ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τμήμα της πλατείας Ελευθερίας δίνεται σήμερα στους πολίτες (βίντεο)

Περπατήσαμε με τον δήμαρχο Λευκωσίας λίγο πριν από το άνοιγμά της στους πολίτες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

31 Ιανουαρίου 2018. Η σημερινή ημέρα δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά είναι δείγμα προόδου προς την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. Μετά από σχεδόν μία δεκαετία και δεκάδες αναβολές μπορούν πλέον οι πολίτες, πεζοί, να περάσουν ξανά από την εκτός στην εντός των τειχών πόλη και αντίστροφα διαμέσου της πλατείας Ελευθερίας.

Εκεί, στον προμαχώνα d’Avila, δίπλα από τα ενετικά τείχη, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τμήμα της επιβλητικής γέφυρας που σχεδίασε η διάσημη αρχιτέκτονας Ζaha Hadid, μία από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 21ου αιώνα. Περπατώντας το μεσημέρι της Τρίτης με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, στη γέφυρα, ανάμεσα στους εργάτες που κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε αυτή τη φορά να παραδώσουν τμήμα του έργου για διευκόλυνση της κυκλοφορίας του κοινού και να μην διαψεύσουν τα χρονοδιαγράμματα του Δήμου και τις νέες δηλώσεις του κυρίου Γιωρκάτζη, έχεις την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης τόσο της πλατείας όσο και του περιβάλλοντα χώρου, μοιάζει πλέον εφικτή.

Μπορεί να διαπιστώνεις ότι υπολείπονται πολλά ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αφού βλέπεις ακόμη ένα τεράστιο εργοτάξιο, ωστόσο, υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό που είδαμε στα αρχιτεκτονικά σχέδια αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι, τον τρόπο με τον οποίο διάβασες, άκουσες ή είδες από τις αφίσες ότι η νέα πλατεία, θα συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και ανανεωμένη θα ενώνει το ιστορικό κέντρο με τη σύγχρονη πόλη.

«Κάνετε ακόμη λίγη υπομονή και θα δείτε και θα περπατήσετε μια πλατεία η οποία θα είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό» συστήνει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης που πλέον νιώθει υπερήφανος και αδημονεί να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο ξεκινά από την πλατεία Σολωμού και επεκτείνεται μέχρι την πλατεία του ΟΧΙ και περιλαμβάνει πέραν των 35 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πέραν της γέφυρας.

Ο κύριος Γιωρκάτζης, ωστόσο, κατανοεί το κοινό και τις ανησυχίες που κατά καιρούς εκφράζονται για την ολοκλήρωση του έργου και εξηγεί ότι οι «μεγάλες καθυστερήσεις είχαν παρατηρηθεί στα αρχικά στάδια, λόγω της ανεύρεσης αρχαιοτήτων, αλλά και αργότερα, πριν και κατά τη διακοπή του συμβολαίου με τον πρώτο εργολάβο, την επαναπροκήρυξη του έργου και την ανάθεσή του σε νέα εργοληπτική εταιρεία. Στη συνέχεια, από τη μέρα που ανέλαβε ο νέος εργολάβος, άλλαξαν όντως κάποιες ημερομηνίες, αλλά αυτό έγινε όταν προστέθηκε έργο (δηλαδή όγκος εργασιών) και όταν προέκυψαν τεχνικές και κατασκευαστικές δυσκολίες».

Η ανάπλαση της πλατείας έχει τη δική της... ιστορία

1972 άρχισαν για πρώτη φορά οι προσπάθειες ανάπλασης της πλατείας με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε η τότε Δημοτική Επιτροπή, η διαδικασία η οποία διεκόπη από τα γεγονότα του 1974.
Νοέμβριος του 2003 ο τότε δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας προκηρύσσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πλατείας. Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε τότε στα €6.492.685 περίπου. Δεκέμβριο 2005 η ανάθεση έγινε, από 46 Γραφεία, στο αρχιτεκτονικό Γραφείο της Ζaha Hadid.

Επί δημαρχείας της Ελένης Μαύρου, τον Ιούλιο του 2008, άρχισαν ανασκαφικές εργασίες στον χώρο, που έφεραν στο φως το αυθεντικό «αυτί» του καρδιόσχημου προμαχώνα Ντ’ Αβίλα. Τα αρχικά σχέδια έπρεπε να τροποποιηθούν. Τον Νοέμβριο του 2011 μετά από δημόσιες προσφορές, ο Δήμος Λευκωσίας ανέθεσε το έργο στον χαμηλότερο προσφοροδότη που ήταν η εταιρεία Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors & Developers Ltd για το ποσό των €22.969.825. Τον Φεβρουάριο του 2012 οι εργασίες άρχισαν ξανά στην πλατεία επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Το 2014 Δήμος και εταιρεία ανακοίνωσαν κοινή συναινέσει τον τερματισμό του συμβολαίου εκτέλεσης του έργου. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο Δήμος κατέβαλε στην εταιρεία ως αποζημίωση το ποσό των €530.000. Ολόκληρο το ποσόν της εκτελεσθείσας εργασίας που πληρώθηκε μέχρι την ημερομηνία λύσης της σύμβασης ήταν €5.564.913. Ο Δήμος προχώρησε σε νέα ζήτηση προσφορών.

Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας (χωρίς πλέον το χώρο στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου) ανατέθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014 στην LOIS Builders Ltd. Οι εργασίες άρχισαν στις 14 Ιανουαρίου 2015 και αναμενόταν να ολοκληρωθούν σε 64 εβδομάδες δηλαδή τον Απρίλιο του 2016. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, δεν πίστεψαν στις εξαγγελίες, περί παράδοσης του έργου το 2016 και δεν έπεσαν έξω. Με δύο χρόνια καθυστέρηση, τμήμα της πλατείας παραδίδεται, επιτέλους, στους πολίτες για διευκόλυνση της διακίνησής τους ενώ αναμένεται πως και πως η Πλατεία Ελευθερίας με την ολοκλήρωση της ανάπλασής της, να γίνει το στολίδι ολόκληρης της Κύπρου.

Σε αριθμούς…

*Ο τελευταίος προϋπολογισμός αναπτύξεως του Δήμου Λευκωσίας (2017) ανεβάζει το συνολικό κόστος των δύο έργων στα €45.800.000 (Πλατεία Ελευθερίας: €36.800.000 και Χώρος Στάθμευσης Ομήρου: €9.000.000).
* Για την σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας εργάστηκαν 150 άτομα και χρησιμοποιήθηκαν 3.000 κυβικά μέτρα μπετόν.
* Εμβαδόν Γέφυρας: 2.890 m²
Εμβαδόν Τάφρου/ Πάρκου: 18,315m². Ενοποίηση μέσω της νέας στοάς Σολωμού με πάρκο της τάξης των 9.000 m²
Δέντρα: 280 μεγάλα ώριμα δέντρα
Καφετέρια: 115 m² για χρήση από κοινό
2 περίπτερα: 74 m²
Espresso bar: 60 m² για χρήση από κοινό
Περίπτερο ενημέρωσης: 30 m²
Αμφιθέατρο: χωρητικότητας 127 ατόμων
Χώροι υγιεινής: σε διάφορα σημεία
Αριθμός ανελκυστήρων: 2

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES