ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πελέ, ο «γίγαντας» που σταμάτησε ένα πόλεμο (βίντεο)

Η καριέρα, οι τίτλοι, η δόξα και ο εμφύλιος πόλεμος που σταμάτησε για να απολαύσει τον Βραζιλιάνο μάγο της μπάλας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Πελέ δεν χρειάζεται συστάσεις. Θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα από τη FIFA και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου. Είναι ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου».

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γνωστός ως Πελέ, που το όνομά του σημαίνει «θαύμα» στα εβραϊκά, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες και έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου για τα γκολ του. Συνολικά ο Πελέ σκόραρε 1281 γκόλ σε 1363 αγώνες.

Στα 17 του χρόνια, το 1958 έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε Μουντιάλ. Στα 20 του ανακηρύχθηκε σε εθνικό θησαυρό από την κυβέρνηση της Βραζιλίας και απαγορεύτηκε… η εξαγωγή του.

Ο μάγος της μπάλας κέρδισε 3 Παγκόσμια Κύπελλα και κάποτε, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κατάφερε να σταματήσει έναν πόλεμο…

Ο εμφύλιος πόλεμος της Νιγηρίας με την Μπιάφρα το 1967-1970, λέγεται ότι διεκόπη για 48 ώρες και αυτό, τον Φλεβάρη του 1969 όταν στην πόλη Μπενίν, έφτασε η αποστολή της Βραζιλιάνικης Σάντος, η οποία εκείνα τα χρόνια συνήθιζε να κάνει περιοδείες σ’ όλο τον κόσμο.

«Θυμάμαι όμως ότι όταν πήγαμε, μας είπαν ότι ο πόλεμος είχε σταματήσει για κάποιες ώρες, επειδή όλοι ήθελαν να δουν τον αγώνα», έλεγε ο Πελέ σε συνέντευξή του στο CNN το 2011.

Αυτή ήταν και η κορυφαία στιγμή της αθλητικής καριέρας, του ποδοσφαιριστή με τους τίτλους, τα παγκόσμια κύπελλα και τη δόξα…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES