ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Απρόθυμο το ΔΝΤ για εκπτώσεις

Kathimerini.gr

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Με όλα τα δύσκολα θέματα να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πρώτη κιόλας ημέρα, ξεκίνησε χθες με κάθε επισημότητα ο πρώτος έλεγχος των δανειστών επί του νέου προγράμματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με νέα μέτρα και στις αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος –περιλαμβανομένου και εκείνου των αγροτών– χωρίς χρονοτριβή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι για το φορολογικό είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για αναβολή της κατάθεσής του, ώστε να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με τους αγρότες. Επιπλέον, το ΔΝΤ έδειξε ότι δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι θα «πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί». Εστειλε, έτσι, σήμα για μια διαπραγμάτευση που πιθανόν να διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό πλαίσιο θα δοθούν σήμερα στην τρόικα, ενώ οι επικεφαλής της θα έχουν την πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Οι αλλαγές στα δύο αυτά μέτωπα (φορολογικό και ασφαλιστικό) θα αλληλοσυμπληρώνονται, σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, ενώ από το φορολογικό αναμένονται επιβαρύνσεις για τους «μεγάλους», όπως σημείωναν. Τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων θα πάρει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συζητήσει το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος που λήγει στις 15 του μήνα.

Ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει για άμεση συμφωνία επί του νέου φορολογικού είναι ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου και του κ. Σταθάκη (συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης) με τους επικεφαλής των θεσμών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των τελευταίων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις αλλαγές στη φορολογία. Υπενθυμίζεται ότι στις αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό περιλαμβάνονται –εκτός των αγροτών– η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εσόδων από τα ενοίκια και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα, που αναμένεται να προκαλέσει επιβαρύνσεις για αρκετούς. Επίσης, οι βραδινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για άμεση προώθηση των φορολογικών αλλαγών κινούνταν σε διαφορετικό κλίμα από δηλώσεις άλλου κυβερνητικού παράγοντα χθες το μεσημέρι που έκανε λόγο για μια συμφωνία σε βασικές αρχές τώρα και κατάθεση του νέου φορολογικού νόμου αργότερα.

Πάντως, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει σε έναν νόμο ολόκληρη τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία για την Αθήνα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα θα επιδιωχθεί σύγκλιση στα θέματα των δημοσιονομικών μέτρων, του ασφαλιστικού και του φορολογικού, χωρίς όμως να αναμένεται οριστική συμφωνία. Την Παρασκευή οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για μία εβδομάδα και στις 15 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε στις επόμενες δύο εβδομάδες (μέχρι το τέλος του μήνα) να έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα ζητήματα του ελέγχου, η οποία να κυρωθεί από τη Βουλή με έναν νόμο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος πέραν της 15ης Φεβρουαρίου 2016. Η παράταση ζητείται προκειμένου να μην απελευθερωθεί αυτομάτως η πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να υπάρξει νέο νομοθέτημα έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα συμφωνήσουν οι δανειστές να εξαιρεθούν διά παντός της πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα τα στεγαστικά δάνεια με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, φέρεται να προτείνει τη δυνατότητα μεταβίβασης υπό προϋποθέσεις ή τη σταδιακή εφαρμογή αυτής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη σημερινή συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X