ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέμβαση της Ουάσιγκτον ζήτησε ο ΠτΔ για το Κυπριακό

Η επικαιρότητα της ημέρας σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

  • Αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία για ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ.
    Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης (αρμοδιότητες) και στο περιουσιακό, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων στο νησί. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαίωσε πως τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο θα τεθούν στην τουρκική κυβέρνηση.
  • Η λίστα της κυβέρνησης με τα νέα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, επικυρώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και πήρε το δρόμο για τη Βουλή. Σημειώνεται ότι η επιλογή έγινε με αυστηρά κριτήρια, ακαδημαικά προσόντα και η επαγελματική κατάρτιση και πείρα, με στόχευση στην μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και νέων επιστημόνων. Η παρουσία των γυναικών στα ΔΣ έχει αυξηθεί από το 19% το 2013 στο 27% σήμερα. Τέλος ανέφερε ότι δόθηκε έμφαση στη νέα γενιά επιστημόνων από τα νέα ΔΣ διακρίνονται από ηλικιακή ανανέωση που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 76.5% των μελών είναι ηλικίας από 25 μέχρι 55 ετών.Οι προταθέντες πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων πέρασαν τον φορολογικό έλεγχο που είναι υποχρεωτικός με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όπως και τον αστυνομικό έλεγχο μη τυχόν και εκκρεμούν εναντίον τους οι όποιες υποθέσεις. Η θητεία των νέων συμβουλίων είναι 30μηνη, ενώ η κυβέρνηση έλαβε 500 βιογραφικά από ενδιαφερομένους για να πληρώσουν τις θέσεις. Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου προωθείται ο αντιπρόεδρος της cyta Ανδρέας Μαραγκός, και για την προεδρία της cyta η Ρένα Ρουβιθά Πάνου. Στην προεδρία του ΚΟΑ ο Κλεάνθης Γεωργιάδης ενώ στο ΡΙΚ προκρίθηκε η παραμονή Θανάση Τσώκου.
  • Τελευταία ημέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ για τον Ντέιβιντ Κάμερον καθώς μετά την υποβολή της παραίτησής του στη βασίλισσα Ελισάβετ παραδίδει την πρωθυπουργία της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι. Η 60χρονη θα λάβει από τη βασίλισσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα μπει στην ιστορία της Βρετανίας ως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπουργός Εσωτερικών από το 2010, η Μέι διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή για Brexit, με σκληρή διαπραγμάτευση και έντιμους συμβιβασμούς.
  • Στη λίστα της Χίλαρι Κλίντον με τους υποψήφιους αντιπροέδρους ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης, λίστα από την οποία η υποψήφια πρόεδρος θα κάνει την επιλογή της, εφόσον εκλεγεί το Νοέμβριο. Οι δύο τους εργάστηκαν μαζί στενά όταν κατείχαν τις θέσεις διοικητή του ΝΑΤΟ και υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αντίστοιχα, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.
    Ούτε το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον, ούτε ο Ελληνοαμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις για τη διαδικασία επιλογής αντιπροέδρου και τα δημοσιεύματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκπομπές: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES