ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:13
 

Κύπρος: Χωρίς ομάδα στο Europa αν…

Οι εξελίξεις και πως επηρεάζουν το κυπριακό ποδόσφαιρο

Newsroom 24sports

Η UEFA πήρε τις αποφάσεις της και πλέον από την περίοδο 2021-22 και μετά θα έχουμε τρεις διοργανώσεις και ένα εντελώς διαφορετικό ως προς τη λογική του Europa league. Οι αλλαγές αυτές κάπου ευνοούν και κάπου όχι την Κύπρο, τουλάχιστον όπως είναι τώρα τα πράγματα.

Οι τρεις διοργανώσεις στους ομίλους θα έχουν 32 ομάδες η καθεμιά, σύνολο 96. Αυτό φέρνει μείωση των ομάδων του Europa League και αν η Κύπρος δε βελτιώσει τη 18η θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή τότε δε θα εκπροσωπείται στα προκριματικά της διοργάνωσης πέραν του πρωταθλητή της.

Να δούμε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε διοργάνωση, με την υποσημείωση πως το Europa League 2 είναι όνομα για σκοπούς εργασίας που έδωσε η UEFA.

Champions League

Δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα. Οι 26 θέσεις από τις 32 είναι εγγυημένες και ως εξής: οι νικητές των UCL και UEL, οι πρώτες τέσσερις των χωρών 1-4 της UEFA, οι πρώτες δυο για 5-6 και οι πρωταθλήτριες 7-10. Η Κύπρος θα εκπροσωπείται από τον πρωταθλητή της στον πρώτο προκριματικό και θα πρέπει να αποκλείσει τέσσερις ομάδες για να μπει ομίλους. Αν ανέβουμε στη 17η θέση, θα ξεκινά από το δεύτερο γύρο.

Προσοχή για τον πρωταθλητή!

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τον πρωταθλητή Κύπρου είναι η εξής: οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον πρώτο προκριματικό, όπως φέτος ο ΑΠΟΕΛ, δε θα «υποβιβάζονται» στα προκριματικά του Europa, αλλά θα πηγαίνουν σε αυτά του Europa League 2. Για να παίξουν σε αυτά του Europa, θα πρέπει να παίξουν τουλάχιστον στον δεύτερο προκριματικό του UCL. Θα έχουν πάντως και με το νέο φόρματ δικά τους προκριματικά ξεχωριστά από των μη πρωταθλητών στο UEL 2, με πέντε εγγυημένες θέσεις. Στο Europa, αυτό αλλάζει στο γύρο των play offs καθώς θα μπουν όλοι μέσα για τις 10 θέσεις.

Europa League

Οι 32 ομάδες θα προκύψουν με μια φόρμουλα που δεν μας ευνοεί καθόλου. Συγκεκριμένα απευθείας θέση στους ομίλους έχουν 12 ομάδες. Η κάτοχος του UEL 2, δυο ομάδες από τις χώρες 1-5 στην κατάταξη και μια από την έκτη. Οι άλλες 10 θέσεις πάνε στα προκριματικά του Champions League. Οι τέσσερις που θα χάσουν στα play off του μονοπατιού των πρωταθλητών και οι έξι που θα αποκλειστούν στον τρίτο γύρο και τα play offs του μονοπατιού των μη πρωταθλητών. Οι άλλες 10 θέσεις βγαίνουν από τα προκριματικά του UEL, στα οποία θα λάβουν μέρος μόνο οι πρώτες 15 χώρες της κατάταξης. Πολύ κακή εξέλιξη αυτή που «σπρώχνει» τις κυπριακές ομάδες στο UEL 2

Europa League 2

Θέση στους ομίλους απευθείας δεν θα έχει καμιά χώρα. Θα παίζουν όμως οι 10 που θα αποκλειστούν στα play offs του Europa και άλλες 22 θα προκρίνονται. Η Κύπρος από τη 18η θέση δικαιούται τρεις ομάδες που θα ξεκινούν από το δεύτερο προκριματικό από συνολικά τέσσερις που θα υπάρχουν. Για να αλλάξει αυτο πρέπει να ανέβουμε στη 15η θέση, κάτι πολύ δύσκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X