ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καταιγίδα» τροπολογιών στη Βουλή

Τίθεται Συνταγματικό ζήτημα

Kathimerini.gr

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ


Είναι δυνατόν, ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία θεσμικών Οργάνων, κατοχυρωμένων από τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, να ρυθμίζονται με βουλευτικές τροπολογίες, εκπρόθεσμα κατατεθειμένες –άρα κατά παραβίαση του Συντάγματος; Η νομοθετική διαδικασία σήμερα δυστυχώς έδωσε καταφατική απάντηση, όπως διεφάνη από σχετική τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφ. Βερναρδάκη.

Η τροπολογία είναι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλου, Γ. Παπαηλιού, Αθ.Παπαδόπουλου, Νεκτ. Σαντορινιού και Ελένης Σταματάκη, αφορά την επιλογή μελών των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Ανεξαρτήτων Αρχών. Ο κ. Βερναρδάκης νωρίς το πρωί ανακοίνωσε ότι είναι μεταξύ εκείνων που κάνει αποδεκτές. Σημειώνεται ότι ουδείς εκ των προαναφερόμενων βουλευτών ζήτησε νωρίτερα το λόγο προκειμένου να την υποστηρίξει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Δημόσια Διοίκηση, όπως επιβάλλεται για τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι εξ αυτών, είχαν (ο κ. Φάμελλος μιλώντας με άνεση χρόνου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) είχαν λάβει χθες το λόγο, αλλά ουδεμία αναφορά έκαναν στην τροπολογία τους. Μόνο ο κ. Φάμελλος εκ των υστέρων, και αφού άλλος βουλευτής έκανε σχετικά σχόλια, ζήτησε το λόγο για να «εξηγήσει», υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαίο να υπάρξει αυτή η ρύθμιση επειδή «υπήρξαν διπλές αναγνώσεις επί των όσων ισχύουν» και προσθέτοντας ότι δεν εξυπηρετούνται μέσω αυτής της ρύθμισης σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν γνωστό εδώ και καιρό το θέμα και θα μπορούσε να ρυθμιστεί μέσω της κανονικής οδού, μετά από συζήτηση, με άρθρο του νομοσχεδίου, παρατήρησε αμέσως ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικήτας Κακλαμάνης. Αργά το απόγευμα και μετά από κριτικές επισημάνσεις της κυρίας Νίκης Κεραμέως (ΝΔ), ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης υποστήριξε πως η εν λόγω τροπολογία προωθήθηκε κατόπιν διακομματικής συνεννόησης.

Η αιτιολογική έκθεση η οποία συνόδευε την προταθείσα βουλευτική τροπολογία, περιέγραφε το θέμα ως εξής: «Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιλύονται ερμηνευτικά ζητήματα σχετικά με την απαγόρευση ανανέωσης θητείας μελών Ανεξαρτήτων Αρχών που θεσπίστηκε το πρώτον με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του Ν. 4055/2012 (Α’ 51). Προηγουμένως, η διάταξη του άρθρου 2 του Ν. 3051/2002 (Α’ 220) προέβλεπε τετραετή θητεία με απαγόρευση επιλογής μέλους για περισσότερες από δύο θητείες. Με τον Ν. 4055/2012, η θητεία ορίσθηκε ως εξαετής, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Με την προτεινόμενη τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι η απαγόρευση δεν αφορά όσους έχουν επιλεγεί μία μόνο φορά από τη Διάσκεψη των Προέδρων και, επομένως, είχαν τη δυνατότητα ανανέωσης της θητείας κατά το χρόνο της αρχικής επιλογής».

Πέραν τούτων, αξιοσημείωτο είναι ότι προβαίνοντας στη σχετική δήλωση νωρίς το πρωί ο κ. Βερναρδάκης, ανέφερε πως ως ο αρμόδιος για το υπό έγκριση του νομοσχεδίου υπουργός, κάνει αποδεκτές συνολικά 19 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες. Εξ αυτών, οι επτά χαρακτηρίστηκαν από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου ως «Εκπρόθεσμες», εξαιτίας του αργοπορημένου της κατάθεσή τους. Από αυτές, πολλές είναι υπουργικές. (Σχεδόν έξι ώρες αργότερα, νωρίς σήμερα το απόγευμα δηλαδή, ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε πς γίνονται αποδεκτές ακόμα επτά τροπολογίες, έξι υπουργικές και μία βουλευτική. Δηλαδή, σύνολο 25).

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι μεταξύ των βουλευτικών που αποδέχθηκε η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτών της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέματά τους; Αναφέρονται ενδεικτικά: «Ρύθμιση οφειλών αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «μεταφορά οικοσκευής στρατιωτικών στελεχών από το εξωτερικό», «μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν», «Συμβασιούχους αορίστου χρόνου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», «υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ, κατόχους αποφοιτηρίου δημοσίου ΙΕΚ», «Συνέχιση λειτουργίας Γραφείων Δικτύωσης και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων κ.ά.», «Αυτοδίκαια παράταση ατομικών συμβάσεων που έχουν λήξει πρόσφατα και αφορούν στην ημερήσια και νυχτερινή φύλαξη και στην καθαριότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης» (Αυτή ανακοίνωσε ώρες αργότερα πως τελικώς δεν την κάνει αποδεκτή), «Υπερωριακή αποζημίωση σε περιπτώσεις υπερωριακής εργασίας πέραν του πενθημέρου», «Επαναπρόσληψη υπαλλήλων που απολύθηκαν από ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού», καθώς και «Σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου» σε υπηρεσίες καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών.

Ως προς αυτή την τελευταία, αξιοπρόσεκτα είναι: Αφενός η καταγραφή της φράσης «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», στην αιτιολογική έκθεση. Αφετέρου ο τίτλος της που έχει ως εξής: «Τροποποίηση του άρθρου 167 του ν. 4099/2012, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4151/2013 (ΦΕΚ Α 103) και αναδιατυπώθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ Α 164) και αντικαταστάθηκε εκ νέου με το άρθρο 12 της από 30/12/2015 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α 184/30-12-2015)».

Αργά απόψε και ενώ η συζήτηση κυλούσε προς την ολοκλήρωσή της, ο κ. Βούτσης κάλεσε τον κ. Βερναρδάκη να πει εάν «τέλειωσε γι’ απόψε» η ιστορία με τις τροπολογίες που κατατίθενται προς ψήφιση.

«Ελπίζω» απάντησε αμήχανα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, καταδεικνύοντας πως ούτε την τελευταία στιγμή το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ήταν σε θέση να γνωρίζει τί θα ψηφιζόταν ελάχιστη ώρα αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X