ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σάμαλι της γιαγιάς (βίντεο)

Η Ανδριανή Κακουλλή μάς δείχνει τα μυστικά του παραδοσιακού γλυκού σάμαλι, με γιαούρτι Γιαγιά της Αλάμπρας.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

«Καλωσορίσατε, κοπιάστε να κάνουμε σάμαλι», με ένα πλατύ χαμόγελο μάς υποδέχθηκε στο σπίτι της η Ανδριανή Κακουλλή από την Αλάμπρα.

Άνθρωπος δυναμικός, πρόσχαρος και δραστήριος, που στα ογδόντα της χρόνια κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού της, μαγειρεύει, περιποιείται και φροντίζει την οικογένειά της. Πόσο καλή νοικοκυρά είναι το αντιληφθήκαμε από τη φιλοξενία της και το πεντακάθαρο σπίτι της. Έχει ετοιμάσει για μας σπιτική λεμονάδα και σάμαλι.

Είχαν δίκιο όσοι μού είπαν ότι το σάμαλι της γιαγιάς Αντριανούς είναι ξακουστό. Όταν πιάνω με το κουταλάκι το σιροπιασμένο κομμάτι, αυτό λάμπει στο φως. Απολαμβάνω κάθε μπουκιά και νιώθω το σιρόπι να έχει φυλακίσει κάθε κόκκο σιμιγδαλιού μέσα του.
Όλη η γεύση βρίσκεται στο στόμα μου.

«Θα σάς μάθω όλα τα μυστικά της υπέροχης γεύσης του», μάς λέει η γιαγιά Ανδριανή η οποία αναφέρει ότι είναι το αγαπημένο γλυκό των 4 παιδιών, των 8 εγγονιών αλλά και του δισέγγονού της. Μάς οδηγεί στο σπίτι, όπου εκεί θα ξεδιπλώσει τη μαεστρία της. Δεν χρειάζονται πολλά υλικά, μάς λέει. «Για να φτιάξεις ένα καλό σάμαλι πρέπει να ‘ναι καλό το γιαούρτι. Εγώ χρησιμοποιώ το γιαούρτι της Γιαγιάς Αλάμπρα. Χρειάζεται μαστίχα αλλά και αγάπη», μάς λέει για το γλυκό που φτιάχνει σχεδόν κάθε Κυριακή για να συνοδεύσει το οικογενειακό της τραπέζι ή τον καφέ με τις φιλενάδες της.

Η μεγαλύτερή της χαρά είναι όταν τής λένε τα εγγόνια της πόσο καλή μαγείρισσα είναι. «Γιαγιά, θέλουμε να μάθουμε κι εμείς τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνεις, είναι ωραία», μάς λέει περήφανα, μεταφέροντας τα λόγια τους. Από τα παιδικά της χρόνια, θυμάται να μαθαίνει δίπλα στη μητέρα και στη γιαγιά της φαγητά και γλυκά. «Από πέντε χρονών ασχολούμαι με τις μαειρκές και το σάμαλι έμαθα να το φτιάχνω δίπλα στη μάνα μου» μάς λέει.

Το σάμαλι όπως και ο μπαμπάς (Şambaba) έρχεται από την Συρία. Έχει μεγάλη ιστορία κι έχει γλυκάνει πλήθη ανθρώπων στην Ανατολία και τη λεκάνη της Μεσογείου. Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο.

Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν έτσι εκεί. Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου πήρε το όνομα «σάμαλι» για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα. Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η Οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών. Οι γεύσεις των λαών μεταφέρονταν από κράτος σε κράτος με τους ταξιδευτές και προσαρμόζονταν στα διαθέσιμα υλικά και τον τρόπο μεταφοράς της συνταγής.

ΤΙΡ: Δοκιμάστε φρέσκο σάμαλι με γιαούρτι Αλάμπρα «η γιαγιά» που μόλις έχει βγει από τον φούρνο και θα νιώσετε κάθε συστατικό του να ξεχωρίζει στον ουρανίσκο σας. Αφήστε να περάσει ένα 24ωρο αφού το παγώσετε καλά, ώστε τα συστατικά του να δεθούν αρμονικά μεταξύ τους.

Ανδριανή Κακουλλή, 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 1 δισέγγονο
80 χρονών, Αλάμπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X