ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσίπρας: Το θέμα είναι να μοιραστούμε τα βάρη

Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός από τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν

ΠΗΓΗ: skai.gr

«Τo blame game δεν είναι αποτελεσματικό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας και από πλευράς του, μετά την επίσημη τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη, τη δυσφορία της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού  - έστω και προσωρινού - της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και πάντως για τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, η οποία φαίνεται να θέτει στη χώρα μας τρίμηνη προθεσμία για την διασφάλιση των συνόρων της προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης.

«Το θέμα δεν είναι να μοιράσουμε ευθύνες αλλά να μοιραστούμε τα βάρη είτε το καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες είτε όχι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθύνοντας μήνυμα προς την Ευρώπη, την οποία κάλεσε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της χώρας μας.

Η λύση βρίσκεται στη Συρία και περνάει μέσα από μία ουσιώδη συζήτηση με την Τουρκία, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας από το Ισραήλ όπου βρίσκεται, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε πολλαπλούς τομείς.
Έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια

Οι κύριοι Τσίπρας και Νετανιάχου υπέγραψαν κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ καθώς επίσης και κείμενο διμερούς συνεργασίας για την καινοτομία στον 21ο αιώνα. Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση - κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν - στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως στη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη συζήτηση για μεταφορά ηλεκτρισμού (euroasian interconnector).

Είχε προηγηθεί η τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς: του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας, των μεταφορών, της ενέργειας και των υδάτων αλλά και της διπλωματικής εκπαίδευσης.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και σημαντική και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Νετανιάχου εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες συνεργασίες με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών μας και την Ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε εξάλλου τη σταθερή πεποίθησή του ότι η προαγωγή της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός φίλος κι αυτή η φιλία μπορεί να αναπτυχθεί σε πραγματική συμμαχία για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια, μια φιλία και συνεργασία που ενισχύεται από τη σημερινή διακυβερνητική συνάντηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση