ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΠΟΕΛ: Το όραμα για το «Orange Arena»

Οι σκέψεις για ιδιόκτητο γήπεδο στον ΑΠΟΕΛ πάντα υπήρχαν

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Εδώ και λίγες μέρες έχει έρθει και πάλι στην επιφάνεια το θέμα ιδιόκτητου γηπέδου στον ΑΠΟΕΛ. Είναι αναμφίβολα το «ιερό δισκοπότηρο» για κάθε οπαδό των «Γαλαζοκιτρίνων». Οι «Πορτοκαλί» ζουν και αναπνέουν για τη μέρα που ο σύλλογος θα έχει ιδιόκτητο γήπεδο, το οποίο μάλιστα ήδη έχουν βαφτίσει «Orange Arena»! Ο δικός τους ναός, το δικό τους σπίτι στο οποίο θα μπορούν να αγωνίζονται χωρίς να το μοιράζονται με οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ένας ποδοσφαιρικός «ναός» όπου τα πάντα θα θυμίζουν ΑΠΟΕΛ και την ένδοξη ιστορία του.

Κάθε φορά που ανοίγει το κεφάλαιο αυτό, οι συζητήσεις δεν έχουν τελειωμό. Έτσι και αυτή τη φορά, με αφορμή τα όσα σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο», Πρόδρομος Πετρίδης τις τελευταίες μέρες και το γεγονός πως τώρα ο ΑΠΟΕΛ είναι πιο κοντά από ποτέ στο να κάνει το μεγάλο βήμα. Βέβαια μέχρι το μεγάλο βήμα υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Το ιστορικό της προσπάθειας

Οι σκέψεις για ιδιόκτητο γήπεδο στον ΑΠΟΕΛ πάντα υπήρχαν. Δεν είναι ψέμα πως αυτό ήταν ο πόθος των φίλων της ομάδας ανέκαθεν. Τα πρώτα βήματα όμως για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα ήρθαν από τον πρόεδρο του σωματείου ΑΠΟΕΛ, Χριστόφορο Ποταμίτη, ο οποίος πριν από επτά χρόνια ζήτησε από τον ΚΟΑ την παραχώρηση γης στο Μακάρειο στάδιο το οποίο αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για το κράτος.

Οι σχέσεις ΑΠΟΕΛ – ΓΣΠ ήταν και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για το θέμα που εξετάζουμε. Δεν είναι μυστικό πως οι σχέσεις των δύο σωματείων ήταν κάτι περισσότερο από επαγγελματικές. Εξάλλου μια αναδρομή στα ονόματα των διοικητικών συμβουλίων των δύο σωματείων στις τελευταίες δεκαετίες είναι αρκετή για να αναδείξει τη σχέση ΑΠΟΕΛ – ΓΣΠ. Ωστόσο, ο Χριστόφορος Ποταμίτης πίστεψε και πάλεψε για το όνειρο των «Πορτοκαλί». Το 2011 με δική του πρωτοβουλία έγινε βολιδοσκόπηση προς τον ΚΟΑ για το Μακάρειο. Η διοίκηση όμως της ποδοσφαιρικής εταιρείας δεν είδε ζεστά την περίπτωση αυτή. Το έδαφος δεν ήταν ώριμο ακόμη για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Ποταμίτη από το διοικητικό συμβούλιο. Ο Ποταμίτης όμως κέρδισε πολλά κυρίως στο θέμα των όρων χρήσης του ΓΣΠ όταν αγωνιζόταν ο ΑΠΟΕΛ. Ταυτόχρονα η ιδέα για ιδιόκτητο γήπεδο ξεκίνησε να φουντώνει για τα καλά ανάμεσα στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ.

Το πρώτο σχέδιο για το Μακάρειο

Την επόμενη χρονιά ο Χριστόφορος Ποταμίτης εκπροσωπώντας το σωματείο του ΑΠΟΕΛ παρουσίασε το όνειρο του κάθε «Πορτοκαλί» στον ΚΟΑ. Τα σχέδια αφορούσαν το γερασμένο Μακάρειο και την παραχώρησή του στον ΑΠΟΕΛ για δημιουργία του «Orange Arena» το οποίο θα περιλάμβανε και κλειστή αίθουσα που θα στέγαζε όλα τα τμήματα του σωματείου καθώς επίσης και εμπορικό κέντρο. Η μακέτα που τότε είδε το φως της δημοσιότητας σαφώς και εξίταρε τον κάθε «Πορτοκαλί» που έβλεπε τα όνειρά του να παίρνουν σάρκα και οστά. Τελικά το όλο θέμα δεν είχε θετική κατάληξη. Ο Χριστόφορος Ποταμίτης δεν έπαψε όμως να κυνηγά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ σιγά σιγά ολοένα και περισσότερα άτομα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έβλεπαν πιο ζεστά το θέμα.

Ο Πρόδρομος και η αλλαγή πλεύσης

Τον Δεκέμβρη του 2013 την προεδρία της εταιρίας του ΑΠΟΕΛ ανέλαβε ο Πρόδρομος Πετρίδης. Ο ίδιος ανέκαθεν ήθελε την εδραίωση του ΑΠΟΕΛ στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου και την απόλυτη κυριαρχία του. Ο κ. Πετρίδης δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός πως το γήπεδο ήταν στα μελλοντικά του πλάνα. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλές μελέτες. Οικονομικές κατά βάση και όχι μόνο. Πάντα όμως το θέμα κάπου πάγωνε ή κολλούσε καθώς όντως πρόκειται για ένα έργο δύσκολο που απαιτεί τεράστια προσοχή και ενδελεχή έρευνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα όμως με τον Πρόδρομο Πετρίδη το θέμα του γηπέδου είναι και πάλι στο προσκήνιο. Οι μελέτες δείχνουν πως ο ΑΠΟΕΛ μπορεί υπό κάποιες πολύ σημαντικές προϋποθέσεις να έχει το δικό του γήπεδο. Ένα γήπεδο που θα εδραιώσει του «Γαλαζοκίτρινους» στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου (αυτός είναι ο στόχος της ομάδας). Οι σκέψεις πλέον κατευθύνονται σε τρεις υποψήφιες τοποθεσίες, με το Μακάρειο και τη Λακατάμεια (δημοτικό στάδιο) να έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν και επίσημη κρούση δεν υπάρχει για κάποια τοποθεσία. Ταυτόχρονα, αυτό που θα ξεκαθαρίσει σύντομα είναι η τελική οικονομική μελέτη και το αν η εταιρεία θα μπορεί να συντηρεί το γήπεδο, με τον Πρόδρομο Πετρίδη να δηλώνει πως οι ενδείξεις είναι θετικές. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται και η τελική απάντηση για το αν το γήπεδο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και φυσικά η επιλογή της τοποθεσίας στην οποία μπορεί να κτιστεί.

Στόχος του ΑΠΟΕΛ είναι το ποσό ανέγερσης να κυμανθεί κάπου κοντά στα 25-28 εκατομμύρια ευρώ (ένα αρκετά μεγάλο και σεβαστό ποσό). Από αυτά βέβαια υπάρχει και η κρατική χορηγία, η οποία θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει πάντα στο τραπέζι και η τοποθεσία του Μακάρειου. Βέβαια η γη (το Μακάρειο στην προκειμένη) είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη χορηγία, δεν αναιρεί δηλαδή η παραχώρηση της γης τη χορηγία. Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως το γήπεδο δεν θα ανήκει στην εταιρία αλλά στο σωματείο. Τα 12 εκατομμύρια από την Πολιτεία ο ΑΠΟΕΛ θα τα λάβει ως σωματείο και όχι ως εταιρεία. Έτσι πλέον τίθεται το θέμα των υπόλοιπων περίπου 15 – 18 εκατομμυρίων. Φυσικά πιθανές χορηγίες ακόμη και στην ονομασία του γηπέδου (κάτι σύνηθες στην Ευρώπη, βλ. Emirates, Wanda Metropolitano, Alliaz και πολλά άλλα) μειώνουν κατά πολύ τα έξοδα του ΑΠΟΕΛ. Ταυτόχρονα, όμως, παρά το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ είναι η πιο εύπορη ομάδα της Κύπρου, οι αλλαγές στο Champions League και η δυσκολία με την οποία οι κυπριακές ομάδες θα μπορούν πλέον να πετύχουν την είσοδό τους στους ομίλους (στην προκειμένη ο ΑΠΟΕΛ), δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη ρευστότητα των «Γαλαζοκιτρίνων» στα επόμενα χρόνια. Έτσι όντως το έργο του ΑΠΟΕΛ μόνο εύκολο δεν είναι. Αντίθετα φαντάζει ως τρομερά δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα.

Τα οικονομικά οφέλη

Η ανέγερση ενός ιδιόκτητου γηπέδου από τον ΑΠΟΕΛ θα αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη τόσο για τον ίδιο τον ΑΠΟΕΛ όσο και για το κράτος. Από επενδυτικής πλευράς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating έχει τονίσει πως το ιδιόκτητο γήπεδο (οποιασδήποτε ομάδας) αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία η οποία οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των εσόδων.

Οι «Γαλαζοκίτρινοι» θα απαλλαγούν από το κονδύλι χρήσης του ΓΣΠ. Παράλληλα ένα γήπεδο πάντα συνοδεύεται με διαφημίσεις. Οι «Γαλαζοκίτρινοι» θα μπορούν να εκμεταλλευτούν όλο τον διαφημιστικό χώρο ώστε να κλείσουν μεγάλες συμφωνίες οι οποίες θα αποφέρουν κέρδη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα ιδιόκτητο γήπεδο συνοδεύεται πάντα από αύξηση των εισιτηρίων της ομάδας. Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων στον χώρο του γηπέδου, να παραχωρεί – ενοικιάζει το γήπεδο σε άλλες ομάδες ή ακόμη και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Τέλος, είναι οι καντίνες και τα διάφορα καταστήματα – μπουτίκ που θα μπορούν να λειτουργούν στο γήπεδο σίγουρα αποφέρουν έσοδα.

Βέβαια για να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, θα αυξηθούν και τα έξοδα, μιας και το γήπεδο θα χρειάζεται συντήρηση. Όμως η αύξηση των εξόδων, αν και εφόσον ο ΑΠΟΕΛ εκμεταλλευτεί το ιδιόκτητο γήπεδο θα καλύπτεται από την αύξηση των εσόδων. Όταν ένα γήπεδο δεν είναι στην ιδιοκτησία ενός συλλόγου αλλά το ενοικιάζει, η λειτουργική ευελιξία μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου ομάδες που δεν έχουν το δικό τους ιδιόκτητο γήπεδο παράγουν πολύ λιγότερα έσοδα από άλλες που έχουν γήπεδο. Η Μπάγερν Μονάχου αύξησε τα έσοδά της το 2005-06 περισσότερο από 50%, στα 52,1 εκατ. ευρώ με το τότε νέο στάδιο των 70.000 θέσεων (Allianz Arena). Από την άλλη η Γιουβέντους αύξησε τα έσοδά της τις ημέρες των αγώνων στο 2011-12 κατά περίπου 175%, στα 31,8 εκατ. ευρώ, με το νέο γήπεδο των 41.000 θέσεων που μόλις είχε εγκαινιαστεί. Εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του οίκου αξιολόγησης Fitch Rating πως τα ιδιόκτητα γήπεδα των ομάδων αποτελούν σημαντικές νέες ευκαιρίες για επένδυση. Δεν είναι δεδομένο πως ο ΑΠΟΕΛ θα αυξήσει τα έσοδά του σε ποσοστά Γιουβέντους και Μπάγερν όμως σαφώς και υπάρχει η δυνατότητα για σημαντική αύξηση των εσόδων. Βέβαια το αν η αύξηση των εσόδων θα είναι τέτοια που να συμφέρει τον ΑΠΟΕΛ και να μην τον βάζει σε περίεργα – στενά οικονομικά μονοπάτια θα διαφανεί μέσα από τις μελέτες για το γήπεδο.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως ήδη προαναφέραμε, τα κέρδη δεν αφορούν μόνο τον ΑΠΟΕΛ, ή τον κάθε ΑΠΟΕΛ, με τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου. Είναι δεδομένο πως κέρδος θα έχει και η ίδια η κοινωνία, το κράτος. Αρχικά είναι η φορολογία η οποία θα εισπράττει το κράτος ένεκα του γηπέδου. Παράλληλα, όμως, το γήπεδο σημαίνει και ανάπτυξη καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αρχικά για την ανέγερση του και έπειτα εντός γηπέδου, από τον συντηρητή του γρασιδιού, μέχρι τον υπεύθυνο των γραφικών για τον ηλεκτρονικό πίνακα. Μαζί όμως με αυτά η περιοχή γύρο από το γήπεδο θα γνωρίσει ανάπτυξη. Καταστήματα, κατοικίες και αρκετά άλλα θα οδηγήσουν σε νέους χώρους εμπορικών συναλλαγών.  Ως εκ τούτου ένα ιδιόκτητο γήπεδο, είναι λίγο πολύ δεδομένο πως έχει θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία.

Έτσι το όνειρο του κάθε «Πορτοκαλί» σήμερα μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ. Βέβαια η φράση που ταιριάζει είναι το τόσο κοντά όσο και μακριά, μιας και οι τελικές μελέτες δεν έχουν γίνει γνωστές. Το «Orange Arena» είναι και πάλι στο προσκήνιο και τα πάντα έχουν τη δική τους σημασία στο εγχείρημα αυτό. Από το ημερολογιακό έτος, τον «Αρχάγγελο», μέχρι και τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και βέβαια την ανάγκη για αύξηση των εσόδων και για κορυφή. Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο όλο θέμα και θα διαφανεί οριστικά αν όντως ήρθε ο καιρός για τον ΑΠΟΕΛ να δημιουργήσει τη δική του στέγη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X