ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έργα και ημέρες του Γιώργου Δώνη στον ΑΠΟΕΛ

Ήταν η κίνηση «ματ» που έσωσε τη χρονιά αφού υλοποίησε τον βασικό στόχο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Η επιστροφή του Γιώργου Δώνη στον «ηλεκτρικό» πάγκο του ΑΠΟΕΛ αποδείχτηκε σε λιγότερο από ένα μήνα, ευεργετική για τους γαλαζοκίτρινους. Ήταν η κίνηση «ματ» που έσωσε τη χρονιά αφού υλοποίησε τον βασικό στόχο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ελλαδίτης προπονητής ήρθε σε μια κρίσιμη και πολύ δύσκολη στιγμή της σεζόν όταν η ομάδα κινδύνευε σοβαρά με αποκλεισμό από την πρωταθλήτρια Ρουμανίας και κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα αλλά και να προκριθεί και στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, βγάζοντας στη συνέχεια, νοκ άουτ την πλούσια, πρωταθλήτρια Τσεχίας Σλάβια Πράγας.

Με γνώμονα την προηγούμενη θητεία του Γιώργου Δώνη αλλά και τους πρώτους φετινούς του αγώνες, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ μπορούν να είναι αισιόδοξοι ότι ο 47χρονος τεχνικός θα δημιουργήσει ξανά μια πολύ καλή ομάδα ικανή να σταθεί με αξιοπρέπεια στον όμιλο με τα μεγαθήρια που κληρώθηκε, αλλά και να διατηρήσει τα σκήπτρα της στην Κύπρο.

Ήταν η κίνηση «ματ» που έσωσε τη χρονιά αφού υλοποίησε τον βασικό στόχο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
Με αφορμή την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων των «γαλαζοκιτρίνων» στο πρωτάθλημα καθώς και τις νέες επιτυχίες του Γιώργου Δώνη, θα προσπαθήσουμε εν συντομία να θυμηθούμε το έργο του στον ΑΠΟΕΛ, τα καλά του, τα κακά του αλλά και την αιτία για την απόλυσή του στην πρώτη του θητεία. Θα θυμηθούμε επίσης τι κατάφερε από το τέλος του Ιουλίου που επέστρεψε.

Στη θέση του Πάολο Σέρτζιο

Ήταν 11 Οκτωβρίου του 2013 όταν η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ έπαιρνε την απόφαση να προσλάβει τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο της ομάδας. Τότε ο αποτυχημένος Πάολο Σέρτζιο έφυγε κακήν κακώς αδυνατώντας να βάλει την ομάδα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (μπήκε σε αυτούς του Γιουρόπα Λιγκ μετά από κλήρωση). Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Ελλαδίτη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ με τον πρώτο τόμο να ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου 2015 και τον δεύτερο να έχει ήδη αρχίσει στις 28 του Ιούλη.

Άσχημο ξεκίνημα, ονειρεμένο τέλος

Το ντεμπούτο του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2013 και ήταν το χειρότερο δυνατό αφού η ομάδα του ηττήθηκε από τον Ερμή μέσα στο «Αμμόχωστος» με 2-0. Ωστόσο, η συνέχεια του Ελλαδίτη τεχνικού ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη στις εγχώριες διοργανώσεις. Ο Δώνης ανέλαβε την ομάδα στην 5η θέση, δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή, καταφέρνει να μπει στα πλέι οφ τρεις βαθμούς πίσω από την ΑΕΛ και τελικά κατακτά το πρωτάθλημα στην τελευταία αγωνιστική. Ήταν τότε που αναβλήθηκε ο αγώνας στο Τσίρειο εξαιτίας ρίψης κροτίδας και σε ένα 90λεπτο όλα για όλα κερδίζει την ΑΕΛ 1-0 στο «Παπαδόπουλος» και στέλνει τους «πορτοκαλί» στον εξώστη. Ολοκλήρωσε έτσι μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου αφού ο ΑΠΟΕΛ είχε βρεθεί 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή μόλις 4 αγωνιστικές πριν από το τέλος.

Την ίδια χρονιά κατακτά και το κύπελλο (7 νίκες 1 ισοπαλία) αφού κέρδισε στον τελικό εύκολα τον Ερμή με 2-0 και αφού πρώτα απέκλεισε κατά σειρά τους Διγενή Βορόκλινης, ΑΕΛ, Αλκή και Δόξα. Έτσι έκανε τη σεζόν 2013-14 μια από τις ποιο πετυχημένες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ αφού για πρώτη φορά οι «γαλαζοκίτρινοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα σε χρονιά που αγωνίστηκαν σε ομίλους.

Η σεζόν 2014-15 ξεκίνησε ιδανικά αφού ο ΑΠΟΕΛ έκανε 7 νίκες στα πρώτα 8 παιχνίδια φέρνοντας μόνο μια ισοπαλία απέναντι στην ΑΕΛ στο ΓΣΠ. Κάπου μέσα στον Νοέμβρη το πράγμα άρχισε να στραβώνει, ο ΑΠΟΕΛ έφερε δύο διαδοχικές ισοπαλίες με Δόξα εντός και Απόλλων εκτός. Οι δύο νίκες απέναντι σε Ανόρθωση και Ομόνοια δεν ήταν ικανές να αναστρέψουν το κλίμα αφού κάποιες καταστάσεις εκτός αγωνιστικού χώρου δυσχέραναν τη θέση του Γιώργου Δώνη. Ακολούθησε ένα από τα καλύτερα ματς των τελευταίων χρόνων με τον ΑΠΟΕΛ να έρχεται ισοπαλία 4-4 με την ΑΕΚ στο ΓΣΠ.

Μία εβδομάδα μετά και αφού ο Δώνης γλύτωσε την πρώτη του ήττα αυτή τελικά έρχεται απέναντι στον Ερμή ξανά μέσα στο «Αμμόχωστος» με τον ΑΠΟΕΛ να χάνει 2-1. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στην αμέσως επόμενη αγωνιστική (15η) αφού οι «γαλαζοκίτρινοι» παίζοντας μέτριο ποδόσφαιρο δέχτηκαν την ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό από την Αγία Νάπα. Η διοίκηση παίρνει την απόφαση να απολύσει τον Δώνη αφού οι 2 νίκες οι 4 ισοπαλίες και η 1 ήττα σε 7 αγώνες, ήταν κάκιστος απολογισμός. Ωστόσο, ο κακός απολογισμός δεν ήταν το μοναδικό σημείο που οδήγησε στην έξοδο τον Ελλαδίτη…

Συνολικός απολογισμός του Γιώργου Δώνη στις εγχώριες διοργανώσεις: 54 αγώνες, 38 νίκες (70%), 10 ισοπαλίες (19 %), 6 ήττες (11%). Σε αυτά προστίθεται και το νταμπλ της σεζόν 2013-14.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ο Δώνης με το που αναλαμβάνει βρίσκει την ομάδα του να αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ. Ο στόχος που είχε τεθεί τότε ήταν η ομάδα να κατάφερνε να πάρει την πρόκριση για τη συνέχεια. Τα πράγματα ήταν δύσκολα αφού ο ΑΠΟΕΛ είχε ήδη δεχθεί δύο ήττες από Μακάμπι και Άιντραχτ. Ο Γιώργος Δώνης όμως το πάλεψε και πήρε τη νίκη από την Μπορντό στο ΓΣΠ και έφερε και ισοπαλία με τη Μακάμπι και πάλι στη Λευκωσία, τελικά ο ΑΠΟΕΛ τερματίζει 3ος στον όμιλο πάνω από τους Γάλλους. Όλοι συμφωνούσαν ότι αν ερχόταν ο Δώνης νωρίτερα ο στόχος της πρόκρισης δεν θα χανόταν.

Εύκολη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Όσο αφορά την επόμενη σεζόν ο ΑΠΟΕΛ εξασφάλισε την πρόκρισή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για 3η φορά στην ιστορία του. Εκείνο που έκανε τη σεζόν αυτή ξεχωριστή ήταν η ευκολία με την οποία οι «γαλαζοκίτρινοι» το πέτυχαν αυτό. Συγκεκριμένα χωρίς να δεχθούν ήττα και με δύο νίκες και δύο ισοπαλίες ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε στα αστέρια. Ο Γ. Δώνης κατάφερε να πάρει 2-2 μέσα στο Ελσίνκι από την ομώνυμη ομάδα και στον επαναληπτικό να κερδίσει εύκολα με 2-0. Ακόμη πιο εύκολη ήταν η πρόκριση στους ομίλους αφού οι «γαλαζοκίτρινοι» εξασφαλίζουν την ισοπαλία 1-1 στην έδρα της πρωταθλήτριας Δανίας, Άλμποργκ και στη Λευκωσία έστησαν πάρτι. Στην πιο εμφαντική πρόκριση κυπριακής ομάδας ο ΑΠΟΕΛ του Ελλαδίτη Δώνη διαλύει τους Δανούς με 4-0 στήνοντας τρελό πάρτι στο ΓΣΠ.
Η κληρωτίδα της διοργάνωσης έφερε τον ΑΠΟΕΛ στον δυσκολότερο όμιλο και αντιμέτωπο με ομάδες μεγαθήρια. Οι μεγάλες Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και Άγιαξ ήταν τα εμπόδιο για τους «γαλαζοκίτρινους» που φάνηκαν ανυπέρβλητα ακόμη και για τον στόχο της 3ης θέσης. Το μόνο που πετυχαίνει ο ΑΠΟΕΛ είναι μια ισοπαλία απέναντι στον Άγιαξ μέσα στο ΓΣΠ σε ένα αγώνα που μπορούσε να κερδίσει. Στο μυαλό των φίλων της ομάδας μένει το παιχνίδι στο Καμπ Νου όπου η Μπαρτσελόνα ίδρωσε για να κερδίσει με τον Μαντούκα να χάνει μεγάλη φάση για να ισοφαρίσει στο τέλος καθώς και το παιχνίδι απέναντι στην Παρί στο ΓΣΠ όπου οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν καλύτεροι από τους Γάλλους έχασαν πολλές ευκαιρίες και τελικά δέχθηκαν από ατυχία ένα γκολ και ηττήθηκαν.

Συνολικός απολογισμός Γιώργου Δώνη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: 14 αγώνες, 3 νίκες (21%), 5 ισοπαλίες (36 %), 6 ήττες (43%). Σε αυτά προστίθεται η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 14-15 καθώς και η κατάληψη της 3η θέσης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 13-14.

Γι’ αυτό ξεχώρισε

Οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ στη μεγάλη πλειοψηφία τους είδαν θετικά την επαναπρόσληψη του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Είναι αλήθεια ότι ο 47χρονος τεχνικός στον σχεδόν ενάμιση χρόνο παρουσίας του στον Αρχάγγελο κατάφερε να ξεχωρίσει και να μπει ήδη στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ ως ένας από τους πιο πετυχημένους τεχνικούς της ομάδας.

Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει στα μάτια του κόσμου ήταν κυρίως η ικανότητά του να «διαβάζει» τα παιχνίδια τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ποτέ δεν είχε ιδιαίτερες εμμονές σε ένα σύστημα (μόνο προς το τέλος) ενώ του άρεσε πάντα να πειραματίζεται με τις θέσεις που τοποθετούσε τους παίκτες (κάποτε αυτό δεν του έβγαινε). Με τον Δώνη στον πάγκο είδαμε τον ΑΠΟΕΛ να αγωνίζεται με 4-3-3, 4-4-2, 4-2-3-1 ενώ μερικές φορές και με 4-1-4-1. Αυτό δείχνει ότι ήταν ένας τεχνικός που προσαρμοζόταν ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού αλλά και με ποδοσφαιριστές που είχε στη διάθεσή του.

Επίσης, ο Γιώργος Δώνης κατά την παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ είχε πάντα το πνεύμα νικητή, οι ομάδες που παράτασσε στο γήπεδο αρνούνταν να χάσουν και αυτό καταδεικνύουν και οι 12 ήττες σε 68 αγώνες. Αυτό το πνεύμα νικητή μεταφραζόταν σε επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής και δημιουργίας ευκαιριών. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο ΑΠΟΕΛ του Δώνη έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο μετά τη φυγή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο από την παρουσία του Δώνη στον ΑΠΟΕΛ είναι το γεγονός ότι επί της θητείας του έγιναν πολλές επιτυχημένες μεταγραφές. Συγκεκριμένα με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ ήρθαν σε δύο μεταγραφικές περιόδους (Γενάρης και καλοκαίρι 14) 11 συνολικά ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι Σαντίν, Πιπίνης, Κακά, Ντε Βινσέντι, Εφραίμ, Αλεξ Κωνσταντίνου, Καρλάο, Παπάζογλου, Τζιμπούρ, Ρίσε, Πεχλιβάνης. Η παράθεση και μόνο των ονομάτων είναι αρκετή για να δούμε πόσο επιτυχημένες ήταν οι μεταγραφές αυτές. Δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προσδοκίες μόνο ο Παπάζογλου, ο Αλεξ και ο Πιπίνης.

Λάθη και εμμονές

Όπως κάθε προπονητής έτσι και ο Δώνης είχε τις δικές του αδυναμίες, τα δικά του λάθη και τις δικές του εμμονές, ήταν αυτά που τελικά τον οδήγησαν και στην πόρτα εξόδου τότε. Πολύ δύσκολα έβρισκε κάποιος αδυναμίες στον Δώνη αφού αυτές ήταν ελάχιστες. Μια από αυτές ήταν το γεγονός ότι δύσκολα παραδεχόταν τα λάθη του, τουλάχιστον δημοσίως. Πάντα είχε την τάση να υπεραμύνεται των επιλογών του και πάντα επέμεινε σε αυτές. Είναι γι’ αυτό που σε πολλά παιχνίδια είδαμε τον Μαντούκα ως επιθετικό κορυφής, ή τον Τιάγκο Γκόμες να αγωνίζεται στα φτερά.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που «πλήγωσε» τον Γιώργο Δώνη και έφερε τελικά την απόλυσή του είναι και η μεγαλύτερη εμμονή του στην καριέρα του. Αυτή ακούει στο όνομα Γρηγόρης Γεωργίτσας, ο κουμπάρος του Γιώργου Δώνη είναι και γυμναστής στο τεχνικό του επιτελείο και ο Ελλαδίτης τεχνικός έχει την απαίτηση όπου πάει να πηγαίνει και όλο του το επιτελείο μαζί του. Τον Γενάρη του 2015 ήταν μια περίοδος όπου ο ΑΠΟΕΛ ταλαιπωρήθηκε από πάρα πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς. Αυτοί χρεώθηκαν στην κακή προετοιμασία και εκγύμναση των ποδοσφαιριστών η οποία έγινε υπό την καθοδήγηση του Γεωργίτσα. Όταν τότε ζητήθηκε από τον Δώνη να αποχωρήσει από το επιτελείο του ο γυμναστής και κουμπάρος του, αυτός αρνήθηκε και έτσι το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο.

Πάντως, αυτός ήταν και ο λόγος που φρέναρε και η πρόσληψη του Δώνη τον περασμένο Μάιο αφού ο Ελλαδίτης δεν δέχτηκε να αποχωριστεί τον κουμπάρο του.

Γράφει ξανά ιστορία

Στις 28 του Ιούλη του 2017 επέστρεψε και επίσημα ο Γιώργος Δώνης στον πάγκο των «γαλαζοκιτρίνων» για τη δεύτερη θητεία του. Ο Ελλαδίτης τεχνικός τρεις μέρες αργότερα άρχισε να γράφει ιστορία. Έχοντας μόνο δύο μέρες στη διάθεσή του παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό ΑΠΟΕΛ στον επαναληπτικό με τη Βιτορούλ και κερδίζοντας 4-0 εξασφαλίζει την παρουσία των πρωταθλητών σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Ακολουθούν δύο πολύ κρίσιμες αναμετρήσεις με τη Σλάβια Πράγας όπου ο ΑΠΟΕΛ καλείτο να γράψει ξανά ιστορία και να περάσει στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Γιώργος Δώνης έστησε άψογα την ομάδα του και αιφνιδίασε τους Τσέχους στο ΓΣΠ με τον ΑΠΟΕΛ να πετυχαίνει δύο γκολ στα πρώτα 10 λεπτά και να παίρνει τη νίκη με 2-0. Στον επαναληπτικό στην Τσεχία, ο ΑΠΟΕΛ του Δώνη κάνει μια επαγγελματική εμφάνιση, δεν δέχεται γκολ και γράφει ξανά ιστορία, μπαίνοντας στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ .

Στο πρωτάθλημα ο Γιώργος Δώνης θέλει να επαναλάβει ό,τι έκανε και στην πρώτη του θητεία. Ανανέωσε όσο μπορούσε την ομάδα με νέους και εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες. Αν θα τα καταφέρει όπως την πρώτη φορά θα φανεί στο χειροκρότημα των πολύ απαιτητικών οπαδών του ΑΠΟΕΛ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X