ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τζεφ Μπέζος: Ο πλουσιότερος στον κόσμο (βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιδρυτή της Amazon που άφησε πίσω του τον Μπιλ Γκέιτς, στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, κατέλαβε σήμερα την πρώτη θέση στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, τα στοιχεία του οποίου ενημερώνονται στο τέλος κάθε ημέρας διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη. Με την εξέλιξη αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon ξεπέρασε τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.  

Χάρη στην αύξηση της τιμής των μετοχών της Amazon κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, ο 54χρονος υπερδραστήριος τεχνολόγος πρακτικά διπλασίασε την περιουσία του, η οποία ανέρχεται πλέον σε 125 δισεκατομμύρια δολάρια και υπερέβη εκείνη του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ύψους 92.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επιχειρηματίας Ουόρεν Μπάφετ διατήρησε την τρίτη θέση με 85.5 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, κατέλαβε την τέταρτη θέση του καταλόγου με τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως, με 74.6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, βρίσκεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, με 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς περνά, όμως, την καθημερινότητά του ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του αλλά και τα post του στο Ίνσταγκραμ, στο οποίο μοιράζεται και προσωπικές στιγμές πέραν από το εργασιακό του περιβάλλον στις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, στη Washington Post και στην αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin, περνά ποιοτικό χρόνο με τη σύζυγό του, τη μυθιστοριογράφο Μακένζι Μπέζος, και τα τέσσερα παιδιά τους.

Αν και σήμερα αξίζει πάνω από 125 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν διστάζει να βάλει ποδιά, να μπει στην κουζίνα και να φτιάξει τηγανίτες –αν και το κάνει για διάσημους φίλους του, όπως χθες για τον παίκτη των Seahawks, Russell Wilson, και την τραγουδίστρια σύζυγό του, Ciara, να πάρει τα παιδιά του στις κινηματογραφικές αίθουσες και να πάρει έναν υπνάκο σε ένα τεράστιο λούτρινο πάντα.  Πάντως για την ιστορία, ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει ελληνική καταγωγή εξ αίματος, ωστόσο οφείλει το ελληνικό επίθετό του, Μπέζος, στον πατριό του, ο οποίος ήταν μετανάστης από την Κούβα και πληροφορίες τον θέλουν να έχει ελληνικές ρίζες. Δεν ήταν ποτέ το ανήσυχο παιδί που είχε τρέλα με την τεχνολογία. Δεν ήταν ο χαρισματικός φοιτητής με τις εξαιρετικές επιδόσεις και το απίστευτο IQ. Πήγε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον για να σπουδάσει φυσική και αποφοίτησε με πτυχίο μηχανικής. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στη Γουόλ Στριτ, από όπου έφυγε πριν σκάσει η μεγάλη φούσκα των dot.com.

Συνέλαβε την ιδέα της Amazon εν πτήσει, σε ένα ταξίδι από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη το 1995, όπου έγραψε τους βασικούς άξονες ενός επιχειρηματικού σχεδίου για μια εταιρεία που θα πουλούσε βιβλία μέσω διαδικτύου.

Ο ίδιος δεν είχε χρήματα, έτσι αναγκάστηκε να δανειστεί από συγγενείς και φίλους για να υλοποιήσει το όνειρό του.

Παράτησε την καλοπληρωμένη εργασία του και μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, όπου άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο γκαράζ του σπιτιού του. Το ονόμασε Amazon και μέχρι το 1999 η προσωπική του περιουσία εκτοξεύτηκε στα 10 δισ. δολάρια! Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε…

Οπότε, αν έχετε μια καλή ιδέα, μην την αφήσετε στα συρτάρια. Πού ξέρετε, μπορεί κάποια στιγμή να δούμε και το δικό σας όνομα να φιγουράρει στην κορυφή του μέσου που παρακολουθεί την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES