ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισε η διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο

Διοργανωτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Κουβέιτ, τη Νορβηγία και τα Η.Ε.

ΚΥΠΕ

Υπό τη σκιά της διακοπής των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη άρχισε στο Λονδίνο η τέταρτη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες, που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Διοργανωτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Κουβέιτ, τη Νορβηγία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «αν υπήρχε ποτέ μία στιγμή για νέα προσέγγιση στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, σίγουρα αυτή η στιγμή είναι τώρα».

Ο κ. Κάμερον εξήρε τη συμβολή της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου ως προς την υποδοχή προσφύγων και είπε ότι η μακροπρόθεσμη λύση στη Συρία είναι μία πολιτική διευθέτηση, αλλά ότι παράλληλα μπορούν να ληφθούν βήματα ζωτικής σημασίας που θα κάνουν πραγματική διαφορά στις ζωές των Σύρων πολιτών. Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1,2 δισεκατομμύρια λίρες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες έως το 2020, επιπλέον της μέχρι τώρα οικονομικής βοήθειας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καταδίκασε δε όλες τις πλευρές για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «σε κλίμακα που προκαλεί σοκ».

Η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε πως το Βερολίνο θα δωρίσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2018.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η χώρα του φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διευκολύνει την πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας της χώρας, κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία με την Ε.Ε.

Στη διάσκεψη εκπροσωπείται και η Κύπρος από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αναμένεται αργότερα το απόγευμα να ανακοινώσει την κυπριακή συνδρομή στη διάσκεψη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση