ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη με τον χρόνο στο προσφυγικό για την Ελλάδα

Την Παρασκευή συγκαλείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Kathimerini.gr

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβει διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις που διαμορφώνουν διαφορετικά δεδομένα και καθιστούν ξεπερασμένους τους όποιους σχεδιασμούς, αποδύεται πλέον η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταφέρει να καταστήσει διαχειρίσιμη την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι η κυβέρνηση επαναπαύθηκε θεωρώντας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα και αιφνιδιάσθηκε από την τροπή που πήραν τα γεγονότα. Στην κυβέρνηση παραδέχονται, επίσης, ότι ο αιφνιδιασμός έφερε αυτοσχεδιασμούς από τα επιμέρους συναρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια καθένα από αυτά να αντιμετωπίσει τις συχνά πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες οι υπηρεσίες και τα στελέχη του κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Από εκείνους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δεν πέρασε απαρατήρητο ότι τις τελευταίες εβδομάδες απουσιάζει από το προσκήνιο ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει την ευθύνη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και μέχρι πρότινος συμμετείχε με κεντρικό ρόλο σε όλες τις συσκέψεις.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο ρόλος του κ. Φλαμπουράρη ξεπεράστηκε ουσιαστικά από τα γεγονότα, όταν διαπιστώθηκε ότι οι καθυστερήσεις σε σχέση με την υλοποίηση δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων ήταν πολύ μεγάλες, η Αθήνα απειλούνταν ευθέως με έξωση από τη Συνθήκη Σένγκεν και κρίθηκε ότι μόνον ο Στρατός θα μπορούσε γρήγορα και αποτελεσματικά να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί. Βεβαίως, ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Συναρμόδιοι υπουργοί μιλούν για δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τον δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη συντονισμού, αποφάσισε την ενεργοποίηση μέσα στις επόμενες ημέρες ειδικού συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει να συντονίσει όλους τους επιμέρους φορείς.

Ενδεικτική του χαώδους περιβάλλοντος που διαμορφώνεται είναι η εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους ότι ο σχεδιασμός, που αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στη δημιουργία πολλών, μικρών κέντρων φιλοξενίας, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, είναι πιθανό μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες να ξεπερασθεί από τα γεγονότα. Υπάρχει ανησυχία ότι, παρά τις προσπάθειες να πεισθούν οι πρόσφυγες να μην κατευθύνονται προς την Ειδομένη, δεν θα ανακόπτεται τελικώς η ροή προς τα εκεί και εκφράζονται φόβοι ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες μπορεί να συγκεντρωθούν 20 - 30 χιλιάδες άτομα στο συνοριακό πέρασμα.

Η κυβερνητική ηγεσία προσδοκά τη λήψη αποφάσεων, που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα, 7 Μαρτίου, όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα θέσει ευθέως θέμα βέτο εάν δεν εγκαταλειφθούν οι πολιτικές μονομερών ενεργειών από κράτη-μέλη. Την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί τελικά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει συναίνεση στη γραμμή αυτή. Θα ζητήσει, επίσης, τη συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περιορισθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στην εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και στην ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ανοχή τους σε διαδικασίες απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών για την ταχεία ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση