ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι είναι η ιατρική κάνναβη και ποιους ασθενείς βοηθά (βίντεο)

Νόμιμη πλέον στην Κύπρο η ιατρική και φαρμακευτική κάνναβη. Μάθετε, λοιπόν, τα πάντα γι’ αυτήν και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που νομιμοποιεί τη χορήγηση της ιατρικής ή αλλιώς και φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ανάγκη.

Ιατρική κάνναβη θεωρείται η κάνναβη και τα παράγωγά της, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας νόσου ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της. Τα άνθη και τα φύλλα του φυτού εκκρίνουν μια ρητίνη που περιέχει περισσότερες από 400 ουσίες, από τις οποίες για τις ευφραντικές της δράσεις ξεχωρίζουν τα κανναβινοειδή. Τα πιο γνωστά είναι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC), που είναι και το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού της κάνναβης, το οποίο “ευθύνεται” για τις ευφορικές της δράσεις. Επίσης, η κανναβιδιόλη δεν διαθέτει εθιστικές δράσεις και φαίνεται να έχει ενδιαφέρουσες θεραπευτικές εφαρμογές.

Η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων. Τα ιατρικά σκευάσματα του φυτού μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που πάσχουν από: σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία, διαταραχές της όρεξης, γλαύκωμα, AIDS, καρκίνο, ινομυαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας. Θα παραχωρείται, επίσης μεταξύ άλλων, στους ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο Τουρέτ και τη νόσο του Crohn (ελκώδης κολίτιδα).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES