ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το βαρύ πρόγραμμα Τσίπρα για το προσφυγικό ξεκινάει με Αναστασιάδη

Σειρά συναντήσεων πριν από την έναρξη του γεύματος εργασίας για τον Αλέξη Τσίπρα

Kathimerini.gr

Σε δύο παράλληλες διαδικασίες, τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. — Τουρκίας και το Eurogroup, που θα εξελιχθούν σχεδόν ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες σήμερα, αναμένεται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις για τα δύο μεγάλα μέτωπα της κυβέρνησης: τη διαχείριση των προσφυγικών — μεταναστευτικών ροών και τη συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων πριν από την έναρξη του γεύματος εργασίας και, ακολούθως, της Συνόδου. Ωστόσο, η τριμερής συνανάντηση με τη συμμετοχή του ιδίου, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Νταβούτογλου είχαν χθες βράδυ δείπνο μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. Το «μενού» του χθεσινοβραδινού δείπνου ήταν, ασφαλώς, το προσφυγικό και η διαμόρφωση του πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου. Παρά τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στις προσφυγικές ροές, ο κ. Τσίπρας δεν συμμετείχε στο δείπνο αυτό.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 9.15 τοπική ώρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων της ενταξιακής της διαπαγμάτευσης, για ορισμένα από τα οποία η Κύπρος έχει ενστάσεις, αποτελεί μία από τις βασικές διεκδικήσεις της Άγκυρας, προκειμένου να φανεί περισσότερο «συνεργάσιμη» στην ανάσχεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στις 10, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό και, ακολούθως, στις 10.30 με τον κ. Νταβούτογλου και στις 11 με την κ. Μέρκελ. Στις 12.30 θα αρχίσει το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και της Τουρκίας και θα ακολουθήσει η συνάντηση των κρατών μελών της Ε.Ε., στην οποία ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την αναλογική κατανομή βαρών μέσα από ένα δεσμευτικό πλαίσιο, που θα αποθαρρύνει μονομερείς ενέργειες.

Σε μία παράλληλη διαδικασία, θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει για τη συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης. Όσο και αν όλες οι πλευρές αποφεύγουν να συνδυάσουν τα δύο θέματα, με σαφήνεια έχει υπονοηθεί μέσα από αρκετές δηλώσεις ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Ε.Ε. τουλάχιστον, για μεγαλύτερη «κατανόηση» στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, εάν η Αθήνα αναλάβει να σηκώσει σημαντικά βάρη στο προσφυγικό.

 

 

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ