ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέος κύκλος επαφών του Έλληνα υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου

Στόχος να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις

Kathimerini.gr

Η πολιτική διαπραγμάτευση, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών αυτή τη φορά, επιστρατεύτηκε και πάλι από την κυβέρνηση χθες ως ύστατη καταφυγή, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις για το πρόσθετο πακέτο μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε την επικοινωνία με ομολόγους του, με την Αθήνα να στέκεται ιδιαίτερα στη θετική ανταπόκριση που είχε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι της ελληνικής πρότασης για έναν μόνιμο αυτόματο μηχανισμό περιστολής δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης του προγράμματος από τους στόχους, η λειτουργία του οποίου θα κυρωθεί από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την επιμονή του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση μέτρων εν αναμονή τον βασικό και μόνο παράγοντα μη επίτευξης της συμφωνίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη διαφοροποίηση του ΔΝΤ, όσον αφορά στην εκτίμηση ότι δεν είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ως διαφορά πλέον ανάμεσα στο Ταμείο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παραπέμποντας προφανώς σε κινήσεις από την πλευρά των τελευταίων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Από στελέχη του επιτελείου του Μαξίμου αφηνόταν να εννοηθεί ότι σημαντικός παράγοντας στην όλη διαδικασία είναι η αποδοχή από το Βερολίνο της ελληνικής πρότασης για τον αυτόματο μηχανισμό περιστολής δαπανών, καθώς η Γερμανία έχει ενσωματώσει αντίστοιχο μηχανισμό στο Σύνταγμά της ήδη από το 2009. Γενικότερα, η εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν χθες ότι όσον αφορά στο ευρωπαϊκό κομμάτι των δανειστών, τα επιχειρήματα της Αθήνας περί ασυμβατότητας μιας διαδικασίας νομοθέτησης υπό αίρεση με το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές νομικό σύστημα έγιναν πλήρως κατανοητά και αποδεκτά.

Την ίδια στιγμή, με την προσοχή στραμμένη και στο εσωτερικό μέτωπο, το πρωθυπουργικό επιτελείο φροντίζει διαρκώς να επαναλαμβάνει την κυβερνητική θέση ότι η βασική διαπραγμάτευση για το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ έκλεισε χωρίς να υπάρξει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» που η κυβέρνηση είχε θέσει. Ετσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη συμφωνία που επετεύχθη εξασφαλίζονται η προστασία των συντάξεων, η προστασία πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και η προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων από την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι σαφής η αγωνία της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα ελκυστικό αφήγημα για τους βουλευτές της, οι οποίοι θα κληθούν, πριν προσέλθουν στις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα, να διαχειριστούν –ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας– την πασχαλινή δυσαρέσκεια της εκλογικής βάσης, που δεν δείχνει να συμμερίζεται το κλίμα θετικού απολογισμού και επιτυχίας που η κυβέρνηση θέλει να περάσει.

Το Βloomberg

Eν τω μεταξύ, με δεδομένη την υφιστάμενη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το Bloomberg αναφέρεται σε τρία πιθανά σενάρια, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Τσίπρας. Το πρώτο το αποκαλεί «πικρό χάπι», καθώς προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα «συνθηκολογήσει» με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίδουν σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ., ενώ τα αποθέματα ρευστότητας στα κρατικά ταμεία εξαντλούνται. Σύμφωνα με το δεύτερο, ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει διέξοδο σε νέες εκλογές. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ο πρωθυπουργός να καταφύγει και πάλι στη λύση του δημοψηφίσματος. Οπως αναφέρεται, ο κ. Τσίπρας «θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από ό,τι συμφωνήθηκε με το πρόγραμμα διάσωσης και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, περίπου όπως υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση