ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Σοβαρά κενά στο προσφυγικό σε Τουρκία-Ελλάδα

Οι επαναπροωθήσεις θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου, ωστόσο πολλά ερωτηματικά παραμένουν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τη στιγμή που οι επαναπροωθήσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 4 Απριλίου, πολλά ερωτηματικά παραμένουν για το πόσοι άνθρωποι να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα, πώς θα γίνει η διαχείρισή τους, και πού θα στεγαστούν, ενώ ακόμα δεν έχουν λυθεί τα νομικά κενά σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σοβαρά κενά και προβλήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν Τουρκία και Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια.

Το σχέδιο, που συμφωνήθηκε στις 19 Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, έχει τον φιλόδοξο στόχο να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, ακόμα και στα παρά πέντε πολλά ερωτηματικά παραμένουν για το πόσοι άνθρωποι να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα, πώς θα γίνει η διαχείρισή τους, και πού θα στεγαστούν.

Επιπλέον, το όλο σχέδιο κινδυνεύει να υπερκεραστεί από το ενδεχόμενο νέων αθρόων αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ενώ στον «αέρα» παραμένουν σημαντικές πρακτικές πλευρές του σχεδίου, όπως οι μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα ελληνικά νησιά δεν είναι δυνατό να αρχίσει προτού η χώρα μας ψηφίσει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορούν στο προσφυγικό, με την Αθήνα να σπεύδει να καλύψει το νομικό κενό, με το σχετικό νομοσχέδιο να εισάγεται σήμερα το απόγευμα ως κατεπείγον στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.


Νομικά κενά υπάρχουν όμως και στην Τουρκία. Εξ αρχής μία από τις κρίσιμες εκκρεμότητες ήταν η αναβάθμιση των νομικών προστασιών που θα απολαμβάνουν οι μη Σύροι πρόσφυγες όταν θα επιστραφούν στην Τουρκία, ζήτημα που ακόμα δεν έχει διευθετηθεί και έχει προκαλέσει τις σοβαρές καταγγελίες από την πλευρά φιλανθρωπικών οργανώσεων για τη νομιμότητα της όλης συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. την Τετάρτη ζήτησε με εσωτερική έκθεσή της από τα κράτη-μέλη να κηρύξουν την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» για πρόσφυγες, χαρακτηρισμός που μπορεί να προσφέρει κάποιο νομικό κάλυμμα.

Οι επαναπροωθήσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 4 Απριλίου, με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ακτή της επαρχίας Ντικιλί, κοντά στη Σμύρνη.

Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν δομές για τη φιλοξενία προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση