ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας δρόμου της Αθήνας σε δύο μέτωπα

Αγώνας δρόμου στο προσφυγικό

Kathimerini.gr

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Το σαφές –πέραν πάσης παρερμηνείας– μήνυμα του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Αθήνα ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών σχετίζονται με τη συνολικότερη αξιοπιστία της και εκ των πραγμάτων θα συναποτιμηθούν και σε σημαντικό βαθμό θα κρίνουν την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ήταν αυτό που ενεργοποίησε την κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες ημέρες, με μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα, προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος όσον αφορά τις υποδομές και τον μηχανισμό υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σαφές μήνυμα, προερχόμενο από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, έφθασε στον Αλ. Τσίπρα και, σε συνδυασμό με την απειλή εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, προκάλεσε γενικευμένο συναγερμό.

Η κυβέρνηση, όπως αποφασίσθηκε σε συσκέψεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες της σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στο Λονδίνο, όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, αναλαμβάνει τις επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Στο Λονδίνο αναμένεται να έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ, αλλά και με τον κ. Νταβούτογλου, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση, στην οποία, πέραν του πρωθυπουργού και της κ. Μέρκελ, θα συμμετάσχουν ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να συζητήσουν την υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η δύσκολη τροπή που λαμβάνει η διαχείριση του προσφυγικού για την κυβέρνηση αποτυπώνεται στην εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους που συμμετείχε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο, το οποίο επισημαίνει ότι, υπό την πίεση που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών τους, «μικραίνει η εμβέλεια μιας ευρωπαϊκής λύσης», γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με σημαντικό αριθμό εγκλωβισμένων στην επικράτειά της.

Με Αβραμόπουλο

Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση περισσότερο ενεργού εμπλοκής του υπουργείου Εθν. Αμυνας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποδομών. Ο κ. Τσίπρας επαναδιατύπωσε τα αιτήματα της Αθήνας προς την Ε.Ε. για παροχή τεχνικής βοήθειας, άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για ανάσχεση των ροών και, τέλος, την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η μετάθεση της ευθύνης για την προώθηση των εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλυθούν περί το προσφυγικό στις Ενοπλες Δυνάμεις θεωρείται από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές ως κίνηση ανάγκης. Και τούτο διότι οι Ε.Δ. διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό και την υλικοτεχνική υποδομή ώστε να υπερφαλαγγίσουν τις δυσκολίες που επί επτάμηνο, είτε υπό την ευθύνη του κ. Αλ. Φλαμπουράρη είτε υπό εκείνη του κ. Γ. Μουζάλα, παρέμεναν ανυπέρβλητες για τον κρατικό μηχανισμό. Η συγκεκριμένη ανάθεση της ευθύνης από το Μαξίμου στις Ε.Δ. συνιστά εκ των πραγμάτων αναβάθμιση για τον κ. Π. Καμμένο. Ο υπουργός Εθν. Αμυνας θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου και θα θεσμοθετήσει μια εβδομαδιαία διαδικασία ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης όσων ανέλαβαν να ολοκληρώσουν εντός του τρέχοντος μήνα οι Ε.Δ. Αναμένεται σήμερα να γνωστοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα συντονίζονται από τη Μεσογείων οι επιχειρήσεις στα νησιά. Αλλά και ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη για τα κέντρα υποδοχής και τα hotspots. Με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα (τουλάχιστον) δύο προαναχωρησιακά κέντρα (relocation centres), τα οποία κατ’ αρχήν θα γίνουν σε στρατόπεδα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ομάδα Εργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Για δεύτερη φορά έπειτα από δυόμισι μήνες συνεδρίασε χθες η Κοινή Ομάδα Εργασίας Ελλάδας - Τουρκίας για την προσφυγική κρίση. Από την ελληνική πλευρά επαναλήφθηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη εφαρμογής του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και η πρακτική προώθηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας.

Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης κάποιων σημείων επαφής ανάμεσα στις δύο χώρες, η ένταση πάνω από το Αιγαίο παραμένει. Χθες, δύο τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στα ανατολικά της Ρόδου και δεν εξήλθαν αυτού παρά μόνο έπειτα από παρέμβαση ελληνικών μαχητικών με τα οποία και ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση