ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστρέφουν οι ελλαδικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Τερματίζεται η ελλαδική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν με την επιστροφή από την Καμπούλ στην Ελλάδα του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο περικοπής των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε απόψε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με τα επαναπατρισθέντα στελέχη επέστρεψε όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε σχέση με το 2010.

Στο Αφγανιστάν παραμένουν μόνον 7 εκπαιδευτές αεροπόροι προκειμένου να εκπαιδεύσουν Αφγανούς πιλότους στα αεροσκάφη C-27J, οι οποίοι θα αποχωρήσουν με την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Στη συγκρότηση της ελληνικής δύναμης Αφγανιστάν, συμμετείχαν συνολικά 3.295 στελέχη, με χρονική διάρκεια παραμονής από 3 έως 6 μήνες, ενώ το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν ξεκίνησε την αποστολή του στις 17 Φεβρουαρίου 2002, με την τοποθέτηση 15 αξιωματικών και 34 υπαξιωματικών της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αφγανιστάν, τόσο η ΕΛΔΑΦ όσο και το ΤΕΣΑΦ, εκτέλεσαν έργα κατασκευής - ανακατασκευής και βελτίωσης των υποδομών στην πόλη της Καμπούλ, καθώς επίσης και του αεροδρομίου.

Συμμετείχαν, επίσης, στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχε το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) από υγειονομικής πλευράς, τόσο στο προσωπικό του ΤΕΣΑΦ και της υπόλοιπης δύναμης της ISAF, όσο και σε Αφγανούς πολίτες.

Το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας αναπτύχθηκε στην Καμπούλ στις 26 Ιουλίου 2005 και η ΕΛΔΑΦ μετονομάσθηκε σε ΤΕΣΑΦ.

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ