ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στίβεν Χόκινγκ: Αντίο σε μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες (βίντεο)

Έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες του 20ου αιώνα, ο Στίβεν Χόκινγκ, για πολλούς ο δεύτερος Αϊνστάιν, έσβησε στα 76 του χρόνια προλαβαίνοντας να παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο που έχει επηρεάσει δραστικά την επιστημονική (και όχι μόνο) κοινότητα με τις απόψεις του και τις σκέψεις του.

Φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο Χόκινγκ, παρά το γεγονός ότι έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση που τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι στερώντας του την ομιλία και κάθε κίνηση, παρέμεινε «ακμαίος» στο να διαμορφώνει με τις ιδέες του τον επιστημονικό κλάδο αποσπώντας μάλιστα πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου».

Συγκίνησε τους πάντες με την προσωπική περιπέτεια της υγείας του και ένας επιστήμονας που -παρόλο που μιλούσε με συνθετική φωνή- μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας με τη βοήθεια υπολογιστή ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του αλλά και όλο τον κόσμο με τα αποφθέγματά του. Δικαίως είχε γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο θέλησης.

«Όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι καλό που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σ’ αυτό».

Πιο αληθινά πράγματα είναι πάντα εκείνα που λέγονται από κάποιον που δοκιμάζεται από την αλήθεια τους… και ο διαπρεπής Βρετανός φυσικός, κατάφερε όταν ήταν 21 ετών να διαψεύσει τους γιατρούς του, που του είχαν δώσει μόλις δύο χρόνια ζωής όταν διαγνώσθηκε με την ανίατη νευρολογική πάθηση. Παρόλα όσα τον εμποδίζουν, τον κάνουν πιο ισχυρό και κατάφερε τα μεταφέρει και να επικοινωνήσει τα όσα θαυμαστά είχε στο μυαλό του. Παντρεύεται μάλιστα δύο φορές, αποκτά τρία παιδιά και εγγόνια που λένε ότι μπορεί στον κόσμο να δίδαξε τις μαύρες τρύπες και την βαρύτητα αλλά σ’ αυτά δίδαξε για το καθημερινό κουράγιο και την απέραντη καλοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES