ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ακτινογραφία της «γαλάζιας» ψηφοφορίας

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Στην ενσωμάτωση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων, οι οποίοι στον πρώτο γύρο στήριξαν τους κ. Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη, αλλά και στις απευθείας μετακινήσεις πολιτών από την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη σε αυτή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη κρίθηκε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών της Ν.Δ. Η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων προκάλεσε έκπληξη και αποδίδεται αφενός, στην εντατική παρασκηνιακή δουλειά που έγινε από το επιτελείο Μητσοτάκη και αφετέρου, στην... απουσία του κ. Απ. Τζιτζικώστα. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τις τάσεις των πολιτών που δήλωναν ότι θα μετέχουν στις γαλάζιες κάλπες είχαν καταγράψει κοινές δεξαμενές μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη. Στον Α΄ γύρο ο «φόβος» επικράτησης του κ. Τζιτζικώστα οδήγησε πολλούς στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Στον Β΄ γύρο, απόντος του κ. Τζιτζικώστα, επέλεξαν Μητσοτάκη καθώς στο δίλημμα «Μεϊμαράκης, καλός πρόεδρος της Ν.Δ.» και «Μητσοτάκης, ικανός διεκδικητής της διακυβέρνησης» επέλεξαν πλειοψηφικά τον δεύτερο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη νέος πρόεδρος όχι μόνον γιατί κυριάρχησε συνολικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με 57% έναντι 43%, αλλά και γιατί στο σύνολο των Περιφερειών κατόρθωσε εάν όχι να αντιστρέψει υπέρ του το αποτέλεσμα, τουλάχιστον να πλησιάσει στα όρια της ισοπαλίας τον κ. Μεϊμαράκη και να εξαλείψει έτσι τον «αέρα νίκης» που προσδοκούσαν να εξασφαλίσουν εκτός Αττικής οι «μεϊμαρακικοί». Η Αττική, μάλιστα, κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά συμμετοχής (και συνολικά διαμόρφωσε το αποτέλεσμα κατά 35%), σε αντίθεση με την Κ. Μακεδονίας που εμφάνισε υψηλά ποσοστά αποχής, διαψεύδοντας και τη «μεϊμαρακική» πτέρυγα που προσδοκούσε στην απορρόφηση των «καραμανλικών» ψηφοφόρων.

Ο β΄ γύρος των εκλογών αποκατέστηκε, εν μέρει, και την εικόνα της «ταξικότητας» της ψήφου, μεταξύ πλούσιων βόρειων και νότιων αττικών προαστίων και της «δυτικής όχθης». Όπως παρατηρεί ο εκλογολόγος κ. Παν. Σταθόπουλος, η «ριζοσπαστικοποίηση» των πολιτών στις πλέον αστικές περιοχές ανατρέχει στον Ιούλιο του 2015, όταν οι επιλογές του κ. Τσίπρα τους εξώθησαν να μετάσχουν στα συλλαλητήρια του «Μένουμε Ευρώπη». Οι ίδιες περιοχές ψήφισαν εμφατικά υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και, τον Σεπτέμβριο, έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία στη Ν.Δ., με ποσοστά που υπερέβαιναν ακόμη και αυτά των εκλογών του 2009. Η κινητοποίηση αυτή είχε ως τελικό αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να εγγραφούν στα μητρώα της Ν.Δ. και να επιλέξουν την πλέον ευρωπαϊκή από τις υποψηφιότητες, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X