ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα συμφώνησε στα εφεδρικά μέτρα

Στις 28 Απριλίου νέο Εurogroup

ΚΥΠΕ

Την πρόθεση του Εurogroup να συγκαλέσει και νέα συνεδρίαση την επόμενη Πέμπτη για να επικυρώσει τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ακόμα ότι το σώμα των υπουργών έδωσε εντολή στους θεσμούς και στον ΕSM να αναζητήσει λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επίτευξη της βιωσιμότητάς του, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα περιέχει κούρεμα και θα είναι σε ευθεία γραμμή με τις αποφάσεις του καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος του Εurogroup επεσήμανε ότι μετά από μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα, οι υπουργοί συμπεραίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία και το περισσότερο έδαφος έχει καλυφθεί τόσο στις βασικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων), ωστόσο χρειάζεται “να γίνουν ακόμα μερικά βήματα”, ώστε την επόμενη Πέμπτη να υπάρχει μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, για να την επικυρώσει το έκτακτο Εurogroup.

Ο πρόεδρος του Εurogroup ανακοίνωσε πως οι υπουργοί αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα εφεδρικά δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2018, τα οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένα, αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν με ένα συγκεκριμένο αυτοματισμό, του οποίου η ενεργοποίηση θα είναι επίσης συγκεκριμένη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε την πρόταση και οι θεσμοί δεσμεύθηκαν να δουλέψουν εντατικά τις επόμενες λίγες μέρες για να τα προσδιορίσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο τα νέα εφεδρικά μέτρα θα πρέπει να προέρχονται από τις δαπάνες και όχι από τα έσοδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι δεν το έχουν εξετάσει ακόμα, αλλά έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να είναι απολύτως αποτελεσματικά και αυτόματα.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρέος και το αν η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να περιέχει μετάθεση πληρωμών και ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια και δημιουργούν δημοσιονομικές πιέσεις, απάντησε ότι οι ειδικοί του ESM που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, θα εξετάσουν το ζήτημα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση