ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ασφυκτική κατάσταση τα νησία και ο Πειραιάς

Λόγω του συνεχείς αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα

Kathimerini.gr

Αυξάνονται καθημερινά οι μετανάστες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, με την κατάσταση σε πολλά κέντρα φιλοξενίας να είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της υπερσυγκέντρωσης σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οι παραμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά ξεπερνούν τις 9.200, ενώ σε όλη τη χώρα βρίσκονται 43.719, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού κέντρου για το προσφυγικό. Εκτός από την Ειδομένη, όπου σε άθλιες συνθήκες παραμένουν 10.500 άτομα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου χθες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ βρίσκονταν 3.970 άτομα, είναι ασφυκτικές. Οπως, άλλωστε, παραδέχθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, «οι συνθήκες είναι κακές»· δεσμεύθηκε, όμως, ότι θα βελτιωθούν.

Χθες, στον Πειραιά, εντοπίστηκε κρούσμα ηπατίτιδας Α σε ένα 7χρονο αγοράκι που ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο λιμάνι είναι η έλλειψη ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα να πέφτουν εύκολα θύματα οποιουδήποτε πουλάει ελπίδα και ειδήσεις. Οι εθελοντές που βοηθούν στον Πειραιά συναντούν καθημερινά ανθρώπους που επέστρεψαν από την Ειδομένη γιατί πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν.

Οπως εξηγεί η Κ.Λ., που βοηθούσε αστέγους στο λιμάνι πριν προκύψει το προσφυγικό, «δεν ακούν τίποτα. Τους λέμε να πάνε να μείνουν κάπου και νομίζουν ότι θα τους συλλάβουν και δεν θα τους αφήσουν να φύγουν όταν θέλουν».

Στη Λέσβο οι υφιστάμενες δομές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, καθώς 5.143 άτομα φιλοξενούνται στη Μόρια, το Καρά Τεπέ και τις υπόλοιπες μικρές δομές. Σήμερα το πρωί αναμένεται να επισκεφθεί το νησί και η διάσημη ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά. Η ηθοποιός κάλεσε χθες τις μεγάλες δυνάμεις να δράσουν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία. Στη Χίο χθες φιλοξενούνταν 2.941 άτομα. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών χθες στα νησιά ήταν μειωμένες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν 21.542 άτομα, και συγκεκριμένα στα Διαβατά 2.003 άτομα, στο Χέρσο 3.640 άτομα, στο Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα) 3.370 άτομα, στη Δράμα 535, στη Νέα Καρβάλη (Δήμος Καβάλας) 709, στην Ελευθερούπολη (Δήμος Παγγαίου) 210, στην Κοζάνη 413 και στην Κόνιτσα 162.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ όσον αφορά τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και τον αριθμό των προσφύγων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση 50.000 άνθρωποι δεν πρόκειται να μείνουν σε κέντρα φιλοξενίας για τα επόμενα δύο χρόνια». Συμπλήρωσε ότι στη χώρα θα μείνουν περίπου 20.000 με βάση το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε διαμερίσματα. «Δεν πρόκειται να γκετοποιήσουμε περιοχές».

Για το θέμα της παρουσίας Τούρκου παρατηρητή στην Ελλάδα δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο μεγαλύτερος έλεγχος. Παρατηρητές θα υπάρχουν, όπως θα υπάρχουν και από άλλες χώρες, στον βαθμό που θα διαμορφωθεί μια τέτοια συμφωνία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X