώς και οι ποδοσφαιριστές θα προτιμούσαν να μην είναι σήμερα μόνοι στο γήπεδο, αλλά δεν περνά τίποτα από το χέρι τους  στο να αλλάξουν τα πράγματα. Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει την Ομόνοια είναι το πώς και το γιατί οδηγήθηκαν σε αυτό το τραγικό σημείο τα πράγματα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

ΑΠΟΕΛ: Ο Τόμας  Κρίστιανσεν έχει κερδίσει και τον πιο δύσπιστο και απαιτητικό οπαδό του ΑΠΟΕΛ. Η δουλειά που γίνεται καθημερινά στον Αρχάγγελο είναι εξαιρετική και άκρως επαγγελματική. Έχει καταφέρει να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα και τα αποτελέσματα (σε Κύπρο και Ευρώπη) μιλάνε από μόνα τους. Ο Δανός χαίρει της απόλυτης στήριξης και εμπιστοσύνης του κόσμου αλλά και της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα κληθεί από τη διοίκηση του για να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Με τον υπηρεσιακό Άκη Ιωακείμ στον πάγκο παρατάσσεται σήμερα η Ομόνοια  Άριστος γνώστης των συνθηκών   του συγκεκριμένου παιχνιδιού  και ως παίκτης και ως άνθρωπος του πάγκου, ως συνεργάτης του Κώστα Καϊάφα. Πάντως η τελευταία φορά που το «τριφύλλι» κατάφερε να πάρει έστω ένα βαθμό σε αιώνιο ντέρμπι (2-2), ήταν και πάλι με υπηρεσιακό προπονητή τον Άκη Ιωακείμ (στις 9/11/15)! Απ’ εκείνο το παιγνίδι και έπειτα και σε τέσσερα σερί παιγνίδια στο πρωτάθλημα (τρία με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς και ένα με τον Τζον Κάρβερ), η Ομόνοια δέχθηκε ισάριθμες ήττες.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΑΠΟΕΛ: Μπορεί να μειώθηκε η διαφορά από τη δεύτερη θέση όμως ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει να είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θέλουν πάση θυσία το τρίποντο για να διατηρήσουν (στη χειρότερη περίπτωση) το +3 και να πάνε στα πλέι οφ από θέση οδηγού. Μια πιθανή νίκη απέναντι στην Ομόνοια θα λειτουργήσει σαν μια «ψυχολογική ένεση» ενόψει του αγώνα με την Άντερλεχτ.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Ψάχνει απεγνωσμένα επιτυχία επί του «αιώνιου» αντιπάλου από τις 6 Απριλίου 2013. Σ’ αυτό το διάστημα η Ομόνοια αγνοεί τη νίκη σε ντέρμπι αιωνίων. Είναι άρα εύκολα αντιληπτό το τι σημαίνει η νίκη για την Ομόνοια. Υπάρχει και το βαθμολογικό, που με βάση την ιεράρχηση, δεν είναι αυτή στιγμή το σημαντικότερο.  Η Ομόνοια είναι στην πέμπτη θέση με 50 βαθμούς. Πέντε πίσω από την τρίτη θέση όπου βρίσκεται η ΑΕΚ. Η νίκη την ατσαλώνει, στην δύσκολη της προσπάθεια της για έξοδο στην Ευρώπη.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΑΠΟΕΛ: Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ ξεχειλίζουν από εμπειρία και γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται ένα παιχνίδι. Ακόμα κι όταν η ομάδα βρεθεί πίσω στο σκορ δεν επικρατεί πανικός. Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ παραμένουν ήρεμοι και πειθαρχημένοι στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή τους. Οι «γαλαζοκίτρινοι» ξέρουν πώς να παίρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν ακόμα κι όταν δεν παίζουν καλά. Στη διαχείριση των αγώνων παίρνουν ψηλό βαθμό.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Στη διαχείριση αγώνων είναι «έτσι και έτσι» τα πράγματα. Πήρε νίκες με ανατροπές, αλλά έχασε βαθμούς και σε ματς που ήταν «δικά» της.  Η επίδοση της  στη διαχείριση έχει σχέση με τις μεταπτώσεις  στην απόδοση της και την ευκολία με την  οποία δέχεται γκολ.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ:

ΑΠΟΕΛ: Μια πιθανή νίκη απέναντι στην Ομόνοια θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ΑΠΟΕΛ, τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά. Αν οι «γαλαζοκίτρινοι» καταφέρουν να πάρουν το τρίποντο θα βάλουν επιπρόσθετη πίεση στον Απόλλωνα. Μια πιθανή ήττα θα φέρει μεγάλες «τρικυμίες» στον Αρχάγγελο και στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ, καθώς θα είναι δεύτερη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, μια ήττα που ίσως ρίξει τον ΑΠΟΕΛ στη 2η θέση.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Κερδίζει, διώχνει ένα μεγάλο βάρος (φαγούρα  τεσσάρων σχεδόν χρόνων λόγω αποχής νίκης επί του αντιπάλου)  δίνει δείγμα αγωνιστικής  ανόδου και γιγαντώνει τη δυναμική της. Ενδεχόμενη ήττα  και δη συνοδευόμενη από  μια κακή εμφάνιση, θα αποτελέσει πισωγύρισμα γιατί θα  κάνει τα πράγματα  μουντότερα,  ενώ η ισοπαλία, (αντιπάλου ένεκα), δεν …ενοχλεί.

Πέτρος Παπαγιώργης – Σάββας Λαζανιάς

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση