ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μουντιάλ 2018: Το τρόπαιο έχει τη δική του ιστορία

Η ιστορία του από το 1930, η αλλαγή στο σχήμα και στο όνομά του, οι κλοπές και το μυστήριο.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Το παγκόσμιο τρόπαιο, φιλοδοξία και όνειρο κάθε κορυφαίου αθλητή, κρύβει μια μεγάλη ιστορία που ξεκινά από το 1930.

Το σημερινό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί τον διάδοχο του αρχικού τροπαίου, γνωστού ως Victory και στη συνέχεια «Ζιλ Ριμέ» προς τιμήν του ανθρώπου που διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέρασε από 40 κύματα, πολέμους, κλοπές και τελικά... εξαφανίστηκε. Το τρόπαιο που σχεδίασε ο Γάλλος γλύπτης Αμπέλ Λαφλέρ, απεικόνιζε τη θεά Νίκη που κρατούσε ένα κύπελλο, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες 9 διοργανώσεις, πριν καταλήξει στη Βραζιλία και κλαπεί.

Στα σημαντικά της ιστορίας του, καταγράφεται η φύλαξή του σε κουτί παπουτσιών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, που ξέσπασε το 1940, και βρισκόταν στα χέρια των Ιταλών. Φυλάχθηκε από τον τότε Ιταλό αντιπρόεδρο της FIFA, κάτω από το κρεβάτι του, για να μην το κλέψουν οι Γερμανοί Ναζί.
Το 1966 το τρόπαιο ταξίδεψε στην Αγγλία ενόψει του Μουντιάλ που θα διοργάνωνε η χώρα οπότε και κλάπηκε. Συνελήφθη ένα άτομο που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ το τρόπαιο εντόπισε, σκάβοντας σε ένα δέντρο, ένα σκυλάκι με το όνομα «Πικλς», με τον ιδιοκτήτη του να λαμβάνει αμοιβή 6.000 λιρών.

Το 1970 το τρόπαιο ταξιδεύει Βραζιλία για να μείνει, αφού η Εθνική της ομάδα κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά και αποφασίστηκε όπως το τρόπαιο της παραχωρηθεί μόνιμα,– γεγονός που δεν ισχύει για το σημερινό τρόπαιο.

Κλάπηκε 1983 από τα γραφεία της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας και δεν βρέθηκε ποτέ. Εικάζεται ότι το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» κατέληξε κάπου λιωμένο, και το χρυσό και ασήμι που το συνέθεταν πωλήθηκαν στην τιμή του μετάλλου μόνο.

Έναν χρόνο αργότερα, η Ομοσπονδία της Βραζιλίας παρήγγειλε ένα αντίγραφο που παραδόθηκε στην κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, ένα κομμάτι του τροπαίου υπάρχει και πρόκειται για την αρχική μαρμάρινή του βάση, που υπάρχει ακόμη στα γραφεία της FIFA.

Για τη διοργάνωση του 1974 δημιουργήθηκε ένα νέο τρόπαιο, αυτό που γνωρίζουμε όλοι στη σημερινή του μορφή, εμπνευσμένο από τον Ιταλό γλύπτη Σίλβιο Γκατσανίγκα και αναπαριστά δύο αθλητές να κρατούν τη Γη θέλοντας να δείξει την οικουμενικότητα που προάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο.


Αποτελείται από χρυσό 18 καρατίων, έχει ύψος 36,8 εκατοστά και ζυγίζει 6 κιλά και 175 γραμμάρια και ο νικητής κάθε τουρνουά αναγράφεται στο κάτω μέρος του τροπαίου.

Η νικήτρια χώρα κρατάει το τρόπαιο για 4 χρόνια, μέχρι το επόμενο μουντιάλ και κατόπιν παίρνει ένα ακριβές αντίγραφο όχι φυσικά χρυσό αλλά επιχρυσωμένο.
Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν γεμίσει ο χώρος με τα ονόματα των νικητών κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2030, δηλαδή στην επέτειο για τα 100 χρόνια του θεσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES